Plângerea depusă de PSD împotriva lui Cîţu, în care reclama posibile infracţiuni privind distribuirea banilor din Fondul de Rezerva, a fost clasată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu / FOTO Inquam Photos / George Călin
Florin Cîţu / FOTO Inquam Photos / George Călin

DNA a clasat plângerea formulată de PSD pe numele mai multor membri ai Guvernului interimar, printre care premierul Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Dan Vâlceanu, vicepremierul Kelemen Hunor şi ministrul Dezvoltării Cseke Attila, au declarat surse judiciare pentru Adevărul. Sesizarea a fost făcută pe 11 octombrie.

Decizia privind clasarea plângerii penale a fost luata în baza art 16 din Codul de Procedura Penală, literele a) şi b), care prevăd fapta nu există şi că nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;

PSD a depus luna trecută o plângere penală pentru distribuirea banilor din Fondul de Rezervă pentru primarii din ţară. 

Sesizarea vizează infracţiunile de abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Potrivit plângerii depuse de PSD, prin Hotărârea de Guvern din 6 octombrie 2021, privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, „făptuitorii au dispus alocarea pur arbitrară a peste 1.010.966 mii de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului”, unor „unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale, pentru plata unor cheltuieli curente şi de capital”.

Social-democraţii acuză faptul că s-a încălcat principiul de bază al egalităţii cetăţenilor şi susţin că „alocarea de fonduri a fost realizată însă în mod arbitrar, discreţionar. Criteriul avut în vedere a fost unul ilicit şi anume apartenenţa la o anumită entitate politică, nicidecum interesul public sau necesităţile financiare reale determinate de factori obiectivi, ci doar interesul unui grup restrâns de persoane”. 

În acelaşi timp, premierul interimar Florin Cîţu a explicat că banii daţi din Fondul de Rezervă al Guvernului către primării au fost împărţiţi în funcţie de nevoi şi nu de partidul politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite