Certificatul verde la locul de muncă. În ce stadiu de află proiectul de lege şi când ar putea intra la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Discuţiile privind introducerea certificatului verde la serviciu continuă în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. PNL, USR, PSD şi UDMR susţin proiectul de lege, însă nu se pot pune de acord asupra amendamentelor, în timp ce AUR spune că această propunere este neconstituţională.

Discuţiile privind certificatul verde la locul de muncă s-au blocat în Parlament. După ce au anunţat săptămâna trecută, în urma negocierilor cu PSD pe Sănătate, că sunt de acord cu introducerea unui amendament care propune testarea gratuită timp de 60 de zile pentru angajaţii de la stat, liberalii au decis luni să nu mai susţină testarea celor nevaccinaţi pe banii de la buget.

În timp ce la nivel de conducere se vrea un acord pe programul de guvernare PNL-PSD-UDMR, inclusiv pe tema testelor gratuite, la care social-democraţii nu renunţă, în Parlament aleşii partidelor nu se pot pune de acord. Florin Cîţu nu susţine testarea celor nevaccinaţi pe banii statului. Potrivit unor surse liberale, Cîţu le-a transmis parlamentarilor PNL, luni, într-o şedinţă la Parlament, să se abţină de la votul amendamentului propus de social-democraţi. „Nu susţin testare pe bani publici pentru că va afecta vaccinarea, nu se mai face vaccinare. Ne vom abţine”, le-a spus Cîţu liberalilor, potrivit surselor „Adevărul”.

Nelu Tătaru, preşedintele comisiei de Sănătate, a confirmat că Partidul Naţional Liberal se va abţine de la votul pentru acest amendament şi a precizat că liberalii nu acceptă ca persoanele care refuză să se vaccineze să fie testate din banii de la buget.

În schimb, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat luni, de la sediul partidului, că au fost convenite în programul de guvernare alături de PNL mai multe măsuri care pot permite scăderea numărului de îmbolnăviri COVID-19, inclusiv asigurarea de la stat a unor teste rapide. 

Astfel, întrebat ce se va întâmpla cu legea privind certificatul verde, care este blocată în Parlament, în contextul în care susţine că în programul de guvernare s-a căzut de acord asupra oferirii unor teste gratuite, Radu Oprea a transmis: „Certificatul verde nu trebuie să fie un instrument opresiv, nu trebuie să fie un instrument care să creeze discriminări. (...) PSD nu intenţionează să dea oameni afară. Sunt discuţii astăzi în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi aşteptăm acele discuţii, astfel încât să vedem rezultatul certificatului verde, dar v-am expus nişte chestiuni de principiu”. 

Când va fi tranşată situaţia certificatului verde

Nelu Tătaru, preşedintele comisiei de Sănătate, a declarat, luni, la Parlament, că structura pe care o conduce va elabora un raport preliminar în următoarele două zile, iar săptămâna viitoare va avea loc votul final pentru certificatul verde. „Sunt 6 comisii raportoare. Vom avea raport preliminar mâine sau poimâine. Vom avea săptămâna viitoare, miercuri, o şedinţă de plen în care să trecem certificatul verde”, a transmis liberalul.

Proiectul de lege privind certificatul verde se află de săptămâna trecută, luni, în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, care trebuie să dezbată amendamentele propuse de fiecare formaţiune în parte. Camera Deputaţilor este decizională. Ultimele dezbateri au loc în comisia de Sănătate, discuţii care au început deja de joi, 12 noiembrie, dar care nu au fost tranşate până acum. Dezbaterile ar fi trebuit să continue, dar şedinţa de luni a fost amânată. Votul final va fi dat după finalizarea raportului din această structură.

Abordarea USR, apropiată de cea a PSD

Şi Uniunea Slavaţi România (USR) a cerut testarea gratuită, pe o perioadă limitată, a persoanelor nevaccinate. Formaţiunea a propus aplicarea Certificatului verde pentru toţi angajaţii, indiferent că aceştia activează în sistemul public sau cel privat, cât şi oferirea unei perioade de tranziţie de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, timp în care oamenii ar putea efectua sau completa schema de vaccinare. Testarea ar urma să se realizeze de două ori pe săptămână, suportată integral din bugetul statului, iar la finalul perioadei de 60 de zile angajaţii care nu s-au vaccinat vor suporta testarea din fonduri proprii.

În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia.

Deputatul USR Adrian Wiener a declarat, luni, că forma actuală a proiectului de lege privind introducerea certificatului verde la locul de muncă îi vizează şi pe parlamentari. Acesta a precizat că legea, în forma de la comisii, prevede suspendarea de la serviciu, pentru 30 de zile, a persoanelor care nu doresc să se vaccineze şi ulterior încetarea contractului de muncă. 

„În forma actuală a legii privind certificatul verde sunt incluşi şi parlamentarii”, a spus deputatul USR, la Parlament, precizând că angajatorii pot fi sancţionaţi dacă permit accesul la muncă a persoanelor nevaccinate. 

AUR nu susţine proiectul de lege

George Simion, copreşedinte AUR, a transmis că proiectul de lege privind certificatul verde nu va intra la vot în plenul Camerei Deputaţilor, în această săptămână, şi a precizat că propunerea legislativă este neconstituţională. 

„În această săptămână, certificatul verde, sub forma neconstituţională propusă de cei de la USR, nu va intra la vot. Certificatul de muncă, un certificat care îţi dă voie să munceşti sau nu, nu va intra la vot în Camera Deputaţilor săptămâna aceasta şi, până ce fiecare virgulă nu va fi discutată cum trebuie în comisiile parlamentare raportoare, care sunt în număr de şase, nu o să admitem ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze o lege, despre care toţi ceilalţi deputaţi ştiu că este neconstituţională”, a spus Simion luni, la Parlament, într-o conferinţă de presă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite