VIDEO Limbajul secret folosit de politicieni pentru a manipula oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Politicienii folosesc un limbaj codat pentru a manipula oamenii să ia decizii pe care în mod normal nu le-ar considera „confortabile din punct de vedere moral,” a explicat un expert în limbajul politic pentru BBC.

Acest tip de mesaj politic, pe care doar un anumit public-ţintă este menit să îl înţeleagă, este cunoscut ca „dog whistle” (fluierul pentru câini), spune profesoara Jennifer Saul de la Universitatea din Sheffield.

Unii au susţinut că aceste tactici au fost folosite pentru a-i determina pe oameni să creadă că Barack Obama era un străin imigrant. Alţii au spus că posterul „Breaking Point” al Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP) Marea Britanie a fost un „dog whistle” rasist.

Cum funcţionează limbajul de tip „dog whistle”

„Dog whistle” este o imagine, o sintagmă sau o frază care are un înţeles ascuns, pe care doar anumiţi oameni ar trebui să-l observe. De cele mai multe ori ale legătură cu aspectele rasiale, dar ca şi în cazul unui fluier pentru câini, cei mai mulţi oameni nu percep mesajul.

Acuzaţiile de tactici „dog whistle” s-au auzit în timpul campaniei pentru alegerile americane pentru Congres, de la mijloc de mandat, din noiembrie 2018. Oamenii au observat cum o reclamă a republicanilor l-a descris pe Antonio Delgado, un bursier Rhodes de culoare şi absolvent de Harvard, drept „big city rapper” (un rapper de metropolă) . Delgado era, într-adevăr, rapper şi republicanii repetau asta pentru că nu mai era nevoie să spună că este afro-american. „Big city rapper” (rapper de metropolă) are rolul de a stârni în mintea americanilor asocieri cu oamenii de culoare şi criminalitatea.

 Atât republicanii, cât şi democraţii au un istoric îndelungat de folosire a acestei tactici. Ambele formaţiuni l-au descris pe Obama ca pe un străin şi nu un american, fie că au vorbit despre presupusa sa „îmbrăcăminte tardiţională” sau au folosit în nenumărate rânduri numele său întreg, Barack Hussein Obama. Profesoara Jennifer Saul spune că folosirea numelui întreg al lui Obama era menită să inducă ideea că ar fi străin, de culoare, cu origini musulmane şi o eventuală asociere cu Saddam Hussein.

Înaintea Mişcării pentru drepturile civile din Statele Unite, politicienii puteau apela fără rezerve la rasismul votanţilor, îndemnând clar: „Votaţi pentru mine pentru că susţin segregarea raselor.” După Mişcarea pentru drepturile civile, acest lucru a devenit inacceptabil, aşa că ei au început să folosească un limbaj care era acceptabil, dar care transmitea acelaşi mesaj.

Strategul politic Leea Atwater a dus tactica „dog whistle” la rang de artă. El a vorbit despre tacticile sale într-un interviu din 1981, care conţinea un limbaj extrem de jignitor. 

Munca lui Atwark pentru susţinerea candidaturii prezidenţiale a lui Bush din 1988 a dus la o campanie atât de josnică, încât chiar şi astăzi e considerată ca o pată asupra preşedinţiei lui Bush. În reclamă era vorba despre un bărbat care comisese numeroase infracţiuni deosebit de grave. Potrivit profesoarei Saul, acest caz este unul de „dog whistle” prin manipularea oamenilor folosind chipul persoanei de culoare în cauză, dar şi folosind prescurtarea numelui său- Willie în loc de William, pentru a-l face mai degrabă să fie perceput ca numele unui afro-american, nu al unui alb. Aceste lucruri, împreună cu infracţiunile comise, aveau menirea să stârnească reacţii rasiale foarte negative.

Şi în Marea Britanie au existat cazuri răsunătoare de „dog whistle”. Printre cele mai cunoscute s-a numărat posterul „Breaking Point” împotriva imigraţiei al Partidului Independenţei din Marea Britanie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite