Alegeri locale 2016. Telefonul verde şi platforma online unde alegătorii pot să sesizeze eventuale nereguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegătorii pot face sesizări cu privire la eventuale nereguli de la alegerilor locale 2016
Alegătorii pot face sesizări cu privire la eventuale nereguli de la alegerilor locale 2016

Cetăţenii care observă posibile nereguli la alegerile locale 2016 pot să le sesizeze atât pe platforma online „vot corect“, cât şi la numărul de telefon 0800.080.200. De asemenea, fondatorii proiectului stau la dispoziţia alegătorilor cu informaţii legate de procedura de votare.

Până la această oră s-au înregistrat mai multe sesizări privind posibile presiuni exercitate asupra alegătorilor din partea candidaţilor la primării sau Informaţii legate de creşterea semnificativă a numărului de vize de reşedinţă. De exemplu, în comuna Leorda (Botoşani), numărul de cereri pare a depăşi 75 în ultimele două zile şi din Corneşti (Dâmboviţa).

Site-ul lansat de Expert Forum şi Funky Citizens – expertforum.ro/votcorect/ – primeşte sesizări pe parcursul întregii zile, până la orele 23.00. 

„Am primit întrebări legate de secţia de votare unde se poate vota, de urna mobilă şi de documentele de identitate necesare pentru a vota, precum şi sesizări despre posibile încălcări ale legii cu privire la campania electorală“ se arată într-un comunicat semnat Expert Forum şi Funky Citizens, după ziua de 4 iunie, înainte de alegerile locale.

Legat de continuarea campaniei electorale în ziua de sâmbătă, voluntarii Expert Forum şi Funky Citizens spun că au primit sesizări din judeţele Maramureş şi Ştefan cel Mare (Bacău), cu privire la prezenţa afişelor electorale sau la posibile acţiuni de propagandă electorală întreprinse de reprezentanţi ai candidaţilor. „Cu această ocazie, remarcăm şi creativitatea unor candidaţi în a merge pe lângă regulile care permit doar o dimensiune mică a afişelor electorale, creând adevărate bannere“, se mai arată în comunicat. 


Comuna Ştefan cel Mare, sat Rădeana, Bacău

comuna stefan cel mare alegeri locale 2016 foto expertforum

Suspiciuni privind presiuni electorale asupra alegătorilor din partea partidelor politice s-au raportat la Bucoşniţa (Caraş Severin), la Valea Mare (Olt) şi în oraşul Ulmeni (Maramureş).

Potrivit sesizărilor primite de Expertforum, la Ulmeni, una dintre străzile din zona ar fi fost betonată de către primărie chiar în zilele dinaintea alegerilor, iar locuitorilor de pe strada respectivă li s-ar fi spus că dacă nu votează toţi cu un anume candidat, betonarea se opreşte acolo (achiziţiile publice, inclusiv cele pentru lucrări, sunt suspendate în această perioadă, deci e posibil ca această lucrare, dacă s-a întâmplat, să se fi făcut prin încredinţare directă). 

Voluntarii Expert Forum şi Funky Citizens, care răspund la telefonul alegătorului 0800 080 200, au făcut un rezumat al principalelor sesizări primite astăzi, 6 iunie, de la secţiile de votare din ţară. 

„Undeva este absent preşedintele secţiei de votare. În altă parte, o întreagă familie a intrat într-o singură cabină de votare (mama, tata şi copilul major). Unii candidaţi încă îşi fac reclamă în jurul secţiilor de votare sau chiar sfătuiesc alegătorii cu cine să voteze. În mai multe locuri au fost bruscaţi observatorii. Altundeva s-a pierdut o ştampilă de vot, ce ne facem?, ah, stai un pic, s-a găsit, era sub hârtii“ (Codru Vrabie, voluntar Expert Forum)

Septimius Pârvu, manager de proiect la Expert Forum, a scris deja pe platforma online despre amenzile primite şi primul dosar penal care a apărut în timpul alegerilor locale

Primarul din Odoreu care nu suportă transparenţa

Observatorul electoral EFOR din localitatea Odoreu, judeţul Satu Mare a fost implicat ieri, 4 iunie, la ora 18.00, într-un incident. Acesta a fost bruscat de către primarul Dumitru Pop, într-o secţie din localitate. La sesizarea unui cetăţean din comună, observatorul s-a deplasat la secţia de votare nr. 239, unde se aflau primarul şi viceprimarul, care conform raportării, se aflau în sala de votare, unde erau şi buletine de vot pe masă.

Primarul a devenit agresiv, a rupt acreditarea şi a avut un comportament violent faţă de observator. În secţie nu era prezent niciun jandarm, ci numai un angajat ISU, care a reţinut acreditarea observatorului în mod nelegal.

Observatorul a depus plângere la poliţie, în urma căreia primarul-candidat a fost amendat cu 1000 de lei, pentru încălcarea art 108 (n) din Legea 115/2015, referitor la refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate. De asemenea, s-a înregistrat un dosar penal pentru distrugere de documente oficiale. 



EFOR şi Funky Citizens vor continua să ofere asistenţă electorală şi îndeamnă cetăţenii care au neclarităţi sau probleme să ne contracteze de la ora 6.00 la 23.00 pe Telverde 0800 080 200 sau pe www.expertforum.ro/votcorect

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite