Alexandru Rafila, despre alegerea primarilor în două tururi, eliminarea pensiilor speciale şi spitalele regionale: Aceleaşi teme la toate partidele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru funcţia de premier, a comentat luni la Adevăru Live scenariul unui guvern de uniune naţională, precizând poziţia partidului în privinţa unor teme precum alegerea primarilor în două tururi, eliminarea pensiilor speciale, sau reformarea Constituţiei.

Adevărul: PNL vorbea de alegerea primarilor în două tururi. PSD e de acord?

E un subiect cu suficient timp de dezbatere Opţiunea dânşilor în acest sens e mai nouă. O proporţie importantă din primarii PNL vin de la PSD. Pentru dânşii ar fi mai benefică o clarificare doctrinară. Un om care a fost 20 de ani la PSD văd că deodată şi-a schimbat opţiunea politică. Nu cred că a fost asta, ci cred că a fost o chestiune de oportunism. Trebuie să încheiem cu traseismul politic. Degeaba venim cu sloganuri care par că aduc un suflu nou. Şi traseismul trebuie sancţionat. Alegerea în două tururi, nu trebuie să-ţi fie frică de competiţie. 

Faţă de eliminarea pensiilor speciale ce poziţie ar avea PSD?

Principiul contributivităţii ar trebui să stea la baza pensiilor din România. Dacă sunt pensii disproporţionat de mari, cred că un sistem de impozitare poate să rezolve problema asta fără prea multe convulsii.

Partidele care încearcă să formeze acea coliţie discută foarte mult despre reformarea Constituţiei. PSD ar fi de acord cu o reformare a Constituţiei?

Depinde din ce puncte de vedere. Nu sunt specilaist în drept, sunt medic. E un proces complex juridic şi trebuie văzute care sunt punctele slabe din actuala Constituţie care ar putea fi reformate. Trebuie să ne gândim şi la o reformă administrativă. Există mai multe planuri. Ca să poţi avea succes într-o reformă trebuie să ai o bună comunicare şi să fii sincer ca oamenii să înţeleagă care e scopul acestei reforme. Cu ce se schimbă în viaţa cetăţenilor dacă facem o reformă a Constituţiei? Dacă facem lucrurile astea cu seriozitate şi profesionalism, cred că nu este niciun fel de problemă. Reformăm sistemul de sănătate de 30 de ani şi nu ne putem desprinde de discuţia pe spitale. Nicăieri în lume sănătatea nu se bazează pe spitale.

Spitalele regionale erau în programul PSD din 2016.

E o moştenire. Spitalele regionale au fost inventate de domnul Nicolaescu în 2006. Voia atunci să facă 48 de spitale de diverse tipuri. A făcut studii de fezabilitatea pentru aceste spitale, a plătit vreo 20 de milioane de euro pe studii şi am văzut o machetă frumoastă la ministerul Sănătăţii. Acesta a fost rezultatul. Ele au fost preluate ca temă electorală de toate partidele. Veţi găsi aceeaşi temă şi la PSD şi la PNL şi la USR-PLUS. Oamenii au nevoie de acces la servicii de sănătate. Nu la camera de gardă. Spitalele nu se fac, la fel ca autostrăzile. E o falsă problemă, îmbrăcată întotdeauna în sloganuriu electorale şi din păcate vedeţi care sunt rezultatele. 

Interviul integral. Alexandru Rafila: Preşedintele Klaus Iohannis nu are nicio obiecţie la adresa mea în funcţia de premier. Guvernul de uniune naţională e o soluţie

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite