Bogdan Aurescu a vorbit, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele B9, despre necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO

Bogdan Aurescu a vorbit, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele B9, despre necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat marţi la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele B9. FOTO gov.ro

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, marţi, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele Formatului Bucureşti 9 (B9), de la Vilnius, Lituania. Aurescu a vorbit , despre necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO, iar miercuri va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la obţinerea independenţei Lituaniei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit MAE, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele B9 au luat parte miniştrii afacerilor externe din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia şi Estonia, precum şi adjunctul ministrului afacerilor externe al Bulgariei.

Au participat de asemenea, în calitate de invitaţi, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Philip Reeker, şi Asistentul Secretarului General al NATO pentru Operaţii, Patrick Turner.

„Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în cadrul reuniunii, necesitatea implementării depline a tuturor deciziilor aliate, inclusiv a celor adoptate cu prilejul reuniunii la nivel înalt de la Londra din decembrie 2019. Ministrul român a evidenţiat, totodată, necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO. În acest context, s-a referit la postura de descurajare şi apărare, subliniind necesitatea consolidării prezenţei aliate pe flancul estic, de o manieră coerentă, inclusiv în sudul flancului estic, în zona Mării Negre”, a transmis MAE.

Potrivit sursei citate, în intervenţia sa şi în cadrul discuţiilor, ministrul de externe a arătat că procesul de reflecţie privind consolidarea dimensiunii politice a NATO trebuie să contribuie la creşterea coeziunii şi unităţii Alianţei şi a exprimat sprijinul României pentru creşterea rolului NATO ca actor politic şi diplomatic la nivel internaţional, prin valorificarea avantajelor de care dispune, printre care se numără şi o reţea extinsă de parteneriate.

„Şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa relaţiei transatlantice şi, în context, a evidenţiat necesitatea continuării eforturilor pentru asigurarea unei partajări echitabile a responsabilităţilor la nivel aliat, pe baza progreselor importante obţinute până la acest moment. A evocat angajamentul asumat de România pentru menţinerea procentului de 2% din PIB pentru bugetul apărării şi demersurile naţionale de achiziţionare de capabilităţi militare moderne. Totodată, a susţinutv necesitatea menţinerii vigilenţei aliaţilor în raport cu riscurile de securitate care provin din estul flancului estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a mai precizat MAE.

Ministrul român al afacerilor externe a reiterat sprijinul României pentru rolul NATO în combaterea terorismului, ”arătând că acesta rămâne o ameninţare cu ramificaţii globale, care necesită o coordonare atentă a demersurilor la nivel naţional, regional şi internaţional”. 

„A atras atenţia că, în acest context, prioritatea trebuie să rămână implementarea deciziilor existente, urmând ca, pe baza contribuţiilor importante pe care NATO le are deja în gestionarea ameninţărilor şi provocărilor provenind din vecinătatea sudică a continentului european, aliaţii să identifice noi proiecte concrete, care să aducă valoare adăugată eforturilor în derulare. A evidenţiat, totodată, importanţa cooperării cu alţi actori internaţionali cu obiective comune, precum şi a adaptării ofertelor de sprijin la interesele şi necesităţile partenerilor. A amintit, în context, contribuţia României la eforturile coaliţiei anti-Daesh, precum şi la eforturile NATO şi UE in vecinătatea sudică. S-a referit totodată la creşterea rolului Alianţei în domeniul securităţii energetice”, a mai precizat MAE.

În marja reuniunii, ministrul român de externe va lua parte, la 11 martie, şi la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la obţinerea independenţei Lituaniei.

Formatul B9 este o iniţiativă a României şi Poloniei la care mai participă Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia.

Formatul B9 este o platformă deosebit de utilă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestora la procesele în derulare din cadrul Alianţei, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii tuturor statelor membre NATO.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările