Stop Fals Coronavirus. Reţeta unui fake-news de succes - 1000 de avocaţi, 10.000 de medici şi nume sonore în lumea conspiraţionistă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
fake news pandemie

„1000 de avocaţi şi 10.000 de medici au intentat un proces pentru încălcări ale codului de la Nüremberg” au titrat zeci de pagini sau postări pe reţelele de socializare ale unor pretinse publicaţii online în ultimele zile. Informaţia a încins grupurile conspiraţioniste şi antivacciniste şi a fost distribuită de mii de ori pe reţelele de socializare.

Ea a ajuns, în România, prin intermediul unui site marginal şi are în spate numele unui doctor care a făcut deja istorie în ştiri false în pandemie. De-a lungul unui an şi jumătate, informaţiile despre el au fost demontate de organisme internaţionale celebre în verificarea fake-news-urilor din întreaga lume.

Ce spunea ştirea?

Informaţia a circulat în aşa-zisa presă online, sub acelaşi format şi cu structură identică pe câteva zeci de pagini. Ştirea susţinea că autorităţile din întreaga lume ar fi încălcat cele 10 prevederi ale codului de la Nüremberg şi că un grup masiv de avocaţi şi medici din Germania ar fi acţionat în instanţă Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Forumul Mondial Davos, pentru crime împotriva umanităţii. Motivaţia ar fi legată de faptul că testele PCR nu ar fi furnizat informaţii reale şi corecte, iar medicii de pe întreg mapamondul ar fi primit un ordin pentru a încadra ca moarte Covid19 orice deces al persoanelor infectate cu noul coronavirus, chiar dacă acestea aveau şi alte comorbidităţi. Acţiunea era susţinută de dr. Reiner Fuelmich, un avocat care un cunoscut client al site-urilor de demontare a fakenews-urilor şi care se erija în liderul grupului. În limba română, primele preluări apar începând cu data de 15 mai. Şi după două săptămâni, este un subiect viral pe reţelele de socializare.

Cu toate că nu are elementele esenţiale ale unei ştirii, nu arată cine exact sunt semnatarii, când şi unde ar urma să aibă loc procesul, care este instanţa abilitată să verifice o astfel de cerere şi nici nu are suficiente surse de informare alternative, ştirea a fost preluată şi distribuită masiv în social media. După cum arată datele colectate şi analizate prin intermediul aplicaţiei crowd-tangled de pe doar trei site-uri conspirationiste, impactul în social media se ridică la 4 milioane de persoane doar pe platforma Facebook.

Articolul din Invictuswebmedia.com are aproape 10 mii de distribuiri pe grupuri cunoscute ca fiind conspiraţioniste şi care au zeci de mii de urmăritori.

jurnalul militar

Captură după Jurnalul-Militar.ro

Invictuswebmedia.com este un site care poate fi catalogat ca necredibil după o simplă analiză a designului. Astfel, motto-ul şi categoriile site-ului sunt scrise în limba engleză, datele şi motorul de căutare, în spaniolă, iar conţinutul este în limba română. Nu are casetă redacţională, iar articolele nu sunt semnate.

Un alt site care a avut distribuiri masive ale ştirii despre presupusul proces bazat pe Codul de la Nüremberg este cel intitulat Departamentul de Informaţii România. Acesta dă chiar spaţiu larg subiectului şi aduce, în plus, exemple de controverse legate de numărul de morţi din pandemia românească. Nici acest site nu are o echipă redacţională la vedere, iar grafica lui sugerează că te-ai afla în prezenţa unuia al unei instituţii oficiale. În datele de prezentare ale platformei se arată că el ar aparţine unui ONG, fără a se preciza numele acestuia, iar responsabilitatea pentru conţinut ar aparţine administratorilor site-ului. Articolul este semnat de Departamentul de Informaţii România şi este indexat în categoria “conspiraţii”.

Cum a ajuns ştirea în România

Pe platformele din România, informaţia a ajuns prin intermediul unui blog. Acesta aparţine unui ”psiholog de dezvoltare, terapist de cuplu şi fotograf”, Soren Dreier, şi a fost, în ultimul an şi jumătate sursa multora dintre dezinformările din presa românească. Blogul nu este nici el sursă primară, ci reproduce întocmai un articol din presa suedeză.

fake news pandemie

Captură după blogul lui Soren Dreier

Ce este interesant este faptul că, deşi se vorbeşte de codul de la Nüremberg şi de un avocat de provenienţă germană, care pretinde că este membru al baroului German, presa nemţească nu are nicio referire la subiect.

În plus, este de remarcat că, dacă în presa străină, apar precizări că procesul ar urma ca procesul să înceapă în două-trei săptămâni, aceste lucru nu a fost preluat de niciunul dintre site-urile analizate.

Ce spune Codul de la Nüremberg

Codul de la Nüremberg a fost creat în 1947 la Nüremberg, Germania, în urma procesului unui grup de medici nazişti au fost acuzaţi de efectuarea de experimente inumane şi adesea mortale asupra prizonierilor din lagărele de concentrare fără acordul lor şi a dus la condamnarea a 16 persoane considerate vinovate.

Codul de la Nüremberg a fost dezvoltat ca răspuns la ororile experimentelor naziste din lagărele de concentrare şi a avut un impact profund asupra dreptului internaţional al drepturilor omului şi al eticii medicale.

Este format din 10 principii, dintre care primul este că consimţământul voluntar al subiectului uman este absolut esenţial în orice experiment pe oameni. Alte principii includ că experimentul ar trebui să fie pentru binele societăţii, că ar trebui evitate toate suferinţele sau leziunile fizice şi mentale inutile şi nu ar trebui să se efectueze niciun experiment dacă există motive întemeiate să credem că poate duce la deces sau la un prejudiciu invalidant

Detaliat, acestea arată aşa:

1. Consimţământul voluntar al persoanei umane este absolut esenţial.

2. Experimentul trebuie să aibă drept scop obţinerea unor rezultate bogate pentru binele societăţii şi care nu pot fi obţinute prin alte metode sau mijloace de studiu, şi să nu fie ceva întâmplător şi inutil.

3. Experimentul trebuie să fie astfel conceput şi bazat pe rezultatele experimentelor pe animale şi pe o cunoaştere a istoriei naturale a bolii sau a oricărei alte probleme aflate în studiu, ca rezultatele anticipate să justifice experimentul.

4. Experimentul trebuie condus astfel încât să fie evitate orice suferinţă fizică şi psihică inutilă.

5. Nu trebuie efectuat niciun experiment unde există un motiv apriori în a crede că moartea sau o leziune care îl face pe om infirm să survină; excepţie face poate acel experiment în care doctorul este de asemenea subiect.

6. Gradul de risc ţintit nu trebuie niciodată să-l depăşească pe acela determinat de importanţa umanitară a problemei pe care experimentul o rezolvă.

7. Trebuie realizate pregătiri şi amenajate facilităţi adecvate pentru a-l proteja pe subiectul experimentului chiar şi contra celor mai vagi posibilităţi de rănire, vătămare sau moarte.

8. Experimentul trebuie efectuat doar de către persoane calificate ştiinţific. Cel mai înalt grad de abilitate şi grijă trebuie demonstrat în fiecare stadiu al experimentului de către cei implicaţi.

9. În timpul experimentului, subiectul trebuie să aibă libertatea de a spune stop experimentului dacă a atins starea fizică şi psihică în care continuarea experimentului i se pare imposibilă.

10. În timpul experimentului, omul de ştiinţă care conduce experimentul trebuie să fie pregătit în orice moment să îl încheie, dacă are motive de a crede cu bună credinţă că o continuare a experimentului poate duce la rănirea, la incapacitatea sau moartea subiectului uman.

Presupusul iniţiator al petiţiei, client vechi al site-urilor de debunking de fake news

Doctorul Reiner Fuellmich este un mai vechi cunoscut al publicaţiilor care propagă teorii conspiraţioniste, dar şi a celor care vânează şi demontează ştirile false. El a mai lansat ideea încălcării codului de la Nüremberg de către autorităţile din întreaga lume şi la finalul anului 2020, fără a susţine atunci că ar avea în spate o armată de 10.000 de medici şi 1000 de avocaţi.

Cunoscutul institut Poynter publica în decembrie 2020, o verificare de informaţii făcută de fact-checkerii georgieni asupra unui clip video postat pe reţelele de socializare de limbă rusă. Era vorba despre doctorul Reiner Fuelmich, avocat german care evalua ”scandalul fraudelor coronavirusului” şi îşi dezvăluia planurile de a aduce procesul privind crimele împotriva umanităţii la o instanţă internaţională. Fact-checkerii ajunseseră la concluzia ca informaţia era mincinoasă şi că nu exista niciun proces cu această temă deschis la vreo instanţă internaţională. În schimb, clipul devenise viral în multe ţări vorbitoare de limbă rusă sau de limbă arabă.

fake news pandemie

Sursa: Poynter.org

O altă cunoscută platformă de demontare a ştirilor false, Full Fact, a verificat şi ea unul dintre articole care susţinea că doctorul Fuellmich descria că oamenii sunt constrânşi prin „blocaje, constrângeri şi ameninţări” pentru a lua vaccinuri „experimentale” COVID-19, care, presupus, ar fi încălcat Codul de la Nürenberg.

fake news pandemie

Sursa: Full Fact

Pe baza opiniei experţilor, Full Fact a concluzionat că Codul de la Nüremberg „ar fi relevant doar în stadiul de cercetare al dezvoltării unui vaccin, nu în implementarea acestuia către publicul larg”.

Fake-news-urile distribuite pe reţelele de socializare au atras reacţia Curţii Penale Internaţionale. Aceasta a transmis un comunicat prin care arăta că a primit mai multe plângeri legate de coronavirus, dar niciuna nu avea caracteristicile celor de mai sus. „Confirmăm că am primit plângeri în acest sens. Aşa cum se obişnuieşte, vom analiza conţinutul plângerilor în conformitate cu Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, în mod obiectiv. Momentan, primul pas este să stabilim dacă plângerile se referă la încălcarea jurisdicţiei Curţii. De îndată ce vom lua o decizie în acest sens, vom informa persoana care a înaintat plângerea şi ne vom motiva decizia”, a transmis Curtea Penală Internaţională, potrivit Reuters.

„Procuratura primeşte nenumărate plângeri în legătură cu diverse situaţii de la nivelul întregii lumi în momentul în care se semnalează presupuse crime. Un mesaj de confirmare a primirii unei astfel de plângeri nu înseamnă că s-a dat curs unei urmăriri penale în acest sens”, a mai explicat Curtea Penală Internaţională.

*Oana Despa este absolventă a facultăţilor de Drept şi Filologie şi are experienţă în jurnalism de investigaţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite