Klaus Iohannis: PNL a hotărât să fiu vicepremier şi voi fi. Nu am exclus să coordonez Finanţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, susţine o declaraţie de presă, de la ora 14.00, în cadrul căreia va face referire la funcţiile de vicepremier, respectiv de ministru al Afacerilor Interne care i-au fost propuse.

Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis:

PNL a propus ca eu să preiau funcţia de vicepremier şi ministru de Interne, lucru care nu se potriveşte cu actuala structură a Guvernului.În concluzie, trebuie modificată structura Guvernului, lucru pe care îl poate face doar Parlamentul. 

Aceste lucruri par simple, dar e o birocraţie destul de complicată. Aceste chestiuni trebuie parcurse în următoarele zile. Este clar că, dacă una dintre părţile implicate în guvernare, doreşte să facă propuneri, altele decât cele propuse de noi, e un moment potrivit pentru a le discuta.  Nu am ajuns la o concluzie, fiindcă nu ne-am propus asta.

Am stabilit pentru mâine o întâlnire, tot în conducerea USL, la care vine toată lumea pregătită cu propunerile pe care doreşte să le facă, altele decât cele pe care le-am făcut noi.  După aceea, presupunând acordul părţilor, se poate convoca Parlamentul în şedinţă comună şi se poate aproba noua structură a Guvernului.

PNL a decis să fiu vicepremier, ceea ce voi fi. În acelaşi context, fiindcă am spus că voi fi, am observat că există o preocupare importantă pentru ce voi fi eu în continuare, dacă voi fi ministru sau primar sau şi una, şi alta. Vreau să clarific că acest lucru este treaba mea şi nu am neapărat nevoie de sfaturi, decât dacă le cer.

Pe de altă parte, este clar că noi de la PNL nu vom merge să cerem o lege pentru un om şi nici nu am eu, Klaus Iohannis, de gând să intru într-o situaţie discutabilă. Vreau să reafirm determinarea mea de a deveni vicepremier şi ministru de Interne.

Despre renunţarea la mandatul de primar:

Evident că voi face toţi paşii ceruţi de legile în vigoare pentru a fi şi în legalitate şi pentru a clarifica orice discuţie. Eu voi face orice pas va fi nevoie pentru a fi în legalitate, dar acest pas îmi aparţine, îl voi face când trebuie şi voi şi anunţa.

Nu există instituţia autosuspendării din demnitatea de primar. Ea există din calitatea de membru de partid, pentru a evita situaţii conflictuale sau de incompatibilitate, dar în administraţia publică nu există. 

A fost o discuţie dacă ar fi oportun să fiu ministrul Finanţelor. Noi am desemnat persoana care va fi ministrul Finanţelor, este colegul nostru, Eugen Nicolăescu. Discuţia s-a încheiat, ca atare, foarte repede.

Sunt câteva chestiuni care trebuie lămurite, dar nu sunt conflictuale, nici în contradicţie. Sunt optimist în ce priveşte concluziile. Toată lumea a fost de acord să se facă acest pas, nu poate fi evitat. Nu au existat discuţii în contradictoriu, nici într-o tonalitate ridicată. E o chestiune care trebuie discutată în altă întrunire. Au fost menţionate câteva posibile schimbări în Guvern. Unele sunt necesare, cum ar fi schimbarea poziţiei vicepremier, ministrul Finanţelor.

Se schimbă doar structura Guvernului, nu se intră pe un Guvern Ponta III. Rămâne în funcţiune, dar cu modificările care se impun şi care se pot face doar prin hotărârea în Camerele reunite. Am exclus din start să fiu ministrul Finanţelor, dar nu am exclus deloc să coordonez finanţele. Ar fi interesant.

Prim-ministrul a avut o idee bună, şi anume să facem repede modificările care se pot opera prin mecanismul de remaniere simplă. Asta înseamnă că ministrul Finanţelor devine ministrul Finanţelor, eu devin ministru de Interne. Acest lucru a fost propus în ideea de a face noul Guvern funcţional. Noi ne-am exprimat preferinţa pentru a face totul dintr-o singură mişcare. Dacă azi am fi numiţi, asta impune aceiaşi paşi. Noi suntem de părere însă că nu e oportun să avem două faze de schimbări la un interval scurt şi ne-am exprimat clar preferinţa pentru o variantă care cuprinde toate modificările într-o singură mişcare, deci eu nu voi fi în această seară ministru de Interne.

Atribuţiile de coorodonare ale vicepremierilor sunt stabilite prin dispoziţia prim-ministrului. Vicepremierii primesc o delegare pentru domeniile de care se ocupă, nu e nevoie de altă procedură. Am propus ca, după ce parcurgem aceşti paşi, să ne adunăm să analizăm problema şi prim-ministrul să dea o dispoziţie.

Nu se poate ca vicepremierul Oprea să coordoneze o parte din ce face ministrul de Interne, care şi el e vicepremier, dar se poate să existe comitete sau comisii speciale care să fie coordonate de un vicepremier, chiar dacă structuri de la alt vicepremier participă în acel comitet.  Mă îndoiesc de o rocadă între ministere. Nu s-a cerut şi nu s-a discutat.

Varianta optimă este să se convoace Camerele reunite miercuri, să se ia decizia şi să terminăm.Dacă mâine ninge aşa tare că nu pot să ajung acolo din provincie, este posibil să se amâne.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite