Surse: Tăriceanu nu acceptă ministru politic la Justiţie. Tudorel Toader, bomba cu ceas din coaliţie

Surse: Tăriceanu nu acceptă ministru politic la Justiţie. Tudorel Toader, bomba cu ceas din coaliţie

Foto: Mediafax/ Andreea Alexandru

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, insistă ca Tudorel Toader să rămână ministru al Justiţiei, deşi Liviu Dragnea vrea să-l schimbe cu un om de partid. Potrivit unor surse politice, Tăriceanu i-a transmis lui Dragnea că nu va fi de acord cu un ministru politic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Relaţia dintre Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea este mai tensionată ca niciodată, susţin surse din coaliţia de guvernare pentru „Adevărul“. Mărul discordiei: Tudorel Toader. PSD va anunţa la începutul săptămânii viitoare o nouă remaniere guvernamentală, iar Tudorel Toader se află pe lista miniştrilor pe care Dragnea îi vrea schimbaţi. Motivul? Toader s-a opus ordonanţei de urgenţă (OUG) privind amnistia şi graţierea, care l-ar salva de închisoare pe liderul PSD, dar şi pe alţi politiceni cu greutate. Fără semnătura ministrului Justiţiei, e imposibil ca o ordonanţă de urgenţă să ajungă pe masa Guvernului pentru a fi adoptată. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Dragnea vrea să impună la Ministerul Justiţiei un om de partid, pe modelul lui Florin Iordache, autorul celebrei Ordonanţe 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă la începutul anului 2017. Unul dintre numele vehiculate în PSD pentru preluarea Justiţiei este deputatul Eugen Nicolicea, unul dintre parlamentarii PSD care au pus umărul la modificarea legilor Justiţiei.

De partea cealaltă, Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut lui Dragnea să nu se atingă de Tudorel Toader, deşi portofoliul Justiţiei aparţine PSD, ca urmare a negocierii din coaliţie. „Tăriceanu va candida la alegerile prezidenţiale şi nu vrea să deconteze electoral o eventuală ordonanţă de urgenţă care l-ar salva pe Dragnea. Pentru Tăriceanu, Tudorel Toader este garanţia că Ministerul Justiţiei nu va face jocurile lui Dragnea, astfel încât să afecteze imaginea ALDE“, susţin surse din conducerea coaliţiei de guvernare. Deşi Ministerul Justiţiei nu este asumat de ALDE, Tăriceanu a avut o contribuţie majoră pentru numirea lui Tudorel Toader în Guvern. „În iarna lui 2017, după OUG 13, când Dragnea era disperat să găsească un ministru al Justiţiei tehnocrat, pentru a mai calma spiritele, Tăriceanu a fost cel care l-a adus de la Iaşi pe Toader. Între Tăriceanu şi Toader e o veche relaţie de prietenie“, susţin sursele citate. În 2006, când Tăriceanu era preşedintele PNL, l-a numit pe Tudorel Toader judecător la CCR.

„Un tehnocrat de prestigiu“

După consultările de la Cotroceni,  Tăriceanu a cerut public ca Ministerul Justiţiei să fie condus de un ministru fără carnet de partid. „Trebuie acceptată ideea unui ministru independent politic, un tehnocrat de prestigiu care să asigure conducerea Ministerului Justiţiei“, a spus liderul ALDE. Cu o seară înainte, Tăriceanu vorbea la superlativ despre Tudorel Toader: „Eu am declarat fără echivoc că ministrul Justiţiei se bucură de susţinerea noastră. A dus nivelul de prestanţă a funcţiei, a arătat curaj, determinare şi pricepere“, spunea preşedintele Senatului la Digi 24.

În replică, Liviu Dragnea i-a transmis lui Tăriceanu că PSD este suveran pe Ministerul Justiţiei. „Se tot insistă ca domnul Toader să devină o problemă. Suntem obligaţi acum să discutăm despre acest subiect în partid. Nu vreau să caracterizez această propunere (privind ministrul tehnocrat –n.r.) dacă e bună sau rea. Îmi aduc aminte că am avut un ministru fără carnet de partid, doamna Raluca Prună. Probabil a fost un ministru bun, din moment ce se insistă cu un ministru tehnocrat“, a spus, ironic, Liviu Dragnea, cu trimitere la Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE era unul dintre criticii vehemenţi ai Guvernului Cioloş, din care a făcut parte şi Raluca Prună.

Şi Florin Iordache, mâna dreaptă a lui Dragnea în Parlament, a avut un mesaj pentru Toader. „Exact ca la domnul Lazăr, fără îndoială şi domnul Toader va fi evaluat. Cine îl evaluează pe domnul Toader? Doamna prim-ministru“, a spus Iordache, care consideră că Toader ar fi trebuit să fie „mai pro-activ“ în ceea ce priveşte legile justiţiei şi Codurile penale. 

Iohannis, dispută cu Toader

Şeful statului a criticat decizia ministrului Justiţiei de a propune revocarea procurorului general Augustin Lazăr. „Preşedintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General şi consideră că cererea ministrului Justiţiei este complet neadecvată şi de natură să genereze neîncredere în sistem şi îngrijorare în rândul partenerilor noştri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendenţios şi denotă intenţia acestuia de a subordona politic procurorii“, a susţinut Administraţia Prezidenţială. Ministrul Justiţiei a răspuns ironic. „Nimic nou sub soare: preşedintele ne spune mai întâi faptul că nu îl va revoca pe Augustin Lazăr, apoi va citi raportul primit de la Ministerul Justiţiei!“, a scris Toader pe Facebook. Ministrul Justiţiei este oficial în concediu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările