Ce se va întâmpla dacă Nicolae Ciucă vrea să demită un ministru PSD? Vasile Dîncu: Propunerea trebuie să treacă prin anumite „instanţe ale coaliţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Premierul guvernului de coaliţie PSD-PNL-UDMR nu va putea să demită un ministru fără să discute propunerea în coaliţie şi să aducă argumente, explică preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu.  Aceste lucruri vor fi stipulate într-un regulament de funcţionare a coaliţie care urmează să fie elaborat, a mai precizat social-democratul, care este propunerea de ministru al Apărării Naţionale.

„Am învăţat ceva, credem noi, din protocoalele trecute, sau mai bine zis din lipsa de protocol din alianţa trecută, care a dus până la urmă şi la conflicte şi la căderea guvernului. Noi avem un acord politic în care am stabilit regulile fundamentale pentru luarea deciziilor”, a spus Vasile Dîncu, luni seară, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Acordul politic al coaliţiei va cuprinde reguli fundamentale pentru luarea deciziilor şi pleacă de la o premisă „foarte importantă pentru funcţionarea coaliţiei”, şi anume principul de a nu muta problemele politice în Guvern în fiecare moment, a menţionat Vasile Dîncu.

„Am încercat să păzim guvernul, să-l lăsăm cu programul de guvernare şi să încercăm să gestionăm în Consiliul Coaliţiei lucrurile care sunt politice şi care sunt discutabile. Până la urmă, trebuie să-i dăm premierului şi echipei de conducere forţa de a lua decizii conform programului de guvernare şi conform legii răspunderii ministeriale”, a explicat social-democratul.

„Sperăm că vom reuşi, chiar dacă există acest bicefalism în PNL, unde premierul nu este şi preşedintele partidului, dar avem un protocol pe care l-am semnat deja şi în zilele următoare cu siguranţă că vom lucra şi la un fel de regulament de funcţionare a coaliţiei în care vom încerca să punem reguli cât mai precise ca atunci când, de exemplu, premierul are intenţia să schimbe pe cineva, să nu se întâmple cum s-a întâmplat în dăţile trecute”, a arătat Vasile Dîncu.

Dacă premierul va dori să schimbe pe cineva, propunerea trebuie să treacă prin anumite „instanţe ale coaliţiei”, care să verifice temeinicia unei astfel de decizii, dar în cele din urmă premierul va rămâne cel responsabil, a explicat Vasile Dîncu, care va ocupa funcţia de ministru al apărării în viitorul guvern condus de Nicolae Ciucă.

„Evident, este o chestiune de civilizaţie politică până la urmă acest lucru, să ceară eventual cu dovezi schimbarea lui, dar să nu-l poată schimba chiar fără nicio întrebare, fără niciun fel de consultare cu preşedintele partidului respectiv”, a adăugat Vasile Dîncu, subliniind că i se pare o chestiune „rezonabilă”. 

Modalitatea în care se va face rotaţia premierilor rămâne neclară

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a precizat că acordul de coaliţie nu prevede foarte clar cum se va întâmpla rotaţia premierilor după ce termenul de un an şi jumătate în care Nicolae Ciucă va deţine funcţia de prim-ministru va fi trecut. 

„Este pentru prima dată când se face rotativ, poate că nu ne-am gândit nici noi la ultimele detalii, într-adevăr, cum se va întâmpla procedural acest lucru, am hotărât că vom schimba premierul şi vom schimba câteva ministere, conform rotativei, adică SGG-ul(n.r. Secretarul General al Guvernului), Ministerul de Finanţe cu Ministerul Justiţiei şi, mi se pare, Ministerul Transporturilor. Cred că se va putea face procedural doar prin căderea Guvernului şi a merge înapoi cu un nou guvern, dar respectând această majoritate, cât va fi ea în momentul respectiv, sau cum vom face nu ne-am gândit încă”, a afirmat Vasile Dîncu luni seară, la Digi24.

Liderul social-democrat a spus că aceste chestiuni vor fi stabilite de către jurişti în regulamentul care va sta la baza funcţionării coaliţiei. Conform acestuia, procedurile prin care se vor face schimbările peste un an şi jumătate nu sunt trecute în protocolul coaliţiei, însă "indicaţii mai precise" vor fi, cel mai probabil, incluse în ultima variantă a protocolului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite