„Avem aici 186 de metri pătraţi cu suma de 31 de lei (...) De 1.000 de ori dacă pune mai mult şi nu mă mulţumeşte. Că nu se poate”, spune Victor Gîrniţă, un proprietar din comuna Schela* judeţul Gorj care a primit notificarea acasă.

Pentru ca o astfel de notificare să fie posibilă a fost nevoie de o lege mizerabilă - 185/2016 - în fapt o lungă listă de derogări de la cam tot ce înseamnă drepturi de proprietate, drept de liber-acces la justiţie, protecţia mediului şi a siturilor arheologice sau obligaţie de autorizare şi avizare. Citiţi şi vă cruciţi!

Cine se opune va fi pulănit cu jandarmii.

Dar, pentru a fi convinşi „cu frumosul” majoritatea proprietarilor sunt minţiţi sau lăsaţi să înţeleagă că vor avea şi ei în sfârşit „ţeavă de gaze”. Adevărul? Nici un centimetru cub de gaz nu va ajunge la proprietarii de pe traseul BRUA - nu se poate tehnic, nu se poate legal, nu se poate comercial. În realitate, construcţia acestei conducte le scade şansele să aibă vreodată acces la reţea. În Codul Penal, se numeşte înşelăciune!

În total, sunt de expropriat 11 milioane de metri pătraţi. La câteva zeci de bani pe metru pătrat, costul e neglijabil. Dacă ar fi să plătească preţul real, proiectul este în faliment de pe acum.

Costul total este de 479 de milioane de euro. Uniunea Europeană oferă gratis 179 de milioane de euro. Pentru restul de 300 de milioane de euro, Transgaz pune jumătate din surse proprii iar de jumătate se împrumută.

De unde va lua banii? Deocamdată, tot din buzunarele consumatorilor români. Când va începe să transporte gaz, îi va lua de la două companii ungureşti care au rezervat întreaga capacitate. Numele lor, la fel ca şi al celorlalte companii care au participat la licitaţie dar au pierdut, este secret.

Anul trecut, Ungaria a decis să nu mai continue traseul până în Austria - că au ei ce să facă cu gazul. România insistă că n-are. Dar la cum încep să arate lucrurile, în caz că vine o iarnă grea ne vom milogi pentru gaze de la ruşi în timp ce exportăm gazul din Marea Neagră către unguri. Conducta a fost contractată deja de la turci, că producătorii locali - din Galaţi şi Slatina - au fost descalificaţi din start.

Aşa grabă! O autostradă care să traverseze munţii nu s-ar îndura cineva să facă.

Anul trecut, Adevărul căpăta în exclusivitate un răspuns la întrebarea care ne frământă: EXCLUSIV Cum răspunde Comisia Europeană acuzaţiei că prin gazoductul BRUA se golesc resursele de gaze naturale ale României / Interviu cu Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu Uniunea Energetică.

Ce le spuneţi politicienilor care afirmă că BRUA nu este decât un mod de a goli resursele de gaze naturale ale României şi că, de fapt, este un proiect gândit mai mult pentru export?

Coridorul bidirecţional Bulgaria-România-Ungaria-Austria, aşa-numitul BRUA, este un exemplu pozitiv al cooperării sub umbrela CESEC - în sine un exemplu de poveste de succes, care demonstrează că solidaritatea este o soluţie. România progresează bine în pregătirile BRUA şi am încredere că lucrările efective pot fi finalizate până la sfârşitul anului 2019.

Bref: Fiţi solidari! Faceţi progrese.

Nu e clar dacă la nivelul Comisiei Europene e vorba de corupţie, prostie sau ticăloşie gratuită - s-a mai văzut din fiecare. Dar e clar de acum că la nivelul decidenţilor din România este o afacere de corupţie şi trădare cum încă nu s-a mai văzut. Veţi face puşcărie!

Proiectul este o bazaconie strategică şi financiară iar legea - un abuz de la cap la coadă.

Îi îndemnăm pe fiecare din cei 17 mii de proprietari care a fost minţit că „i se bagă gaze”, care a fost ameninţat sau prostit de primar sau care a primit astfel de notificări de despăgubiri în batjocură să dea Transgaz în judecată.

Oricând pe parcursul procesului, fiecare proprietar poate ridica o excepţie de neconstituţionalitate faţă de legea 185/2016 şi toate vor merge la Curtea Constituţională.

Articole încălcate:

Art. 21 – Accesul liber la justiţie
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Art. 26 – Viaţa intimă, familială şi privată
(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

Art. 27 – Inviolabilitatea domiciliului
(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.

Art. 33 – Accesul la cultură
(3) Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale (...)

Art. 35 – Dreptul la mediu sănătos
(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

Art. 44 – Dreptul de proprietate privată
(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.

Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Domnule Avocat al Poporului Victor Ciorbea, dacă binevoiţi să citiţi legea, poate îi ajutaţi pe oamenii aceştia. Dacă nu, ne oferim noi să le scriem sesizările.

* Cât valorează o palmă de loc în comuna Schela? Unul din sutele de mii de posibile răspunsuri, în cronica de mai jos:

Nerămânându-i pe lume, după cum declară domnia sa, decât singurul frate din Compania a 8-a Regimentul 18 Gorj, se hotărî să lupte ca soldat lângă dânsul, spre a îmbărbăta pe soldaţi să-şi elibereze pe mama sa. Într-adevăr, în ziua de 16 octombrie 1916 dimineaţa, tocmai pe timpul loviturii furioase ce am dat cu Divizia noastră, distrugând Divizia 11 Bavareză, trecând să observ mersul luptei a Secţiei a II-a de Mitraliere a Regimentului 18 Gorj din compania ce comandam, am întâlnit în drum pe domnişoara Teodoriu Ecaterina cu fratele ei, care tocmai îi arăta cum se încarcă arma, ochirea şi punerea baionetei. Întrebând-o ce voieşte cu aceasta, mi-a răspuns că se duce la Schela să-şi scape pe mama sa.

- articol de Lucian Davidescu publicat pe România Curată


Toate articolele despre legea offshore:

 1. Sună-ţi deputatul şi întreabă-l dacă are de gând să renunţe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
 2. Dragnea, să nu îndrăzneşti să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de puşcărie!
 3. Care este cantitatea de petrol şi gaze de sub Marea Neagră?
 4. Rugăminte către mass-media: nu rataţi subiectul gazelor din Marea Neagră!
 5. Cine şi cum serveşte propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
 6. Prima victorie a cetăţenilor în faţa încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
 7. Unde este urgenţa în cedarea gazelor pe nimic?
 8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
 9. Ce înseamnă securitate energetică pentru naţiunile cu minte în cap
 10. Statul român n-a calculat niciodată câţi bani ar putea să ia din petrol şi gaze. I-a lăsat pe experţii petroliştilor să calculeze pentru el!
 11. Stimaţi deputaţi ai României, nu furaţi de la copii!
 12. Petiţie şi protest împotriva cedării gazelor pe mărunţiş
 13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituţională?
 14. Ţi-ai sunat deputatul şi ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
 15. Deci, cum a rămas cu gazele… Şi de unde şi-a luat Dragnea grilă?
 16. Căutaţi corupţie şi trădare? Luaţi la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
 17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
 18. Cum funcţionează deductibilitatea în noua lege offshore
 19. Cine, cum şi de ce a votat în Parlament pe legea offshore
 20. Domnule preşedinte Iohannis, când ne vorbiţi şi despre gazele din Marea Neagră?
 21. Consultanţă gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luaţi ce vi s-a dat şi spuneţi „bogdaproste”
 22. Viorica Dăncilă - conflict de interese în scandalul gazelor. Soţul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
 23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
 24. Cum să obţii maximum de pe urma petrolului şi gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
 25. Ştiaţi că de la anul preţul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
 26. OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideţi rafinăria de la Viena şi redeschideţi la Piteşti!
 27. Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol şi gaze pe mâna ruşilor
 28. Doamnă Firea, când le spuneţi bucureştenilor că le-aţi condamnat copiii să îngheţe în case?
 29. Sunt şanse ca industria de îngrăşăminte agricole să îşi revină? Poate da, poate nu - dar e o crimă să nu încercăm!
 30. Autostrada jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari