Iohannis şi „echipa câştigătoare” se fac de râs. Îl concediază pe Florin Cîţu la şase luni de la instalarea lui în fruntea PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Cum este dlor Iohannis, Emil Boc, Rareş Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu? Nu mai este bun Florin Cîţu? Când toată lumea vă spunea că nu are stofa de politician necesară unui şef al PNL vă făceaţi că plouă. V-au trebuit doar şase luni să constataţi aceslaşi lucru. Timp în care România a pierdut bani şi prestigiu pe scena lumii.

Şefimea PNL se leapădă de şeful lor, Florin Cîţu

Este ştirea de ieri. Peste jumătate din preşedinţii de organizaţii judeţene ale PNL, prim-vicepreşedinţii şi mai mulţi vicepreşedinţi îi cer demisia lui Florin Cîţu. Cu binecuvântarea lui Klaus Ioahnnis, bineînţeles. Nimic nu mişcă în ţara noastră fără acordul lui Iohannis.

Dacă Florin Cîţu nu-şi va da demisia, aşa cum anticipez şi eu, va urma un Congres extraordinar de demonizare a lui Florin Cîţu, de spălare a rufelor murdare ale PNL în public, spre satisfacţia opoziţiei, şi de înlocuire a acestuia... cu cine?

Aici e aici. Klaus Iohannis îl vrea pe Nicolae Ciucă şi la conducerea PNL, din aceleaşi motive pentru care l-a impus premier: obedienţa. Şefimea PNL s-ar cam opune, Ciucă nu are un istoric în PNL, are carnet de partid de numai doi ani. În plus, premierul Ciucă a mers pe urmele cuplului Orban-Cîţu, şi n-a schimbat nimic din modul în care e condusă România. În perspectiva alegerilor din 2024 nu s-ar schimba absolut nimic. Praful se alege de scorul PNL la viitoarele alegeri.

Ce-a realizat cuplul (politic) Orban-Cîţu în doi de guvernare?

Au avut toată puterea, ca premieri şi ministru de Finanţe. Cu ce realizări se pot lăuda?

  • Datoria publică a României a crescut de la 35% din PIB la 50% din PIB;
  • Inflaţia s-a ridicat în 2020 la 10%;
  • Toate funcţiile de conducere ale statului s-au repartizat pe principiul „cumetriei”: rude, amante, pile, cunoştinţe, relaţii. Mai nimic pe competenţe. Scandalul de la Apele Române a rămas de pomină, şi e doar vârful aisbergului;
  • Orban le-a luat apărarea penalilor Chirica şi Alexe de la Iaşi, exact ca în epoca Năstase-Dragnea;
  • Nu s-a făcut nimic din scăderea cheltuielilor de funcţionare a statului, singura cale de a scoate România din marasmul economic în care se zbate. „Statul la stat”, pe lângă titlul unei emisiuni tv, a devenit un mod de viaţă pentru milioane de români. Polonia are doar 700.000 de bugetari la 35 de milioane de locuitori!
  • Toate ajutoarele de stat se duc la bugetari, că ei votează PSD şi PNL. Privaţii, care duc în spate bugetarii, să se descurce cum pot. Cîţu mai avea declaraţii împotriva acestui populism „bugetar”, de la care i se şi trage „concedierea”;
  • Pandemia a fost relativ bine gestionată, cu excepţia neînţelegerii faptului că restricţii la drepturile şi libertăţile fundamentale le ia doar parlamentul, nu guvernul sau alte comitete. Iar cât s-a furat sub pretextul pandemiei rămâne să aflăm. Procurorii strâng probe;
  • Nu mai spunem despre trecutul „american” al lui Florin Cîţu. Au curs tone de cerneala pe acest subiect.

Ce se întâmplă acum, cu Ciucă şi Cîţu la conducerea guvernului şi a coaliţiei de guvernare

Economic, România este tot pe buza prăpăstiei. Se împrumută la dobânzi fabuloase, cele mai mari din Europa, de circa 6,30%. România a rezistat în ultimii 3 ani prin împrumuturi de zeci de miliarde de euro, altfel ar fi intrat în colaps financiar. Da, dar investitorii şi agenţiile de rating se uită la capacitatea României de a returna împrumuturile. Şi ce văd nu este deloc bine, şi cresc costurile la care ne împrumutăm. Este posibil să vedem că a „înţărcat bălaia”, şi atunci ce facem? Vom face ce a făcut Băsescu şi Boc în 2010. Au tăiat peste noapte salariile bugetarilor cu 25%.

Banii din PNRR reprezintă un miraj pentru conducerea ţării, în speranţa că vor veni fără controale şi verificări. În ultimele zile ale lui martie, guvernul se preface că rezolvă jaloanele şi ţintele prevăzute în PNRR pentru trimestrul întâi din 2022, cu HG-uri, adică cu hârtii care n-au în spate mai nimica. Aşa cum a făcut şi în decembrie 2021. Dacă şefii noştri cred că vor putea aburi CE cu astfel de hârtii, se înşală.

Joe Biden a ocolit România, s-a dus în Polonia, în contextul conflictului Rusia-Ucraina. Şi a avut dreptate. România nu ajută armata ucraineană cu armament de apărare (nişte căşti acolo, să fie). Nu ia măsuri împotriva averilor oligarhilor ruşi care au afaceri în România, nu ştie de existenţa unor spioni ruşi aflaţi în ambasada Rusiei, nu face mai nimic din ce fac celelalte ţări europene împotriva Rusiei agresoare. Îi ajutăm pe refugiaţii ucraineni, foarte bine că facem măcar asta, dacă în rest nu ne prea înghesuim, să nu supărăm Rusia. Deşi, dependenţa României de gazul rusesc este minimă. Dar, la situaţia precară economică a României, asta ne mai lipsea. Să ne taie ruşii gazul!

Concluzie

PNL îşi joacă acum scorul la alegerile din 2024. Dacă nu este în stare să convingă românii că ştie, poate şi vrea să conducă ţara, adio scor relevant în alegerile din 2024. Că va fi Ciucă şeful PNL, cum vrea Iohannis, că va fi o conducere colectivă, că va fi altcineva, mai are doar un an să convingă electoratul de ce este în stare să facă. Dacă nu reuşeşte, PNL se va duce alături de PNŢCD şi alte partide eşuate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite