USL pregăteşte Guvernul Ponta III

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a-l numi pe Klaus Iohannis vicepremier, Guvernul condus de Victor Ponta va cere din nou votul de încredere al Parlamentului, ceea ce echivalează, practic, cu naşterea unui nou Executiv

Liderii USL s-au întâlnit ieri, într-o şedinţă-fulger la Vila Lac 1, la care a participat şi preşedintele din umbră al PC, Dan Voiculescu, pentru a discuta despre numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de ministru de Interne şi vicepremier. La final, viitorul şef al MAI,  Klaus Iohannis, a anunţat că modificarea structurii Guvernului a fost singurul punct de pe agenda şedinţei care a obţinut vot unanim.

„PNL a propus ca eu să preiau funcţia de vicepremier şi ministru de Interne, lucru care nu se potriveşte cu actuala structură a Guvernului. În concluzie, trebuie modificată structura Guvernului, lucru pe care îl poate face doar Parlamentul“, a explicat Iohannis.

Discuţiile vor continua, însă, şi astăzi, întrucât liderii USL nu au reuşit să stabilească atribuţiile lui Klaus Iohannis în calitate de vicepremier. De altfel, nici Iohannis însuşi nu a putut oferi mai multe detalii privind sectorul pe care îl va coordona. „Vreau să reafirm determinarea mea de a fi ministru de Interne şi vicepremier. PNL a hotărât să fiu vicepremier şi voi fi“, a adăugat el, laconic.

Compromisul
Cu toate acestea, Iohannis a omis să spună tocmai esenţialul, şi anume că liderii USL nu au ajuns la un consens privind atribuţiile sale de vicepremier, întrucât atribuţiile la care o râvneşte sunt în prezent în atribuţiile vicepremierului Gabriel Oprea. Liderii USL vor căuta o soluţie de compromis pentru ca Oprea să nu fie retras din funcţie, iar Iohannis să ajungă totuşi să ocupe fotoliul de vicepremier. Planul la îndemână ar fi ca Iohannis să aibă o parte din atribuţiile pe care le avea Daniel Chiţoiu, fostul vicepremier.

Concret, în fişa postului de vicepremier vacantat prin demisia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu nu figurează decât atribuţiile din zona fiscală. Pentru ca liberalii să-şi îndeplinească dorinţa fără a uzurpa funcţia lui Gabriel Oprea, care în prezent coordonează şi ministerul de Interne, Klaus Iohannis ar trebui ori să gestioneze palierul economic, ori să primească din atribuţiile lui Gabriel Oprea şi să se ocupe şi de Interne, minister pe care îl va conduce.

Este, de altfel, şi scenariul expus de premierul Victor Ponta, în urma aceleiaşi întruniri de la vârful coaliţiei de guvernare. „ Toţi miniştrii fac parte din aceeaşi echipă. Problema se pune cum folosim fiecare membru al Guvernului cât mai bine în locul respectiv“, a declarat Ponta şi a invocat posibilitatea ca Iohannis să devină vicepremier cu atribuţii de coordonare în zona economică. „Am exclus din start să fiu ministrul Finanţelor, dar nu am exclus deloc să coordonez finanţele. Ar fi interesant“, a spus Iohannis, insinuant.

Cât despre Oprea, social-democraţii au exprimat deja un punct  de vedere: este inamovibil. De altfel, întrebat de jurnalişti dacă ia în calcul retragerea lui Gabriel Oprea din funcţia de vicepremier, Ponta a fost categoric: „Nici vorbă!“.

Din nou la mâna Parlamentului
În decembrie 2012, Guvernul a obţinut votul de încredere din partea Parlamentului, în vechea formulă. Pentru ca solicitările PNL să fie îndeplinite fără ca Oprea să îşi piardă mandatul, iar Klaus Iohannis să ajungă vicepremier cu noi atribuţii, structura Executivului trebuie schimbată, ceea ce presupune un nou vot de încredere al Parlamentului. Potrivit premierului Victor Ponta, este vorba despre „o redesenare a atribuţiilor“ la nivel ministerial. Practic, modificarea stă într-o simplă formulare.

Fostul vicepremier Daniel Chiţoiu, care supraveghea domeniul finanţelor, va fi înlocuit acum de Klaus Iohannis, ministru de Interne şi vicepremier. Asta va vota, de fapt, Parlamentul. Apoi, atribuţiile lui Iohannis, dar şi ale lui Gabriel Oprea vor fi redefinite printr-o simplă dispoziţie a premierului.Cel puţin în această privinţă, liberalii şi social-democraţii au căzut de acord. „Varianta optimă este să se convoace Camerele reunite  miercuri, să se ia decizia şi să terminăm “, a spus şi Iohannis.

„Perfect, chirurgical, laparoscopic“
Liderul liberal Crin Antonescu s-a arătat de-a dreptul încântat de prestaţia omului său de încredere. „După părerea mea, conferinţa de presă a lui Klaus Iohannis a fost de manual, perfect, chirurgical, laparoscopic, nici nu curge sânge. V-a spus tot, absolut tot, şi nu am nimic de adăugat“, a spus Antonescu.

PSD are o nouă alianţă

Imediat după eecul negocierilor cu liberalii, preşedintele PSD, Victor Ponta, liderul PC, Daniel Constantin, şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, au semnat protocolul unei noi alianţe: Uniunea Social-Democrată (USD). Sub această umbrelă, cele trei partide vor candida la alegerile europarlamentare. „A fost o decizie naturală să mergem împreună. Suntem o echipă care punem pe primul loc interesul naţional.Sunt convins că vom câştiga pentru că mă bazez pe calitatea oamenilor noştri“, a afirmat Gabriel Oprea, preşedintele UNPR.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite