Florin Cîţu, al doilea om în stat, ultimul om în PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu
Florin Cîţu

Aroganţa politică se plăteşte scump în România. De obicei, moneda de schimb este eliminarea din partid şi pierderea alegerilor. Cel mai bun exemplu, Victor Ponta 2014.

Dacă mai era nevoie, se mai confirmă încă odată în aceste zile, cât de slab este Partidul Naţional Liberal. Ştirea ultimelor două zile este că 40 de lideri de organizaţii PNL vor demisia fostului premier Florin Cîţu din fruntea partidului. Dacă nu se va întâmpla, sunt dispuşi să organizeze un congres extraordinar.

Un congres la care de altfel nimic nu ar fi extraordinar. Alţi bani aruncaţi pe geam, alte promisiuni între aceeaşi oameni care nu văd pădurea de copaci. De copacii ăia mulţi plantaţi de preşedintele Iohannis şi liderii campaniei electorale din urmă cu 3 ani. 

Un partid slab dovedeşte că este condus de oameni slabi, iar oamenii slabi nu pot conduce o organizaţie ai cărei membri îşi schimbă direcţia în funcţie cum bate vântul. Cel puţin nu pentru mult timp. Noua generaţie a PNL-ului a devenit sensibilă şi total neasumată. Iar pe lângă asta, dovedesc faptul că au pierdut din ce în ce mai mult contactul cu realitatea.  Toate aceste evenimente, toate aceste instabilităţi nu fac altceva decât să piardă cu viteză încrederea poporului, încrederea propriului electorat, şi mai nou, încrederea propriilor membri.

Ce plăteşte Florin Cîţu? (din ceea ce ştim şi putem analiza public) 

Aroganţa politică se plăteşte scump în România. De obicei, moneda de schimb este eliminarea din partid şi pierderea alegerilor. Cel mai bun exemplu, Victor Ponta 2014. Aroganţa politică se manifestă prin atitudine agresivă la adresa presei şi a oamenilor, reacţii adverse şi ignoranţă faţă de întrebările incomode, dar cel mai important, se pierde simţul realităţii. 

În egală măsură, avem şi reversul medaliei, exemplul Sorin Grindeanu. Spectacolul făcut în 2017 i-a adus eliminarea din partid, de către Dragnea şi ai lui, însă nu după mult timp, nu ştim din ce motive, a primit o funcţie foarte bine plătită, într-o instituţie care nu iese în evidenţă aşa cum ar trebui. Mai repede lipsa lor de activitate sau chiar existenţa acesteia, bate la ochi. 

Nu mă voi întoarce la multe dintre declaraţiile care s-au întors împotriva fostului premier şi a viitorului fost preşedinte al Senatului României, însă, însă… devine atat de frustrant şi supărător dacă ne gândim la tot ce s-a întâmplat înainte de congresul PNL, dar mai ales în timpul acestuia. 

Au organizat acel congres împotriva tuturor regulilor de pandemie impuse tot de ei. Preşedintele Iohannis a fost suficient de ignorant încât nici nu a purtat mască, în acelaşi timp când ieşea la televizor zilnic să ceară românilor să respecte măsurile de siguranţă, printre care, purtarea măştii, păstrarea distanţei, interzicerea evenimentelor cu mai mult de un număr de 50-70 de persoane, şi nu numai. Ei, la congresul PNL au putut participa nu mai puţin de 5000 de persoane. Cum să mai ai încredere în astfel de oameni? Mai mult de atat, ce fel de character trebuie să fii să faci lucrurile astea cu atât de mare nonşalanţă? 

Trei lucruri importante pe care le-a lăsat moştenire Florin Cîţu:

- A enervat pe toată lumea. Chiar şi pe cea din propriul partid.

- A minţit pe toată lumea. Chiar şi pe cea din propriul partid.

- A igonorat pe toată lumea. Chiar şi pe cea din propriul partid.


Demisia echipei câştigătoare

Odată cu Florin Cîţu, nu ar trebui să demisioneze şi #echipacâştigătoare, dar şi susţinătorii care au vociferat împotriva propriului partid? Aş începe cu Rareş Bogdan şi se pot opri după ce demisionează toţi. PNL încă nu realizează câtă dezamăgire a putut produce în rândul cetăţenilor în ultimii 3 ani. Dar de la oameni fără scrupule nu poţi avea aşteptări. Longevitatea politică a lui Florin Cîţu, cât şi activitatea şi nereuşitele sale, a fost posibilă şi din cauza celor care mai aveau un pic şi îşi făceau tatuaje cu fostul premier. Nici Florin Cîţu, dar nici actuala conducere PNL, nici actuala guvernare PSD-PNL, nu salvează economia, aşa cum scria pe toţi pereţii oraşului. 

Spun fără scrupule pentru că au făcut orice pentru a ţine de putere, dar nimic cu aceeaşi energie pentru a trece cât mai uşor prin pandemie. Măsuri fără sens. Un exemplu banal: nimeni nu poate explica cum un magazin nu putea avea program normal. Dacă se închidea cu o oră mai devreme, ne scăpa de pandemie. Dar în acelaşi timp, multe mall-uri din Bucureşti nici nu te mai verificau la intrare. 

Cum puteau să respecte măsurile oamenii care erau nevoiţi să folosească zilnic transportul în comun? Au gestionat dezastruos sănătatea oamenilor. Pe oricine am încerca să tragem la răspundere, întotdeauna, vinovaţii vor fi ceilalţi. 

Ursul păcălit de vulpe

Nu că nu ar fi evident, dar să nu credeţi, sau Florin Cîţu să nu creadă că eliminarea sa este spontană şi că fraternitatea dintre Preşedintele Iohannis şi Premierul Ciucă nu au nicio legătură cu asta. Şi nu, nu se gândesc la majorarea capitalului de încredere a premierului, pentru a-i fi conturată  imaginea de viitor candidat la alegerile prezidenţiale din 2024. Acum sincer, cu ce şi pe cine încurca Florin Cîţu din postura actuală? A fost doar o unealtă pentru a scăpa mai uşor de Orban, printre altele. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite