5 sfaturi pentru prevenirea gripei, de la medicul Streinu Cercel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, recomandă românilor o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii de gripă, care a provocat deja 3 decese. Cele mai sigure  măsuri rămân vaccinarea şi spălarea mâinilor cu săpun.

Medicul Streinu Cercel recomandă populaţiei respectarea a cinci măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă şi răspândirea sa. În plin sezon gripal, deja s-au înregistrat 3 decese confirmate  şi 243 de cazuri de gripă. 

Momentan, gripa a evoluat cu intensitate scăzută, numărul cazurilor de gripă clinică este cu 40% mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul total de cazuri este de 1.389 la nivel naţional, până joi, data raportării de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. 

   

Medicul Streinu Cercel oferă 5 sfaturi pentru prevenirea gripei 

  • Vaccinarea antigripală

Vaccinarea împotriva gripei poate salva vieţi. Medicul Streinu Cercel face apel către oameni să se vaccineze. „Deci, gripa poate să omoare, de aceea se face program de imunizare. Nu se face program de imunizare că vrea cineva să mai vândă un vaccin. Singura modalitate de intervenţie este vaccinarea. Ţineţi cont că are o perioadă de incubaţie foarte interesantă: între trei ore şi trei zile. (...)  Avem gripă în România şi se moare de gripă în România. Dacă nu dorim să facem gripă şi nu dorim să murim eventual de gripă, avem o singură modalitate: să ne vaccinăm. Restul sunt filosofii. Filosofia nu omoară, (...) dar pe unii care au făcut gripă i-am văzut murind şi urât, adică cu imposibilitate de a respira, cu plămân artificial, adică nu e o joacă. Deci, vaccin", explică Streinu-Cercel.

  • Dezinfectarea mâinilor, prin spălare cu apă şi săpun.

„Problema este igiena personală - apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanţii. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm şi masca de protecţie", a afirmat medicul. 

  • Evitarea locurilor aglomerate

Streinu Cercel recomandă oamenilor să nu meargă cu copiii la mall şi în zone aglomerate, pentru a evita contaminarea şi răspândirea virusului. Copiii şi bătrânii rămân cei mai expuşi la gripă.

  • Strănutarea în pliul cotului, nu în mână  şi folosirea şerveţelelor de unică folosinţă 

Prevenţia ţine şi de educaţie. Atât adulţii, cât şi copiii trebuie să strănute în pliul cotului, nu în mână sau spre alte persoane. Totodată, şerveţele pe care le ţinem la gură în caz de strănut, sau pentru suflarea nasului, trebuie folosite o singură dată şi aruncate doar la coşul de gunoi. 

  • Izolarea la domiciliu şi contactarea medicului de familie

Persoanele bolnave de gripă trebuie izolate şi tratate, arată medicul, pentru a preveni răspândirea virusului. Totodată, acestea trebuie să aducă la cunoştinţa medicului de familie orice suspiciune de infectare şi să meargă la control. 

Cum se manifestă gripa

Medicul arată că simptomele gripei sunt evidente, iart repetarea testelor pentru gripă nu este necesară. „Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineaţă, la prânz şi seara, bombardând camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă când aveţi şi nu vă trataţi?", a explicat Streinu-Cercel la Ministerul Sănătăţii.

Importanţa vaccinului antigripal

Totodată este util să nu mai amânăm luarea măsurilor necesare care se impun şi să repetăm teste pentru gripă.  Diagnosticul de gripă este unul clar şi că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecţiune.

Medicul arată că refuzul vaccinării ne va duce în situaţia de a avea cât mai multe cazuri de gripă, multe foarte grave, cu afectare pulmonară severă. Gripa se tratează, potrivit acestuia, cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore. „Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Osetamivir, că nu vor să prescrie. Că le-a spus cineva că nu au voie să scrie. Domnilor, hai să ne băgăm minţile în cap! Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce este în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea ar trebui să punem numărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu/Osetamivir, i-am oprit manifestarea şi respectiv transmiterea virusului în populaţie", a mai explicat managerul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite