Cîţu, critici dure pentru USR: În 30 de ani de politică nu a existat o alianţă mai toxică decât cea de azi - PSD, USR, extremiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu  FOTO: Inquam Photos / George Călin
Florin Cîţu  FOTO: Inquam Photos / George Călin

Discursul premierului Florin Cîţu din plenul reunit de marţi, unde se dezbate şi se va vota moţiunea de cenzură împotriva Executivului, a vizat, aproape integral, partidul condus de Dacian Cioloş. Cîţu a transmis că USR este „mai socialist decât PSD şi mai extremist decât extremiştii” şi l-a numit pe Dacian Cioloş „domnul cu spirala”.

Premierul Cîţu a declarat de la tribuna Parlamentului că liderii USR sunt „josnici”, pentru că „vor să îl înlăture pe singurul om care i-a pus la treabă şi care i-a împiedicat să se joace cu vieţile românilor”.

„Oare ce câştigă USR din faptul că aruncă România în haos? Probabil vrea să confirme că este mai socialist decât PSD şi mai extremist decât extremiştii. Dragi români, vă cer scuze că am avut încredere în USR, că am crezut că vrea reformă, că este un partid care nu susţine discursul extremist. Adevărata faţă a USR este cea pe care o vedem astăzi. Am văzut-o încă din 2016, dar nu am dat atenţia meritată iminentei fuziuni PSD-USR”, a spus Cîţu. 

De asemenea, premierul l-a numit pe Dacian Cioloş „tovarăşul cu spirală”, aluzie la faptul că liderul USR a spus recent că a participat la o spirală yoga la mare organizată la începutul anilor 90.

„Tovarăşul cu spirală şi Vasile Dâncu. Ce imagine, nu-i aşa? Poate ne lămuresc şi ce planuri au după moţiune, pentru că PSD nu vrea la guvernare. Aruncă scenariul alegerilor anticipate deşi acum un an făcea sesizări la CCR cu privire la alegerile anticipate.

Dragi români, cu regret va spun că aţi votat un partid bipolar. USR spune că ar continuă la guvernare, dar votează împotriva guvernului. Cheia crizei politice este la USR. Putea să vină cu nominalizări pentru portofoliile din guvern şi se termina spectacolul. Dar preferă să voteze cu PSD, să lase România fără Guvern în plină criză sanitară”, a declarat premierul. 

Florin Cîţu a transmis că partidul lui Cioloş „votează o moţiune de cenzură care spune despre miniştrii săi că sunt incompetenţi” şi l-a atacat pe Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor.

„PSD arată în moţiune că domeniile Transporturi, Fonduri Europene, Sănătate şi Economii au fost un dezastru. Incompetenţă la Transporturi. PSD zice da. Văd că Drula zice tot da. Cum era aia cu zombie politic? Astăzi votezi cot la cot cu PSD pentru un test care spune că eşti incompetent şi mai vrei să faci parte din următorul guvern? După ce ai recunoscut singur că nu te-ai descurcat şi ai fost incompetent? Not going to happen ( nu se va întâmpla n.r.)

„Spitalele sunt la fel de nepregătite ca la debutul pandemiei”. Am citat din moţiunea PSD. Incompetenţă la Sănătate? USR spune că da, eu zic că da, românii zic că da. Ministerul Sănătăţii, un incompetent, nu a pregătit valul 4. Asta spune PSD, asta spune şi USR. Prin votul de astăzi, USR recunoaşte că a avut miniştri incompetenţi în domeniile pe care le-a gestionat. Aceşti oameni care au recunoscut că sunt incompetenţi nu mai au ce căuta la guvernare. Acesta este USR: un partid iresponsabil şi imatur”, a explicat Cîţu. 

Nu în ultimul rând, premierul a declarat că a fost „prea indulgent” şi că ar fi trebuit să îi demită pe toţi „mult mai devreme”. 

„Poate astăzi eram mai pregătiţi. Aveam un sistem de sănătate mai pregătit pentru valul patru, aveam absorbţia fondurilor UE mai bună, aveam kilometri de autostradă făcuţi. Am tolerat o echipă de incompetenţi la Guvernare din respect pentru dumneavoastră. Nu voi mai permite aşa ceva.  Şi-au bătut joc de sistemul de sănătate. Au avut bani, au avut tot ce şi-au dorit. Au lăsat Ministerul Sănătăţii fără ministru în plină criză. Este un gest criminal”, a subliniat premierul. 

Vezi şi: LIVE VIDEO Parlamentul dezbate moţiunea pentru demiterea lui Cîţu. Premierul: Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite