VIDEO Klaus Iohannis, după căderea Guvernului: Rămân adeptul anticipatelor. Primul pas a fost făcut. Baronii roşii vor din nou la putere

0
0
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, că ar vrea ca partidele politice să meargă spre alegeri anticipate şi a atras atenţia că baronii PSD vor din nou la putere.

UPDATE Klaus Iohannis: Astăzi am avut un vot mai puţin obişnuit în Parlamentul României. În speţă, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului a fost depusă şi votată. Acum cred că este momentul să ne gândim un pic ce avem momentan în spaţiul politic. Vedem, pe de-o parte, un guvern liberal, care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie, pe un val popular pozitiv, confirmat de toate sondajele publice, un guvern care vrea să facă reforme, un guvern care vrea să vină cu măsuri pentru România, pentru români, care vrea să vină cu proiecte pentru autostrăzi, pentru spitale, cu proiecte clare, deja bine pregătite pentru a încuraja creşterea economică. Pe scurt, un guvern care vrea să repună România în normalitate.

Ce aveam de cealaltă parte? O majoritate în esenţă pesedistă, supărată, frustrată, fiindcă a pierdut guvernarea, o majoritate care, evident, se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăţi guvernarea de la noi din ţară. Acum, dacă urmărim discursul politic, vedem: Guvernul doreşte reforme, Guvernul liberal doreşte să schimbe lucrurile în bine, să repare greşelile care s-au făcut în ultimii trei ani.

Pe de altă parte, un PSD care se opune acestor reforme. Din cauza acestui PSD, acum, Guvernul nu va mai putea continua reformele începute. Iată că este o situaţie care a fost de aşteptat, după ce anul trecut, la europarlamentare, la referendumul pe justiţie pe care l-am convocat, la moţiunea de cenzură care a înlăturat guvernul pesedist, cu ocazia alegerilor prezidenţiale, s-a văzut foarte clar - românii vor altceva. S-au săturat de PSD. PSD să stea în opoziţie! Doar că PSD nu vrea reforme. PSD vrea înapoi la putere. Baronii roşii vor înapoi la banul public. Şi astăzi s-au găsit suficienţi care au votat această moţiune depusă de PSD, pe o speţă care, evident, ar fi îmbunătăţit democraţia în cadrul alegerilor locale. Era vorba despre o lege care reinstaura alegerea primarilor în două tururi. Nu s-a vrut, bun.

Pe de altă parte, acum românii se uită la televizor şi se întreabă: „bun, şi acum ce va fi?”. În această chestiune pot să vă spun, dragi români, foarte clar: lucrurile merg mai departe. Instituţiile sunt solide. Guvernul va rămâne în funcţie, sigur, cu ceva mai puţine atribuţii. Guvernarea merge mai departe. Lucrurile se vor mişca şi mai departe şi nu este cazul să credem că acum vom intra într-o situaţie fără ieşire sau într-o situaţie complicată. Deci, încă o dată: instituţiile vor funcţiona! Eu sunt garantul că instituţiile din Românie vor funcţiona în continuare pentru români!

Pe de altă parte, este nevoie de câţiva paşi politici. Aceşti paşi vor fi făcuţi într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12:00.

Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil voi anunţa deja persoana desemnată pentru a forma un nou guvern. Acum, întrebarea este: „cum va continua politica guvernamentală?”. Eu am fost şi rămân, şi v-o spun ca să fie foarte clar, adeptul alegerile anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru sau nu reuşesc să înţeleagă acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de şi în jurul Partidului Naţional Liberal. Asta ca să fie foarte clar ce se va întâmpla în continuare. După părerea mea, este inadmisibil să pierdem timpul şi nervii pentru că avem în continuare un PSD care nu doreşte reforme!

PSD să stea în opoziţie, să-şi revină, să se transforme într-un partid democratic şi european, după care, cu siguranţă, vor veni iarăşi în faţa electoratului. Dar, în acest moment, soluţia cea mai corectă pentru România este întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare. Trebuie să avem o majoritate parlamentară care sprijină acest efort de reformare, acest efort care vrea să facă economia performantă, care vrea să îmbunătăţească, în definitiv, viaţa omului de rând. Şi avem resurse. Avem partide care sunt real partide construite democratic, partide care vor să se implice, partide care se vor pune la dispoziţia românilor. Şi, da, mă voi implica şi în continuare pentru a construi după alegerile parlamentare o majoritate solidă, care vine cu reforme profunde, în beneficiul românilor, o majoritate solidă, care duce România mai departe.

Până atunci, primul pas a fost făcut spre alegeri anticipate. Următorul pas va fi făcut mâine, după consultări, după care voi reveni şi vom discuta împreună despre paşii care trebuie făcuţi în continuare pentru a ajunge la rezultatul dorit de români.


Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR a trecut de votul Parlamentului cu sprijinul lui Victor Ponta. Preşedintele Klaus Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban premier, de două ori, astfel încât să forţeze alegeri anticipate, susţin surse politice pentru Adevărul. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, deci PSD şi-a atins principalul obiectiv.

Culise. Planul lui Iohannis pentru alegeri anticipate. Cum joacă PSD

Preşedintele Klaus Iohannis va declanşa rapid consultări cu partidele parlamentare la Cotroceni, însă decizia e deja luată: şeful statului îl va desemna premier tot pe Ludovic Orban, abia demis de Parlament prin moţiune de cenzură. „Într-o şedinţă restrânsă, Iohannis ne-a spus clar: «Ludovic Orban va fi premier, premier interimar şi apoi iar premier plin». Acum suntem la faza de interimar, pentru a declnşa alegeri anticipate”, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul.

Liberalii mizează pe faptul că PSD nu va vota un nou Cabinet PNL, pentru că s-ar face de râs: abia au dat jos Guvernul Orban, deci ar fi ridicol să-l instaleze din nou pe Orban. Deşi preşedintele va desemna un premier de la PNL, liberalii nu-l vor vota, pentru scopul declarat e să ajungă la anticipate, pentru a avea o majoritate solidă în Legislativ. Iar fără voturile PSD şi PNL, e imposibil, matematic, ca restul formaţiunilor să strângă o majoritate parlamentară. Aşadar, primul Guvern Orban de după moţiune va pica. Ar mai rămâne un singur pas până la anticipate: încă o propunere de premier să fie respinsă în Parlament în decurs de 60 de zile.

Cum se pot opune Ponta şi Ciolacu

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite