Lista Marii Coaliții a rămas fără cap. Ce politicieni din conducerea partidelor prind locuri eligibile

0
Publicat:

Exact în ziua validării candidaturilor pentru locurile eligibile pentru Parlamentul European, Coaliția PSD-PNL a fămas fără numărul unu de pe listă, Ramona Chiriac, care s-a retras subit. În schimb, o serie de lideri PSD și PNL vor lua calea Bruxelles-ului.

Mihai Tudose are acum prima șansă la Parlamentul European FOTO Inquam Photos
Mihai Tudose are acum prima șansă la Parlamentul European FOTO Inquam Photos

Coaliția a reușit, după o lună de când a bătut palma pentru lista comună la europarlamentare, să decidă și numele celor care vor ocupa locuri eligibile. Însă din start Coaliția s-a confruntat cu o problemă: Ramona Chiriac, independenta care ar fi trebuit să deschidă lista, s-a retras. Potrivit informațiilor „Adevărul”, Chiriac a dorit și o funcție mai importantă și după alegeri, mai exact de comisar european. Iar aici s-a lovit de un „nu” categoric.

Întrebat ce se va întâmplă după retragerea lui Chiriac, Lucian Bode, secretar general al PNL, a precizat că vor căuta o nouă persoană independentă, fără a spune dacă în momentul de față au pe cineva pe lista scurtă. De asemenea, întrebat dacă ar fi de acord cu varianta Mihai Tudose deschidere de listă, Bode a punctat că e nevoie de o discuție la nivelul partidului înainte de decizie.

Nicolae Ciucă, șeful PNL, a precizat că el și colegii săi au aflat știrea în ședință și au nevoie de timp. „Dați-ne voie să vedem despre ce e vorba. Analizăm elementele de concretețe și vom lua o decizie”, a afirmat Ciucă, punctând că nu trebuie dusă situația politică în derizoriu prin tragerea la sorți a numelui care să deschidă lista: Mihai Tudose sau Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu nu a vrut să comenteze retragerea Ramonei Chiriac și a precizat că Mihai Tudose e o variantă de deschidere a listei. „Referitor la Mihai Tudose este o opţiune de deschidere a listei, dar voi hotărî împreună cu domnul Ciucă. Eu îmi doresc ca listele să fie deschise de reprezentanţi ai celor două partide. Cred că cele două partide au destui oameni competenţi care să deschidă această listă”, a afirmat Ciolacu. Potrivit informațiilor „Adevărul”, Ciolacu va insista în discuțiile cu liberalii să fie Tudose și nu mai vrea deloc o variantă de independent.

Ce nume au fost validate

Primii care au decis oamenii pentru europarlamentare au fost liberalii. În ședința de Birou Politic Național, PNL a hotărât că ordinea liberalilor va fi următoarea: Rareș Bogdan,  Dan Motreanu, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureșan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru și Mara Mareș. Potrivit informațiilor „Adevărul”, în Coaliție locurile primite de PNL sunt 3, 5, 7, 9, 12, 14, 16, 20, 21, 23. În cazul liberalilor, Gheorghe Falcă, europarlamentar și fost primar al Aradului, este ultimul care, prin poziția sa pe listă, adică locul 16, ar prinde mandat în Parlamentul European.

În schimb, la PSD, ordinea validată de Consiliul Politic Național a fost următoarea: Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Vasile Dîncu, Victor Negrescu, Maria Grapini, Dragoș Benea, Gheorghe Cârciu și Dan Nica, înregistrându-se și o retragere de ultim moment, adică Titus Corlățean. De asemenea, în continuare vor fi pe liste Ștefan Mușoiu, Roxana Mânzatu și Andi Cristea.

Prin urmare, pe lista pentru europarlamentare sunt persoane din conducerile restrânse ale celor două partide: Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte PNL), Dan Motreanu (prim-vicepreședinte PNL), Gabriela Firea (prim-vicepreședintă PSD), Vasile Dîncu (președintele Consiliului Național al PSD) și Mihai Tudose (vicepreședinte și coordonator de campanie).  Potrivit calculelor Coaliției, minimul de mandate pe care consideră că le vor obține ar fi de 17, iar maximul de 20. Prin urmare, de la PSD ultimul eligibil ar fi Ștefan Mușoiu.

Fără miniștri la europarlamentare

Marcel Ciolacu s-a ținut ferm pe poziții să nu accepte niciun ministru pe lista pentru europarlamentare, dovadă că nu se regăsește acolo nici Simona Bucura-Oprescu (ministra Muncii, PSD), nici Alina Gorghiu (ministra Justiției, PNL). „Nu am cerut derogare. Toți miniștrii rămân în Cabinet”, a afirmat Alina Gorghiu, înainte de ședința BPN a PNL de joi, în condițiile în care surse liberale au precizat că în discuțiile din interior a încercat să obțină susținerea pentru a fi pe listă, dar Nicolae Ciucă a cerut respectarea dorinței lui Ciolacu.

În schimb, în Coaliție sunt acceptate candidaturile unor miniștri pentru administrația publică locală. Un asemenea caz este Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, care urmează să intre în cursa pentru șefia Consiliului Județean Brașov, instituție unde a mai fost președinte în ultimele două mandate.

CASETĂ

Tensiuni în unele filiale

Între liderii unor filiale și cei de la centru sunt tensiuni pe tema candidaturilor și a colaborării cu PSD. În Timiș, liderii de la centru ar vrea o candidatură comună la CJ Timiș și Primăria Timișoarei, în prima competiție urmând a intra un candidat provenit din PSD, în timp ce la municipiu ar fi unul de la PNL. Favoriți sunt Alfred Simonis (în prezent președinte interimar al Camerei Deputaților) la CJ și Nicolae Robu (PNL) la Primăria Timișoarei.

Alina Nica, șeful PNL Timiș, a declarat că nu este de acord cu o asemenea înțelegere și că va face parte dintr-un proiect de dreapta pentru a candida la șefia Consiliului Județean, instituție pe care o conduce și acum. Nica a explicat faptul că miercuri a mers cu 30 de primari și viceprimari pentru a cere conducerii centrale sprijin pentru CJ.

Un alt caz este cel de la Prahova. Organizația PNL Prahova a trimis o scrisoare lui Ciucă și Bode pentru a cere susținerea lui Iulian Dumitrescu pentru a candida pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean, în condițiile în care acesta e cercetat penal într-un dosar pentru luare de mită şi fals în declaraţii, fiind acum sub control judiciar. Nicolae Ciucă a declarat că la nivelul conducerii centrale a PNL încă nu s-a luat o decizie cu privire la solicitarea organizației de Prahova.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite