Motivul aberant pentru care la Iaşi se riscă vieţi omeneşti: o instituţie de care depinde soarta bolnavilor nu are 8.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autobuzul folosit la campaniile mobile de donare de sânge este ţinut de mai bine de un an în parcare pentru că îi lipsesc inspecţia tehnică periodică şi asigurarea. Centrul de Transfuzii Saguine nu are banii necesari pentru realizarea lor: 8.000  de lei. Între timp, la Iaşi, zilnic sunt amânate zeci de operaţii din lipsă de sânge.

Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi are din 2010 un centru mobil de donare de sânge. Practic, un autobuz modern, dotat cu toate echipamentele necesare, ar putea fi folosit de către medici pentru a se deplasa în judeţ în căutare de donatori şi şi-ar face rezervele necesare.

De trei ani de zile însă nu mai este funcţional. Iniţial nu au fost bani pentru combustibil sau şofer. De mai bine de un an nu sunt bani pentru revizia tehnică şi asigurarea obligatorie.

Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun leu pentru rezolvarea situaţiei, iar bugetul Centrului de Transfuzii nu ajunge decât pentru salariile personalului şi consumabile. Conducerea instituţiei mărturiseşte că a făcut zeci de demersuri pentru găsirea fondurilor necesare, dar nu a găsit decât promisiuni. 

“Cei 8.000 de lei ne-ar ajunge pentru revizia tehnică, pentru piesele care trebuie înlocuite, dar şi pentru plata RCA-ului. Am luat legătura cu diverse persoane influente, dar nu am obţinut decât promisiuni care deja durează de foarte mult timp”, spune Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi. 

Doar jumătate dintre donatorii necesari trec pragul instituţiei

Nevoia unui astfel de autobuz se simte din ce în ce mai acut pentru că numărul celor care trec pragul instituţiei este tot mai mic. Deşi ar fi nevoie de 80 de donatori zilnic pentru a acoperi nevoile spitalelor, numărul celor care fac acest gest este la jumătate. Astfel, din lipsă de sânge operaţiile bolnavilor sunt amânate, ceea ce duce la agravarea vizibilă a stării lor de sănătate. Chiar şi bolnavii de cancer sunt reprogramaţi din acest motiv.

“Ne lipsesc donatorii. A fost criză de sânge vara, în perioada concediilor, dar observăm că şi după perioada de vacanţă avem un număr mic de donatori. Sunt cam 40 în loc de 80”, mai spune Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Trasfuzii Sanguine.

Unii donatori recunosc că vin de la distanţă mare şi că le-ar fi mai uşor să se folosească unitatea mobilă. “Străbatem zeci de kilometri până la Iaşi. Sunt de la ţară şi vă spun cinstit că la mine în localitate ar mai fi persoane care ar vrea să ajute, dar sunt descurajaţi de transport. E păcat că avem un autobuz echipat şi stă nefolosit. Ar fi bine să se meargă cu el prin tot judeţul, s-ar rezolva problema sângelui”, spune unul dintre donatori. 

O altă problemă cu care se confruntă Centrul de Transfuzii din Iaşi este lipsa de personal. Lipsesc aproape jumătate din cei 60 de angajaţi cât prevede schema. 

Vă mai recomandăm:

O studentă poate rămâne cu nasul în palmă după trei operaţii estetice ratate pentru care a plătit 2.000 de euro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite