Am aflat informaţia că există o înţelegere între PSD şi PNL la scurt timp după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Încercând din răsputeri să confirm ştirea, am vorbit cu mai mulţi politicieni din conducerea celor două partide, însă, evident, toţi au negat. La PSD deciziile se iau în continuare în cerc restrâns: Marcel Ciolacu împreună cu trei-patru oameni de încredere. Pentru PNL, discuţia despre o cârdăşie cu PSD, aşadar despre un nou USL, e ghilotină electorală. Deci s-a negociat în tăcere.

Despre pactul dintre PSD şi PNL s-a vorbit, concret, în weekend, la CEX-ul extins al social-democraţilor, unde au participat, pe lângă vicepreşedinţi şi lideri de filiale, primarii PSD ai marilor municipii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene. Mai mulţi primari PSD cu cote bune de încredere i-au spus lui Marcel Ciolacu că ei preferă alegeri în două tururi, pentru că vor obţine un nou mandat chiar şi în aceste condiţii, decât să fie organizate alegeri anticipate concomitent cu alegerile locale. 

Nemulţumirea primarilor PSD

Explicaţia edililor: la alegerile locale contează în primul rând omul, apoi partidul. Or, cu alegeri comasate, brandul PSD e o piatră de moară pentru un primar PSD performant. În schimb, Gabriela Firea şi primarii PSD din Bucureşti s-au plâns că vor fi spulberaţi dacă alegerile vor avea loc în două tururi, deci e musai ca moţiunea de cenzură să treacă pentru a bloca schimbarea sistemului electoral. Pe fondul disputei interne dintre primarii PSD, locotenenţii lui Marcel Ciolacu le-au transmis unor primari vehemenţi din ţară că ”s-a căzut la pace” cu Guvernul: vor fi alegeri locale în aceeaşi zi sau în acelaşi weekend cu alegerile anticipate. Ba chiar liderii PSD au dat ca sigură şi o dată convenită cu PNL: 21 iunie. Ca PSD să susţină alegerile anticipate, care ar trimite partidul în Opoziţie, Guvernul Orban s-a angajat să nu schimbe sistemul de alegere pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, astfel încât baronii PSD să-şi conserve fiefurile. În plus, Ludovic Orban a promis că nu va veni pe ultima sută de metri cu o ordonanţă de urgenţă privind alegerea primarilor în două tururi, care ar fi spulberat PSD. Împărţeala e simplă: unii la putere în Parlament, alţii la putere pe plan local.

Confirmarea surselor liberale 

Luni dimineaţă, liberalii mi-au confirmat şi ei planul. Unul dintre vicepreşedinţii PNL mi-a spus: ”O să fie bomba zilei!”. Am dat rapid ştirea. Întrebat dacă a bătut palma cu PSD, premierul Ludovic Orban a răspuns: ”E o minciună gogonată!”. În următoarele ore, i-am întrebat pe mai mulţi parlamentari PNL - care nu m-au minţit niciodată - dacă trece moţiunea. Toţi mi-au spus: ”Da, fără emoţii”. În acelaşi timp, la TV, Ludovic Orban spunea că PSD nu e în stare să strângă o majoritate parlamentară. Lumi paralele. Seara, la TV, liderul USR Dan Barna e întrebat pe cine crede: presa, care a dat ştirea, sau pe liderii PSD şi PNL, care au negat ştirea. Barna răspune: ”Aleg să-i cred pe Orban şi Ciolacu”.

Ziua de marţi începe cu un moment penibil în Parlament. Ora 12.00. Conducerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor ar fi trebuit să se reunească pentru a bate în cuie calendarul moţiunii. Înainte de şedinţa Birourilor Permanente (BPR), presa anunţă că Guvernul Orban pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi, care ar fi lăsat fără miză moţiunea de cenzură. Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare imediat, deci PSD s-ar fi trezit brusc cu armata de primari decimată. În plus, pe ordinea de zi a Guvernului apare şi ordonanţa de urgenţă pentru alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene în mod indirect, prin votul consilierilor. Ambele OUG ar fi încălcat înţelegerea PSD-PNL. Prin urmare, speriaţi de veştile dinspre Palatul Victoria, senatorii şi deputaţii PSD boicotează şedinţa BPR. Se strâng toţi în biroul lui Marcel Ciolacu, unde urmăresc declaraţiile premierului Orban.

Ora 14.00. Începe şedinţa de Guvern, în care liberalii pun în scenă o regie jenantă. Actor principal: Cătălin Predoiu, care anunţă că Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pe ordonanţa de urgenţă privind alegerea indirectă a preşedinţilor de Consilii Judeţene. Chipurile, nu se poate schimba sistemul electoral cu mai puţin de un an înainte de scrutin, în contextul în care Guvernul tocmai îşi angajase răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi cu doar patru luni înainte de locale (explicaţiile juridice aici). Aşadar, a rămas vot direct, dorit de baronimea PSD. În plus, premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul nu va adopta o ordonanţă de urgenţă privind alegerea primarilor în două tururi, din moment ce şi-a angajat răspunderea. După ce urmăresc la TV declaraţiile de la începutul şedinţei de guvern şi se conving că PNL n-a trădat, liderii PSD răsuflă uşuraţi şi convoacă şedinţa BPR. În câteva secunde, stabilesc că votul moţiunii va avea loc miercuri, ora 12.00. Ca premiu, Marcel Ciolacu îl răsplăteşte pe Cătălin Predoiu cu câteva bezele pentru avizul negativ. ”Îl felicit pe domnul ministru”, spune Ciolacu, după ce Guvernul PNL le-a făcut cadou încă un mandat baronilor PSD Marian Oprişan, Dumitru Buzatu, Radu Moldovan sau Ionel Arsene.

Miercuri. Senatorii şi deputaţii PSD se mobilizează exemplar şi votează moţiunea de cenzură. Chiar dacă ştiu că nu-şi vor duce mandatul la bun-sfârşit, deci îşi fac rău cu mâna lor (la propriu), aleşii PSD respectă ordinul lui Ciolacu. La rândul său, Ciolacu îşi respectă cuvântul faţă de Orban. Dar moţiunea e votată şi de câţiva liberali, semn că PNL pregătise şi varianta de rezervă în caz că Ciolacu n-ar fi reuşit să strângă toată oastea PSD. După vot, la Parlament, îl pun pe Ludovic Orban în faţa blatului împlinit şi-l întreb cine a minţit gogonat: presa sau el? Orban răspunde: ”Nu am obiceiul să intru în polemică cu media, cu atât mai puţin cu un jurnalist individual care se dă guru în ultima perioadă”. Adică eu.

Ce câştigă PSD şi PNL

De ce au bătut palma PSD şi PNL? Liberalii vor alegeri anticipate pentru că în sondaje sunt cotaţi cu peste 40%, deci ar puta guverna singuri în următorii patru ani, cu puţin sprijin parlamentar din partea UDMR. În schimb, PSD îşi păstrează armata de primari aleşi într-un singur tur şi merge patru ani în Opoziţie, dar păstrează o uşă deschisă în Guvernul PNL pentru a primi bani de la Ministerul Dezvoltării. Să fie bine la toată lumea. În schimb, marele pierzător e USR. Dacă alegerile locale într-un singur tur vor fi organizate în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare anticipate (21 iunie), Alianţa USR-PLUS va rămâne izolată în opoziţie şi cu câţiva primari de pripas. „Nu cumva rulează episodul USL 2?”, se întreba Dan Barna, după vot. Prea târziu.