Declaraţiile Elenei Udrea, ale lui Kelemen Hunor, dar şi ale lui Adrian Sârbu au afectat independenţa justiţiei

Declaraţiile Elenei Udrea, ale lui Kelemen Hunor, dar şi ale lui Adrian Sârbu au afectat independenţa justiţiei

Elena Udrea este urmărită penal în două dosare instrumentate de DNA FOTO Mediafax

Declaraţiile făcute de deputaţii Elena Udrea şi Kelemen Hunor, dar şi cele ale lui Adrian Sârbu, acţionar majoritar al Mediafax Group, au afectat independeţa justiţiei, potrivit Inspecţiei Judiciare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Inspecţiei Judiciare, în urma verificărilor s-a constatat că afirmaţiile publice făcute de Elena Udrea şi Kelemen Hunor au afectat independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, dar şi independenţa magistraţilor la care cei doi deputaţi au făcut referire în afirmaţiile lor.

De asemenea, inspectorii judiciari au stabilit că şi declaraţiile lui Adrian Sârbu, acţionar majoritar al Mediafax Group, au afectat independenţa justiţiei.

Rapoartele Inspecţiei Judiciare în cazul celor trei urmează să fie analizate în şedinţa de joi a plenului CSM.

De ce a sesizat CSM Inspecţia Judiciară

La începutul lunii februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de deputatul Elena Udrea, în urma începerii urmăririi penale pe numele ei, de către procurorii anticorupţie.

După ce Direcţia Naţională Anticuropţie (DNA) a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, deputatul PMP a declarat că implicarea sa în dosarul "Gala Bute" este legată de declaraţiile pe care le-a făcut la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea, arătând că este o încercare de „intimidare” şi de „decredibilizare” a sa.

„Mi se pare evident în acest dosar ("Gala Bute", n.r.) că apariţia lui este legată de declaraţiile pe care le-am făcut la adresa generalului Coldea. Nu se poate să faci percheziţii la patru ani şi ceva de la eveniment, ce mai poţi să găseşti după patru ani şi ceva? Consider că este o încercare de intimidare şi de decredibilizare a mea, într-un dosar de acum patru ani”, afirma Udrea.

De asemenea, Elena Udrea declara, pe 30 ianuarie, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au „o foarte bună relaţie”.

Declaraţiile lui Kelemen Hunor

În cazul liderului UDMR, Kelemen Hunor, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară după ce acesta a spus că fostul ministru Zsolt Nagy, condamnat în dosarul „Privatizări strategice”, a fost nedreptăţit şi că „trebuie să fie foarte clar” că acest caz nu este unul de corupţie şi că nu există nicio dovadă împotriva lui Zsolt Nagy.

„Mai există cazul lui Nagy Zsolt, care a fost nedreptăţit şi condamnat la închisoare. Libertatea înseamnă altceva pentru Nagy Zsolt. Trebuie să fie un lucru foarte clar: cazul lui nu este un caz de corupţie, nu există nicio dovadă împotriva sa, nu s-a privatizat nicio firmă de stat pe vremea lui. Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui şi în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijnul nostru, de solidaritatea noastră. Cu siguranţă nu va renunţa la lupta pentru adevăr, nici noi nu trebuie să renunţăm la lupta pentru adevăr", spunea Kelemen Hunor.

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost încarceraţi pe 27 ianuarie, după ce au fost condamnaţi definitiv de Curtea Supremă la 4 ani şi 8 luni, respectiv 4 ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice, alături de alte persoane.

Sârbu, declaraţii care atacă indepedenţa justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară şi ca urmare a declaraţiilor lui Adrian Sârbu referitoare la „activităţile desfăşurate în dosarul Mediafax, instrumentat de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

„Ca urmare a afirmaţiilor lansate în spaţiul public de domnul Adrian Sârbu, acţionar majoritar al Mediafax Group, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activităţile desfăşurate în dosarul «Mediafax», instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor PICCJ, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", preciza CSM într-un comunicat de presă.

Adrian Sârbu afirmase că dosarul „Mediafax” are ca scop distrugerea instituţiilor media pe care le-a construit în ultimii 25 de ani.

„Cazul Mediafax - Adrian Sârbu, fabricat la comanda lui Pontaghiţă şi a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar, instituţii media pe care le-am construit în ultimii 25 de ani şi pecare le-am menţinut independente politic. Scenariul pe care îl execută procurorii, inspectorii DGAF, ANAF şi poliţiştii de urmărire penală, toţi sprijiniţi copios de SRI, urmăreşte punerea sub urmărire penală a unor persoane din managementul companiilor mele sub învinuiri neprobate, arestarea şi forţarea lor sub şantajul menţinerii în arest pentru a mă denunţa drept marele instigator la evaziune fiscală şi spălare de bani al României, aşa cum Ponta a indicat în ieşirile lui publice încă de acum 1 an. În plan public, informaţii din dosar sunt transmise diverselor oficine de propaganda Pontaghiţă cunoscute sau acoperite, pentru a forţa decizia judecătorilor care trebuie să aprobe mandatul.", declara Sârbu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările