Testarea în farmacii cu testele oferite de Ministerul Sănătăţii nu este complet gratuită. Se percepe un tarif pentru cheltuielile nedecontate

Testarea în farmacii cu testele oferite de Ministerul Sănătăţii nu este complet gratuită. Se percepe un tarif pentru cheltuielile nedecontate

CFR reiterează importanţa implementării serviciului farmaceutic de testare în scop diagnostic Foto: Arhivă

Testele anti-COVID făcute în farmacii pot implica plata unei taxe de către beneficiar, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, precizează, luni, Colegiul Farmaciştilor din România ca urmare a unor informaţii eronate apărute recent în spaţiul public, conform cărora “peste 100 de farmacii din ţară testează gratuit pentru COVID-19, folosind teste antigen rapide de la Ministerul Sănătăţii”,

Ştiri pe aceeaşi temă

„Colegiul Farmaciştilor din România face precizarea că deşi în această activitate se folosesc, prioritar, teste distribuite gratuit de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, conform stocului disponibil, în acord cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii Nr. 644 din 10 mai 2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare şi oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV2, farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecţie, consumabile, plata personalului” transmite Colegiul Farmaciştilor din România.
 

Sursa citată reaminteşte că Ministerul Sănătăţii a transmis în data de 28.09.2021 lista farmaciilor avizate pentru efectuarea activităţii de testare pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARSCoV-2, utilizând prioritar teste antigenice rapide, furnizate gratuit de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene.

Şi deşi în comunicatul dat se preciza în mod clar faptul că „serviciul de testare prestat de către unităţile farmaceutice poate fi tarifat, în acord cu legislaţia în vigoare”, în mass-media au apărut informaţii care transmiteau publicului că în farmaciile autorizate pentru efectuarea acestui serviciu farmaceutic, testarea ar fi gratuită.
 
„CFR reiterează importanţa implementării serviciului farmaceutic de testare în scop diagnostic, pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 şi a aportului adus de farmaciştii din farmaciile comunitare prin participarea la campania de sănătate publică privind creşterea capacităţii de testare a populaţiei pentru COVID-19, într-un moment critic pentru sistemul de sănătate din România”, mai arată sursa citată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările