Există câteva lucruri certe, recunoscute de toţi, inclusiv de televiziunile de casă (Antena 3): majoritatea oamenilor, 99 la sută, 99,99 la sută din participanţi au fost paşnici, şi-au scandat nemulţumirea faţă de corupţie, faţă de ilegalităţi şi abuzuri; protestatarii au venit să ceară ca România să fie o ţară ca afară şi pentru ca oamenii politici să înceteze să se comporte ca stăpâni pe propria moşie.

Din păcate, încet-încet un număr mic de persoane au început să arunce cu peturi în jandarmi. Fiind agresaţi şi provocaţi aceştia au simţit nevoia să folosească gaze şi tunuri de apă. Partea finală a protestului (de după ora 21) arată violenţe crescute, confruntări, bătăi, zeci de oameni ajunşi la spital, câţiva jandarmi bătuţi şi răniţi, iar la final (după ora 23), Bucureştiul arată ca în război.

Interpretarea acestor fapte a fost diferită. Posturile Realitatea TV şi Antena 3 au susţinut iniţial că e vorba de un mic număr de persoane violente, probabil huligani din galerii, care vor scandal. În momentul în care a venit dezminţirea de la galerii, această interpretare a căzut. Realitatea TV susţine că cei 20 cu cagulă sunt huligani sau grupări violente venite pentru a deturna mitingul. Antena 3 susţine că e vorba de oamenii lui Iohannis, sau de persoane din USR sau alte partide opoziţie care vor să dea o lovitură de stat.

Indiferent de interpretări, întrebarea fundamentală rămâne: cine sunt cei 20-30 de persoane cu cagulă, care nu au fost extraşi (izolaţi) de către jandarmi, conform legislaţiei în vigoare, pentru ca să se asigure posibilitatea celorlalţi manifestanţi să protesteze paşnic? De ce jandarmii au folosit violenţă în mod nejustificat, căci „atacul“ unor huligani cu peturi nu cerea nicidecum gaze şi tun de apă? De ce jandarmii au avut la ei arme de foc (căci s-au „pierdut“ 3 arme în aceste confruntări)?

În plus, faptul că instituţiile de apărare şi ordine ştiau cu mult înainte că vor fi violenţe arată alte câteva lucruri ciudate. În primul rând, nu au fost împiedicaţi cei 20 de cagulişti, ba chiar, aş spune, dimpotrivă, au fost lăsaţi să se poarte violent complet în voie. Jandarmii au dat cu gaze pe oameni paşnici, pe copii, femei şi bătrâni, iar de cagulişti nu s-au atins. Mai rău, jandarmii au băutut zeci pe persoane, băgate în spital, dar nici un singur cagulist.

În al doilea rând, dacă s-a ştiut că vor fi violenţe, dacă persoanele violente se vedeau clar, din avion, cum aruncă cu peturi, pietre, ulterior, cum dau foc etc, care este explicaţia pentru care nu au fost identificaţi? Să nu uit un lucru semnificativ: purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei a spus la un moment dat „persoane necunoscute“; deci, ei ştiau cine participă, dar că au fost şi unele persoane pe care instituţiile de forţă nu le cunoşteau. Dacă ştiau cine sunt cei violenţi, de ce nu au luat măsuri împotriva lor? De ce le-au permis să se manifeste?

Se conturează astfel două imagini complet diferite, construite de televiziuni opozitive: după unii, cei care au deturnat un miting paşnic sunt nişte golani şi huligani (poate, chiar, plătiţi de PSD), după ceilalţi, cei care au fost violenţi sunt puşi (plătiţi) de preşedinte şi/sau de partidele de opoziţie.

În ambele interpretări ale violenţelor mitingului avem cagulişti infiltraţi care au reuşit să deturneze un miting complet paşnic. Sute de mii de oameni au venit să protesteze împotriva corupţiei, sau, altfel spus, pentru apărarea statului de drept, iar o masă mică de persoane (câteva zeci) au făcut încontinuu provocări, violenţe, distrugeri, bătăi. După prima interpreetare, deturnarea mitingului de către PSD ar fi extrem de plauzibilă, căci mitingul era împotriva lor. PSD ar fi avut de pierdut (la capitolul imagine, desigur), dacă mitingul ar fi fost paşnic, dacă oamenii ar fi strigat lozinci şi atâta tot. Ar fi pierdut cei corupţi, cei asociaţi în diferite forme de supt bani publici, ar fi pierdut sute de mii sau milioane de lei cei din clasa oligarhică, ar fi pierdut interlopii şi cei pasibili de a merge la închisoare sau pur şi simplu cei penali.

După a doua interpretare, deturnarea mitingului de către Iohannis sau opoziţie este o ipoteză slab susţinută de argumente: opoziţia este interesată să protesteze, să arate că nu e de acord cu corupţia, cu abuzul de putere şi alte matrapazlâcuri făcute de cei de la putere. Pentru ce să vrea USR violenţă, când era esenţial pentru USR că oamenii au venit să strige exact ce pretinde USR: fără penali în funcţii publice?

Opinia publică cere imperativ instituţiilor statului lămuriri la toate aceste întrebări, dar şi la multe altele. De aceste răspunsuri depind multe din acţiunile viitoare şi, mai ales, depinde statutul României de membru al Uniunii Europene şi al NATO sau nu. Este inadmisibil să se folosească gaze şi tun de apă la un miting cu sute de mii de persoane şi 20 de huligani. Este inadmisibil să consideri propriul popor inamic şi să foloseşti gazele, pulanul şi armele la un miting cu o sută de mii de oameni. Imaginile de aseară târziu au făcut deja înconjurul globului, iar toată lumea civilizată realizează că e ceva putred în democraţia din România.