Transparency International: România, situată pe locul 24 din 28 în UE privind percepţia corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

România se situează în Uniunea Europeană pe locul 24 (cu 47 de puncte) din 28 în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia, scorul României scăzând cu un punct în 2018 comparativ cu anul anterior.

Cel puţin aşa reiese din raportul anual al organizaţiei Transparency International privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) la nivel global, gradul de corupţie în sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experţi şi oameni de afaceri din cele 180 de ţări incluse în analiză. 

Indicele Transparency International foloseşte o scală de la 0 la 100, în care 0 puncte înseamnă un grad extrem de ridicat de corupţie, iar 100 de puncte, lipsa corupţiei. La nivel UE, mai rău ca noi la capitolul  privind percepţia asupra corupţiei ridicate stau ţări ca Bulgaria (42 de puncte), Grecia (45) şi Ungaria (46 de puncte).

"Deşi România şi Bulgaria au realizat unele progrese în ultimii ani în raportul IPC, ambele au înregistrat o scădere de un punct într-un an marcat de un scandal major de corupţie în Ungaria şi proteste anticorupţie masive în România", notează Transparency.

Potrivit clasamentului pe anul 2018 privind corupţia realizat de Transparency International, România se situează pe locul 61 la nivel mondial, având 47 de puncte, în scădere de două poziţii faţă de 2017.

Stelian Tănase: Corupţia este la nivel de fenomen

Analistul Stelian Tănase crede că în România corupţia este un fenomen sistemic. “Este întânită la simplul funcţionar, dar şi la demnitari. Mai grav este că schimbările din legislaţia privitoare la Justiţie sunt concepute pentru protejarea lui Dragnea şi a celor din jurul lui. În plus, un personaj ca Vâlcov, care s-a făcut de râs cu acel scandal, face acum, fără menajamente, politica economică a Guvernului. Oricum, ofensiva împotriva DNA a pornit în momentul în care s-a luat în discuţie confiscarea averilor în cazurile de corupţie”, a explicat Stelian Tănase.

Cu un scor mediu regional de 66 de puncte din 100, UE şi Europa de Vest rămâne cea mai bine clasată regiune în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia, însă în ultimii ani s-au înregistrat evoluţii îngrijorătoare ce problema corupţiei rămâne una majoră chiar şi în această regiune.

Dintre primele 20 de ţări, 14 sunt din Europa de Vest şi Uniunea Europeană. Danemarca este urmată îndeaproape de Finlanda, Suedia şi Elveţia, toate cu un punctaj de 85. Datele, examinate alături de studii privind starea democraţiilor, arată că există o legătură între nivelul corupţiei şi sănătatea unei democraţii. Democraţiile complete au o medie de 75 de puncte, în timp ce la democraţiile „defecte” media este 49 de puncte. Regimurile hibride – care au tendinţe spre totalitarism – au media de 35 de puncte. Regimurile autoritare au cel mai scăzut punctaj, cu o medie de 30 de puncte.

Ca exemplu pentru acest tipar, punctajele din Ungaria şi Turcia au scăzut cu opt, respectiv nouă puncte în ultimii cinci ani. În acelaşi timp, Turcia a fost retrogradată de la o ţară „parţial liberă” la o ţară care „nu este liberă”. În paralel, Ungaria a înregistrat cel mai scăzut punctaj pentru drepturile politice de la căderea comunismului în 1989. Aceste punctaje arată deteriorarea statului de drept şi a instituţiilor democratice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite