Orban, pus în faţa blatului împlinit: Nu intru în polemică cu media, cu atât mai puţin cu un jurnalist care se dă guru
0Premierul demis Ludovic Orban a negat faptul că ar avea o înţelegere cu PSD în ceea ce priveşte anticipatele după căderea Guvernului. Întrebat de acest lucru, Orban a subliniat că nu intră în polemică nici cu media, în general, nici cu un jurnalist care se dă „guru”.
„Eu nu am obiceiul să intru în polemică cu media, cu atât mai puţin cu un jurnalist individual care se dă guru în ultima perioadă. Singurul lucru care pot să vi-l spun e că niciodată nu a existat, nu există şi nu va exista o înţelegere între PNL, condus de mine, şi cei de la PSD. Cred că v-aţi putut da seama de acest lucru şi din intensitatea tirului din partea lor de minciuni gogonate şi cu neadevăruri şi cu invenţii şi, evident, din partea mea, cu critici obiective, care au relevat dezastrul pe care l-au lăsat cei din PSD, pe care îl provoacă zi de zi cu politica şi cu mesajele toxice pe care le dau”, a declarat Ludovic Orban, întrebat cine a minţit în ceea ce priveşte înţelegerea sa cu PSD.
„Adevărul” a scris de luni că premierul Ludovic Orban a bătut palma cu liderul PSD Marcel Ciolacu: social-democraţii se vor mobiliza pentru a trece moţiunea de cenzură, iar alegerile anticipate vor avea loc în data de 21 iunie, concomitent cu alegerile locale, potrivit surselor politice. În schimb, PNL va renunţa la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Guvernul Orban va rămâne interimar până în iunie.
Alegerile anticipate reprezintă prioritatea PNL, în contextul în care sondajele arată că liberalii ar putea obţine o majoritate parlamentară aproape singuri, cu sprjinul UDMR sau al minorităţilor naţionale, deci fără Alianţa USR-PLUS. PNL ar obţine aproape 50% în cazul în care ar avea loc anticipate, arată o cercetare realizată de IMAS, la comanda Europa FM. La mare distanţă se află PSD, care cu greu ar obţine 20%.
47,4% dintre cei chestionaţi au răspuns că dacă ar avea loc alegeri anticipate, PNL ar fi opţiunea lor, potrivit unui sondaj al IMAS, la cererea Europa FM. E cea mai mare intenţie de vot pe care a atins-o PNL în ultimii şase ani.
În uşoară revenire este şi PSD, care după ce în decembrie avea o intenţie de vot de 18,5%, în ianuarie are o intenţie de vot de 20,6%. O uşoară creştere a cunoscut şi USR, de la 11,5% până la 12,4%. PMP, ALDE şi Pro România nu ar prinde Parlamentul.
De asemenea, nu ar avea suficiente procente pentru a intra în Parlament nici PLUS, care ar strânge doar 4%, în timp ce UDMR e aproape de prag, având o intenţie de vot de 4,7%.