Antonescu: „România nu este vinovată că nu va intra în Schengen. A îndeplinit toate obligaţiile tehnice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevărul
Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat marţi la Palatul Parlamentului că România nu este vinovată de faptul că nu va intra în Schengen, reiterând că ţara noastră şi-a îndeplinit toate obligaţiile tehnice prevăzute de aderare, lucru confirmat şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

„România şi-a îndeplinit obligaţiile de aderare la Schengen, lucru confirmat şi de preşedintele Barosso şi, de ce nu, şi de domnul Băsescu care astăzi critică Guvernul Ponta, dar care atunci când eram în opoziţie striga să boicotăm produsele olandeze. România a făcut tot ce trebuia pentru a intra în Schengen. De fapt România se şi comportă ca o ţară care este în Schengen. România face serviciul de ţară de graniţă a Uniunii Europene“, a precizat Antonescu.

Antonescu a salutat preocuparea ambasadorului german care a nuanţat motivele pentru care România nu va fi primită încă în spaţiul Schengen. „Dacă nu intrăm acum în Schengen nu intrăm chiar din motivele pe care ambasadorul german le-a spus: din grija Germania, şi poate a altor ţări, pentru faptul că numărul imigranţilor, adică a celor din ţărilor din afara UE, ar putea creşte şi din cauza că în această ţără urmează o campanie electorală“, a mai spus Antonescu, subliniind că deşi prin neintrarea României în Schengen numărul persoanelor care circulă libere în UE nu scade, susţinerea unei astfel de poziţii poate aducă “puncte“.

Şeful statului a declarat aseară la Palatul Cotroceni că salută poziţia exprimată de primul-ministru cu privire la mandatul pe care îl are reprezentantul Guvernului pentru şedinţa JAI din 7 - 8 martie şi anume că Executivul a renunţat, oficial, la solicitarea unui vot pentru aderarea la Schengen şi a plasat acest obiectiv pe un plan secundar.

Mesajul lui Ponta a venit în contextul intenţiei Germaniei de a-şi folosi dreptul de veto împotriva aderării României şi Bulgariei. „Când se va putea lua decizia politică de către Germania sau de alte state o vom saluta, până atunci ne concentrăm la alte lucruri foarte importante dacă nu mai importante“, a concluzionat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite