Alianţa USR-PLUS este gata să facă parte din noul Guvern: ce condiţie pune Barna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Barna a anunţat că alianţa USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniştri, la guvernare, iar propunerea de premier este Dacian Cioloş. Totuşi, el a precizat că acest lucru se va întâmpla doar cu o condiţie.

După ce moţiunea de cenzură depusă de PSD a trecut şi Guvernul Orban a fost demis, iar preşedintele Iohannis i-a invitat la consultări pe liderii partidelor şi formaţiunilor politice, Dan Barna a anunţat că alianţa USR-PLUS este gata să scoată la înaintare miniştri competenţi pentru guvernare, însă cu o condiţie: noul Executiv să dea o ordonanţă de urgenţă care să instituie revenirea la alegerile primarilor în două tururi. 

„USR susţine dizolvarea acestui parlament şi organizarea de alegeri anticipate. Actualul Parlament, dominat de o majoritate toxică, şi-a dovedit limitele. România nu poate merge înainte cu el. Am luat act de afirmaţiile Preşedintelui României din această seară privind o posibilă nouă formulă guvernamentală în cazul în care nu se găseşte majoritatea pentru anticipate. Mâine, la consultările de la Cotroceni, delegaţia USR îi va comunica şefului statului faptul că Alianţa USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniştri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi. Acest scenariu este valabil doar în situaţia în care majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor. Reamintesc că Alianţa USR PLUS are o propunere de premier în persoana lui Dacian Cioloş. Avem, de asemenea, oameni competenţi pentru posturile de miniştri dintr-un viitor govern“.

Parlamentul a demis Guvernul Orban prin moţiune de cenzură, la trei luni de la învestirea Executivului. Au fost 261 voturi „pentru“ şi 139 de voturi „contra“. Preşedintele României i-a invitat joi, 6 februarie, pe preşedinţii şi formaţiunilor politice la consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Klaus Iohannis a spus că după consultări va anunţa numele persoanei desemnate să formeze noul Guvern.

Totuşi, surse politice au dezvăluit pentru Adevărul că şeful statului îl va desemna tot pe Ludovic Orban premier, de două ori, astfel încât Parlamentul să-l respingă şi să fie declanşate alegerile anticipate. Însă planul nu e deloc sigur. PSD încearcă să strângă o majoritate alături de ProRomânia şi ALDE, astfel încât să blocheze dizolvarea Parlamentului. Ca variantă de rezervă, PSD ar vrea să împingă cele două voturi pentru învestirea Guvernului până după locale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite