Primarii, iertați de la reforma bugetară. Ce nou compromis ar urma să fie între Guvern și aleșii locali

0
Publicat:

Primarii de comune și cei de orașe sunt pe cale să obțină o nouă victorie în cazul legii privind reforma bugetară, în condițiile în care pe lângă aspectele de personal de cabinete, acum Guvernul ar vrea să nu mai limiteze fondurile pentru evenimente la nivel local.

Legea pe care Guvernul își va angaja răspunderea nu prea îi afectează pe primari FOTO Mediafax
Legea pe care Guvernul își va angaja răspunderea nu prea îi afectează pe primari FOTO Mediafax

„Întotdeauna intervin schimbări. Eu încă nu mi-am asumat răspunderea. Luni de dimineață, la ora 9.00, voi avea din nou o întâlnire cu ministrul Finanțelor, pe tot calupul din lege”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, întrebat, vineri, despre posibilitatea unor noi modificări ale proiectului aflat în transparență publică.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, în urma insistențelor aleșilor locali, dar și pentru a face pe plac UDMR, din partea de măsuri privind bugetarii va fi scoasă măsura care prevede că nu pot depăși cheltuielile pe capitolul bugetar „Cultură, Recreere și Religie” 2,5% din veniturile proprii realizate în anul fiscal precedent. De altfel, în forma aflată în transparență publică, era și o nuanță, adică în cei 2,5% nu erau calculați banii pentru activități sportive sau de cultură.

Atât organizațiile asociative, Uniunea Consiliilor Județene din România și Asociația Municipiilor din România, precum și UDMR, au transmis guvernanților că nu este normal ca Puterea de la centru să le impună limite de cheltuieli, fiind vorba de propria gospodărire a fiecărei unități administrativ-teritoriale.

Rămân cu cabinetele intacte

Față de primele schițe ale proiectului de lege, Guvernul a renunțat să mai diminueze numărul consilierilor de la cabinetele primarilor de comune și la cei de orașe. Singurii rămași cu reducerea numărului de consilieri la jumătate sunt primarul Capitalei, care va rămâne cu 6 din 13, dar și șefii de CJ, primarii de municipii și prefecții, lăsați cu 4 consilieri din 6. Numărul comunelor din România este de 2.685, în timp ce doar 82 de orașe sunt municipii, iar alte circa 180 de orașe nu au acest statut.

De asemenea, nu doar instituțiilor de la centru urmează să li se permită înființarea de posturi, când vor avea nevoie, în condițiile celor desființate acum. Așadar, una dintre prevederi este că prin hotărâri de Consiliu Local sau Consiliu Județean, pot fi înființate noi posturi începând cu 1 iunie 2024. Practic, se va da liber la angajări cu trei luni înainte de alegerile locale.

Reforma care nu i-a speriat pe aleșii locali

Spre deosebire de alte acte normative, reforma bugetară nu i-a îngrijorat prea mult pe aleșii locali. În urmă cu o lună, președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, susținea pentru „Adevărul” că reforma joacă rol de atenționare pentru edili, ca să treacă la treabă, adică să-și completeze personalul din primărie. Doar în ultima lună, aproximativ 60 de posturi au fost scoase la concurs în cadrul primăriilor din diferite localități din România, fiind demarate procedurile de recrutare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite