Nevoie mare de sânge în Capitală, donatori puţini: „Zilnic, vin 300 de persoane să doneze”

Nevoie mare de sânge în Capitală, donatori puţini: „Zilnic, vin 300 de persoane să doneze”

În Bucureşti sunt prea puţini donatori de sânge FOTO Adevărul

Cerinţa de sânge şi produse derivate din sânge este foarte mare la nivelul Capitalei. În schimb, numărul donatorilor este mic. Prin urmare, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională face faţă cu greu solicitărilor venite de la spitale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sunt zilnic necesare 1.000 de unităţi, în timp ce numărul donatorilor se ridică la doar 300”, a explicat, ieri, Corina Posea, directorul adjunct al INHT.

Potrivit acesteia, pentru a face faţă spitalelor, se apelează la centrele de transfuzie din ţară. „Ne propunem să depăşim acest prag de 1,8 donatori la 100 de locuitori. Sperăm să ajungem la nivelul Ungariei la trei donatori/100 de locuitori. Ar fi suficient sânge dacă am avea 25 de donatori la 1.000 de locuitori”, a declarat Posea, potrivit Agerpres.

Aceasta a explicat că ar fi necesar un nou centru de recoltare, care să fie înfiinţat la Spitalul Colentina, pe lângă cele reînfiinţate la Spitalul Universitar, Institutul Fundeni şi Spitalul Bagdasar.

„Centrul de donare din SUUB este fruntaş, numărul de donatori ajungând aproape la cel al unui centru judeţean”, a completat Posea.

Criză acută de sânge în spitale în 2014

Anul trecut, în vară, spitalele din Capitală s-au confruntat cu o criză de sânge fără precedent, mai multe operaţii fiind anulate din lipsa sângelui. La vremea respectivă, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a decis să reînfiinţeze centrele de colectare de sânge din trei spitale bucureştene mari: Spitalul Fundeni, Spitalul Universitar şi Spitalul Bagdasar.

Cele trei unităţi sanitare se numără printre cele mai mari consumatoare de sânge. Tot anul trecut, şi la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost amânate din lipsa sângelui. Ulterior apelului făcut de ministrul Bănicioiu, sute de bucureşteni au făcut cozi interminabile la Centrul de Transfuzii din Bucureşti, stabilind un număr record de donatori, cel mai mare din ultimii 20 de ani.

„Numărul mare de donatori a fost pentru noi un semnal că e nevoie să reînfiinţăm centrele de donare în spitale. Românii au dovedit că sângele apă nu se face. Le mulţumesc de asemenea colegilor mei, miniştrii cabinetului Ponta, care s-au alăturat acestei campanii.Am încredere că acest gest civic va deveni unul constant, astfel încât multe vieţi să poată fi salvate. În numai 3 zile am reuşit să avem în centrele de donare de trei ori mai mulţi donatori decât în zile obişnuite”, a declarat Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat de presă.

Condiţiile pentru donatori
-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii -chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-să nu fi sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Concret, donatorii nu trebuie să fi suferit de una din următoarele boli:
-hepatită (de orice tip)
-TBC
-sifilis
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloză
-ulcer
-diabet zaharat
-boli de inimă
-boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer

Pe aceeaşi temă:

Operaţii amânate din lipsa sângelui

Spitalele din Bucureşti au nevoie în această perioadă de mai mult sânge pentru intervenţiile chirurgicale, dar numărul donatorilor a scăzut. Doar la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost amânate cinci operaţii din lipsa sângelui. Autorităţile fac un apel pentru donarea voluntară.

Criză de sânge în spitalele vasluiene: operaţiile care nu sunt urgenţe, amânate

Din cauza numărului redus de donatori şi stocurilor foarte mici de sânge la Spitalul de Urgenţă din Vaslui sunt amânate intervenţiile chirurgicale. Unitatea sanitara nu mai are pe stoc sange din grupa A negativ. Cadrele medicale recomandă rudelor pacienţilor internaţi în spital să doneze sânge.

120 de militari ai Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” donează sânge în sprijinul bolnavilor

În urma apelului Ministerului Sănătăţii, lansat în mass-media naţională, referitor la criza de sânge transfuzabil în care se află acesta, militarii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” s-au alăturat campaniei de donare de sânge.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările