Dodon, coronavirusul şi împrumutul de la ruşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin şi omologul său moldovean, Igor Dodon   Sursa Foto: Tribuna.md
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin şi omologul său moldovean, Igor Dodon   Sursa Foto: Tribuna.md

Situaţia politică şi economică de la Chişinău capătă noi valenţe în aceste zile, când se joacă la ruleta intereselor ruseşti şi ultima brumă de independenţă (economică) a statului frate dintre Prut şi Nistru, sub impulsul unui aşa zis împrumut oferit cu mărinimie lui Igor Dodon de Vladimir Putin.

În fapt, lucrurile din R.Moldova au fost tranşate în favoarea Rusiei încă din vara anului trecut, când oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost debarcat de la putere, iar guvernul Blocului ACUM-PSRM a fost un eşec lamentabil, care a cimentat menţinerea Chişinăului în zona gri de la graniţa dintre EST şi VEST. România este absentă de pe eşichierul politic de la Chişinău de ceva vreme, întrucât Bucureştiul nu are o strategie clară şi a pariat ”pe nişte oameni nepotriviţi”.

Pandemia de coronavirus schimbă vectori geopolitici şi falimentează economii puternice, iar într-un asemenea context R.Moldova este o victimă sigură, întrucât firava economie moldavă se zbătea într-un faliment nedeclarat încă din vremea regimului oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc. Cum Bucureştiul a cedat iniţiativa devreme în favoarea intereselor Angelei Merkel la Chişinău, Dodon a preluat întreg controlul instituţiilor de forţă ale statului moldovean, profitând de apatia guvernului Sandu pe care l-a şi debarcat în toamna anului trecut.

În momentul de faţă, coronavirusul şi sutele de moldoveni întorşi din Occident au prins ca într-o menghină statul moldav care are nevoie acută de finanţare. Cum banii sunt greu de găsit în vreme de COVID- 19 pe pieţele externe, Dodon şi guvernul său marionetă, condus de un anume Ion Chicu ţin cu dinţii de un aşa zis împrumut de la Kremlin, de circa 200 milioane de euro. Pe de altă parte, această operaţiune a oamenilor lui Dodon are şi valenţe electorale în contextul în care în toamnă sunt alegeri prezidenţiale, iar şeful statului moldav trebuie să pozeze într-un salvator al naţiei pentru încă un mandat de preşedinte al R.Moldova.

Însă socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg şi Curtea Constituţională a R.Moldova (CCRM) a oprit pentru moment scamatoria rusească regizată de silovikii Kremlinului în tandem cu Igor Dodon, iar opoziţia a mai câştigat un tempo. Fără creditul rusesc, oamenii lui Dodon vor încerca să pună presiuni mari pe preşedintele CCRM, astfel încât să cucerească şi ultimul bastion de libertate şi rezistenţă de peste Prut.

”Curtea Constituţională nu va admite nicio ingerinţă în activitatea sa, nici din partea politicului, nici din partea altor persoane”, susţine preşedintele CCRM, Domnica Manole care a dat asigurări că nu tolerează intervenţii în activitatea sa, potrivit IPN.

Oare cum va juca în acest răstimp Bucureştiul? Probabil că va asista impasibil la un joc geopolitic complex, iar PNL va miza pe acelaşi ”cal mort”care a ratat şansa de a fi un politician jucător. Va redeschide Ludovic Orban ”robinetul” finanţărilor de care a beneficiat din plin regimul lui Plahotniuc în vremea guvernării psd-iste? Nu ştiu în ce măsură Bucureştiul mai este deschis unor asemenea acţiuni ”frăţeşti” în contextul în care coronavirusul a pus pe butuci economia României.

 Cel mai probabil o serie de ajutoare medicale şi financiare ar putea să primească primarii Blocului ACUM, însă acest lucru depinde de modul în care liberalii vor pune în mişcare economia şi vor gestiona crizele sociale, care încep să încolţească în anumite zone din România.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite