Ora de vară 2021. Când trebuie să dăm ceasurile cu 60 de minute înainte

0
0
ceas bucuresti FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Trecerea la ora de var─â 2021 se va face la o s─âpt─âm├ón─â dup─â echinoc┼úiul de prim─âvar─â, marcat la 20 martie 2021, c├ónd ziua va fi egal─â cu noaptea. Din acest moment, ziua ├«ncepe ÔÇ×s─â creasc─âÔÇŁ ┼či noaptea s─â scad─â (durata de lumin─â natural─â pe parcursul unei zile) p├ón─â la solsti┼úul de var─â din 21 iunie.Schimbarea orei se va face ├«n ultimul weekend al lunii martie 2021.

Mai exact ├«n noaptea de 27 spre 28 martie 2021, ora 3:00 devine ora 4:00. ÔÇ×Dormim mai pu┼úinÔÇŁ, cum se spune, iar 28 martie 2021 va fi cea mai scurt─â zi a anului, av├ónd teoretic 23 de ore.┬á├Än perioada orei de var─â, diferen┼úa dintre ora oficial─â a Rom├óniei ┼či Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (fa┼ú─â de dou─â ore la ora de iarn─â), potrivit Digi24.ro.

Sistemul orei de var─â ┼či de iarn─â presupune┬á o ajustatare cu o or─â a ceasurilor ├«n fiecare prim─âvar─â ┼či toamn─â.┬á

La ora de var─â, ceasul se d─â ├«nainte cu o or─â (ora 3:00 devine ora 4:00), ├«n timp ce la ora de iarn─â opera┼úiunea e invers─â, ceasurile se dau ├«napoi cu o or─â ┼či ora 4:00 devine ora 3:00.┬á

Ora de iarnă este considerată însă ora standard.

Introducerea orei de var─â a avut ca scop cre┼čterea num─ârului de ore ├«n care oamenii beneficiaz─â de lumina natural─â a Soarelui ┼či a fost extrem de avantajoas─â pentru cei care lucrau pe vremuri ├«n agricultur─â.

Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de ţările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piaţa petrolului apărute în anii 1970.

Cât mai continuă schimbarea orei

Comisia European─â a propus renun┼úarea la schimbarea sezonier─â a orei ├«n Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odat─â pentru totdeauna, dac─â doresc s─â aplice ├«n mod permanent ora de var─â sau de iarn─â. Ar fi urmat ca ├«ncep├ónd din anul 2021 s─â se renun┼úe la schimbarea orei de var─â ┼či de iarn─â ├«n Uniunea European─â.

Astfel, statele care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

├Än mod normal, ┼ú─ârile Uniunii Europene erau a┼čteptate s─â informeze Comisia asupra alegerii lor p├ón─â ├«n aprilie 2020, apoi urmau s─â se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale s─â nu afecteze func┼úionarea pie┼úei unice. Numai c─â situa┼úia special─â ap─ârut─â ├«n urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri.

Propunerea de renun┼úare la schimbarea orei a ap─ârut ├«n 2018 ┼či ar fi trebuit s─â intre ├«n vigoare ├«nc─â din 2019, dar unele ┼ú─âri europene s-au opus.

Ce decizie ia România în legătură cu schimbarea orei

├Än Rom├ónia, a fost elaborat─â o propunere legislativ─â pentru a se renun┼úa la ora de var─â ┼či a se p─âstra numai ora de iarn─â.

Ini┼úiativa pentru abrogarea Ordonan┼úei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de var─â ┼či a orei oficiale de var─â pe teritoriul Rom├óniei (L281/2018) a fost respins─â ├«ns─â de Senat, ├«n ┼čedin┼úa din 29 mai 2018, ├«n calitate de prim─â Camer─â sesizat─â. La data respectiv─â ┼či Guvernul Rom├óniei ┼či-a exprimat pozi┼úia de a nu sus┼úine adoptarea acestei ini┼úiative legislative.

Proiectul a fost transmis Camerei Deputaţilor, cameră decizională.

Guvernul ┼či-a men┼úinut ├«ns─â aceea┼či pozi┼úie ┼či ├«n punctul de vedere transmis Camerei Deputa┼úilor la 22 ianuarie 2020, iar comisia pentru industrii ┼či servicii a Camerei a dat, de asemenea, aviz negativ.

├Än cele din urm─â, ini┼úiativa legislativ─â a fost retrimis─â la 10 februarie 2021 la comisii pentru elaborarea unui alt raport, ├«n a┼čteptarea unei decizii la nivel european.┬á

ÔÇ×S─â nu uit─âm c─â p├ón─â la urm─â trebuie s─â func┼úion─âm dup─â ora natural─â ┼či nicidecum dup─â astfel de conven┼úii care provoac─â mari probleme de s─ân─âtate ┼či, paradoxal, duc ┼či la pierderi economice, dat fiind faptul c─â randamentul activit─â┼úii omene┼čti scadeÔÇŁ, declara Andrei Daniel Gheorghe, unul dintre sus┼úin─âtorii ini┼úiativei de a se renun┼úa la ora de var─â, care a pledat pentru retrimiterea proiectului la comisii, ├«n vederea elabor─ârii unui alt raport.

ÔÇ×Noi sus┼úinem aceast─â ini┼úiativ─â legislativ─â ┼či credem c─â este necesar s─â a┼čtept─âm decizia de la nivel european. Dar ├«n momentul ├«n care aceast─â decizie va fi luat─â - pentru c─â este previzibil c─â va fi luat─â ├«n direc┼úia proiectului de lege - s─â avem o propunere legislativ─â pe care s─â discut─âm acest aspect al elimin─ârii trecerii la ora de var─âÔÇŁ, a declarat ┼či liderul grupului PNL din Camera Deputa┼úilor, Gabriel Andronache.

În consecinţă, proiectul a fost retrimis la comisii pentru cel puţin două luni, cu posibilitatea de prelungire a termenului.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite