Ora de vară 2021. Când trebuie să dăm ceasurile cu 60 de minute înainte

Ora de vară 2021. Când trebuie să dăm ceasurile cu 60 de minute înainte

FOTO Shutterstock

Trecerea la ora de vară 2021 se va face la o săptămână după echinocţiul de primăvară, marcat la 20 martie 2021, când ziua va fi egală cu noaptea. Din acest moment, ziua începe „să crească” şi noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstiţul de vară din 21 iunie.Schimbarea orei se va face în ultimul weekend al lunii martie 2021.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 
Mai exact în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, ora 3:00 devine ora 4:00. „Dormim mai puţin”, cum se spune, iar 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore. În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (faţă de două ore la ora de iarnă), potrivit Digi24.ro.
 
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. 
 
La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operaţiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră şi ora 4:00 devine ora 3:00. 
 
Ora de iarnă este considerată însă ora standard.
 
Introducerea orei de vară a avut ca scop creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
 
Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de ţările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piaţa petrolului apărute în anii 1970.
 

Cât mai continuă schimbarea orei

 
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.
 
Astfel, statele care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.
 
În mod normal, ţările Uniunii Europene erau aşteptate să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi urmau să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situaţia specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri.
 
Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus.
 

Ce decizie ia România în legătură cu schimbarea orei

 
În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunţa la ora de vară şi a se păstra numai ora de iarnă.
 
Iniţiativa pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă însă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi Guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.
 
Proiectul a fost transmis Camerei Deputaţilor, cameră decizională.
 
Guvernul şi-a menţinut însă aceeaşi poziţie şi în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor la 22 ianuarie 2020, iar comisia pentru industrii şi servicii a Camerei a dat, de asemenea, aviz negativ.
 
În cele din urmă, iniţiativa legislativă a fost retrimisă la 10 februarie 2021 la comisii pentru elaborarea unui alt raport, în aşteptarea unei decizii la nivel european. 
 
„Să nu uităm că până la urmă trebuie să funcţionăm după ora naturală şi nicidecum după astfel de convenţii care provoacă mari probleme de sănătate şi, paradoxal, duc şi la pierderi economice, dat fiind faptul că randamentul activităţii omeneşti scade”, declara Andrei Daniel Gheorghe, unul dintre susţinătorii iniţiativei de a se renunţa la ora de vară, care a pledat pentru retrimiterea proiectului la comisii, în vederea elaborării unui alt raport.
 
„Noi susţinem această iniţiativă legislativă şi credem că este necesar să aşteptăm decizia de la nivel european. Dar în momentul în care această decizie va fi luată - pentru că este previzibil că va fi luată în direcţia proiectului de lege - să avem o propunere legislativă pe care să discutăm acest aspect al eliminării trecerii la ora de vară”, a declarat şi liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache.
 
În consecinţă, proiectul a fost retrimis la comisii pentru cel puţin două luni, cu posibilitatea de prelungire a termenului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările