Lista completă a membrilor viitorului Guvern. O singură femeie în noul Executiv. Tensiuni în PSD privind postul de vicepremier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Florin Cîţu, Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Florin Cîţu, Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Miniştri PSD şi PNL ai viitorului Executiv al coaliţiei PNL-PSD-UDMR au fost validaţi de conducerile interne ale formaţiunilor. Potrivit listei Guvernului, singura femeie din Guvernul Ciucă ar urma să fie Gabriela Firea, propusă de PSD pentru conducerea noului Minister al Familiei. Susţinută de Paul Stănescu, Firea vizează şi postul de vicepremier, dorit şi de Sorin Grindeanu.

Ministerul Finanţelor va fi condus de tehnocratul Adrian Câciu, în timp ce Ministerul Transporturilor îi va fi rezervat lui Sorin Grindeanu. 

La Ministerul Apărării a fost propus Vasile Dîncu, în timp ce la Economie a apărut un nume-surpriză, senatorul Marius Humelnicu. Fost secretar de stat la Transporturi şi city manager al municipiului Galaţi, Humelnicu a fost sprijinit pentru această funcţie de Mihai Tudose şi Dan Nica. 

Portofoliul Sănătăţii va fi ocupat de Alexandru Rafila, iar la Muncă va reveni Marius Budăi, fost ministru şi în Guvernul Dăncilă.

    

Noul Minister al Familiei şi Tineretului o va avea în frunte pe Gabriela Firea, singura femeia propusă pentru a conduce un minister în viitorul Executiv. 

La Cultură va fi Lucian Romaşcanu, actual lider al senatorilor PSD.

PSD nu a luat încă o decizie cu privire la vicepremier, având de ales dintre Gabriela Firea şi Sorin Grindeanu. De altfel, nominalizarea în această funcţie a stârnit tensiuni în PSD, iar liderii social-democraţi nu au ajuns la consens până acum. Marcel Ciolacu îl susţine în acest post pe Sorin Grindeanu, iar Paul Stănescu pe Gabriela Firea. Deşi liderul PSD anunţa că o decizie se va lua în cursul dimineţii, hotărârea a fost amânată. Liderii PSD ar urma să se reunească în şedinţă la ora 14.00.

Nume surpriză pe lista PNL a miniştrilor

În lista finală a PNL pentru viitorul Guvern sunt mai mulţi miniştri cu experienţă, cum sunt cazurile lui Virgil Popescu, propus pentru a a rămâne la conducerea Ministerului Energie, Lucian Bode, propus pentru a rămâne la Interne, dar şi Cătălin Predoiu, care este propus pentru a prelua Ministerul Justiţie, deşi iniţial portofoliul ar fi urmat să fie preluat de Alina Gorghiu.

Pentru conducerea Ministerului Fondurilor Europene a fost propus Dan Vîlceanu, a cărui propunere a stârnit controverse în rândul liberalilor. 

Pentru conducerea Ministerului de Externe este propus să rămână Bogdan Aurescu, în timp ce la Educaţie este propus Sorin Cîmpeanu. 

Pentru portofoliul de IMM-urilor şi Turismului este propus Constantin Cadariu, iar la Ministerul Digitalizării este propus Florin Roman.

UDMR îşi păstrează ministerele

UDMR îşi va păstra ministerele, la Dezvoltarea fiind propus Cseke Attila, la Ministerul Mediu, fiind Tanczos Barna, iar la Ministerul Sportului, cel mai probabil tot Eduard Novak va fi propus. De asemenea, Kelemen Hunor va fi vicepremier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite