AEP se pregăteşte să ramburseze cheltuielile din campania pentru alegerile locale: „Au fost identificate neconcordanţe la toate partidele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Pătru, preşedintele AEP      Foto: David Muntean
Ana Maria Pătru, preşedintele AEP      Foto: David Muntean

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că verificările privind solicitările de rambursare a cheltuielilor din campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie au fost finalizate. Săptămâna viitoare vor fi publicate rezultatele controalelor privind rambursarea cheltuielilor electorale către toţi competitorii electorali.

Controalele privind cheltuielile pe care le-au făcut partidele în campania de la alegerile locale sunt la un pas de finalizare. „Precizăm că în acest moment se mai derulează doar activităţi ce ţin de forma şi modul de prezentare/depunere a documentelor justificative şi că acestea presupun un dialog cu mandatarii financiari, cei care asigură efectiv relaţia cu AEP“, arată instituţia.

Unii lideri politici s-au plâns că nu au bani pentru campania de la parlamentare, întrucât n-au primit încă banii cheltuiţi în primăvară. „Nu vă ascund că nu ne-a căzut bine faptul că până în momentul de faţă nu s-a rambursat niciun leu din partea AEP şi sigur că ne creează o dificultate majoră, pentru că posibilităţile de finanţare a campaniei electorale sunt destul de limitate", spunea Călin Popescu Tăriceanu în urmă cu câteva săptămâni.

Însă verificarea cheltuielilor din campania pentru locale n-a mers în ritm foarte alert  din cauza neregulilor găsite de inspectorii AEP în facturile partidelor. „Au fost identificate neconcordanţe, cu ocazia controlului, la toţi competitorii“, arată AEP.

„Simpla depunere a cererii de rambursare nu înseamnă neapărat şi o rambursare integrală a cheltuielilor electorale. În cadrul controlului realizat de AEP prin intermediul Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, se verifică atât modul de constituire a veniturilor, cât şi destinaţia sumelor cheltuite. Orice neconcordanţă în documentele depuse în vederea rambursării şi neclarificată pe parcursul controlului va conduce la o aplicare strictă a dispoziţiilor legale, respectiv sancţionarea contravenienţilor şi/sau confiscarea sumelor nelegale“, susţine AEP.

„10 plus 20 dă 40“

În urmă cu două săptămâni, în cadrul unei dezbateri organizate de ONG-ul  Expert Forum,Toma Costreie, directorul echipei de control al AEP, a dezvăluit că unele cheltuieli din campania pentru alegerile locale vor ajunge pe masa procurorilor. „Am terminat controlul, iar acum suntem la simple corecturi. Verificăm dacă o tranzacţie este reală sau nu. Avem situaţii în care, din facturi, rezultă că 10 plus 20 dă 40. Există cazuri  în care ne vom adresa organelor de cercetare penală. Sunt unii care forţează legea la limită“, a spus Costreie. Întrebat dacă există vreun partid care îşi va recupera integral banii cheltuiţi în campania de la locale, Costreie a răspuns: „Nu, nu există un astfel de caz“. Semn că legea nu a fost respectată. Cuantumul total  al partidelor care au cerut rambursarea se ridică la 47 de milioane de lei, potrivit estimărilor AEP.

„Instituţia noastră a aplicat şi va aplica un tratament egal tuturor competitorilor, indiferent că sunt formaţiuni politice sau candidaţi independenţi, prin urmare rambursarea sumelor către aceştia va fi efectuată în acelaşi timp“, încheie AEP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite