Alina Mungiu-Pippidi: Bravo, CCR! Și cum ”moare oile” lui Șoșoacă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce e cu agitația asta în România că, în sfârșit, Curtea Constituțională apără ordinea constituțională, cum a mai fost de câteva ori forțată să facă, în diferite compoziții ale ei, sub Băsescu și sub Iohannis? Cum permite PNL să alimenteze spațiul public cu teorii ale conspirației care discreditează statutul de drept?

Nimic din ce fac alții nu o scuză pe dna Șoșoacă FOTO Arhivă
Nimic din ce fac alții nu o scuză pe dna Șoșoacă FOTO Arhivă

Fără să idealizez justiția, la a cărei subordonare și manipulare ambele partide guvernare aduc aduc o contribuție multă din fericire fără mari succes, decizia aceasta este justă. Nu poți avea un candidat care calcă legea pe față, dacă vrei să mai respecte cineva legea. Trebuia Hitler oprit de justiție? Evident că trebuia oprit. La fel și în cazul de față.

Nu am scris niciodată despre dna Șoșoacă, că nu urmăresc destul de televiziunile din România ca să cunosc personajul, dar mi-a fost destul să văd acțiunea – nu opiniile, ci acțiunea – de a bloca ambulanțele la spitalul Foișor, în timpul pandemiei. Oricât ar fi împins USR și AUR limitat comportamentului politic în anii din urmă, această acțiune ar fi suficientă pentru interzicerea doamnei, și au fost lașe autoritățile care nu au oprit-o și au urmărit-o atunci. Asemenea acțiuni au consecințe directe asupra sănătății oamenilor și sunt argumente publice pentru care o persoană ar trebui sancționată legal, nu doar oprită de la a candida.

Într-un video postat pe  YouTube  cu Luis Lazarus și alții, Diana Șoșoacă spune la minutul 2.06 că evreii i-au omorât pe Eminescu și pe Isus Hristos. Înțeleg că a sfidat legea și în alte ocazii, rușine autorităților care nu pun în execuție legea care nu permite să promoveze idei legionare și antisemite. Dna Șoșoacă are dreptul la opiniile ei pro-Rusia și suveraniste, dar oprirea unor ambulanțe și promovarea ideilor rasiste, legionare sunt acte penale.

Diana Șoșoacă o avea dreptate că alții sunt oamenii serviciilor, iar opoziția la adresa ei, la care s-a aliat inclusiv soțul, arată că e o extremistă autentică, și una de talent. Pe ea nu au creat-o servicii! Bravo, dar e calitatea asta suficientă să candidezi la ceva, după ce ai făcut în mod repetat proba iresponsabilității în spațiul public? Nu. Nimic din ce fac alții nu o scuză pe dna Șoșoacă.

Sigur, ar fi bine să fie oprită la vot, nu martirizată, dar CCR nu poate face asemenea considerații de oportunitate. S-a făcut o contestație, asta e ce au avut de judecat! Sunt penibili PNL-iștii care strigă că e dată la o parte ca să i se facă culoar lui Simion și descoperă că are dreptul la opinie. Greșit. Nici legi speciale, nici Constituția nu dau în România dreptul la orice opinii. Există opinii excluse. Așa și și în Germania, suveranismul e legal, dar antisemitismul nu e. România are pe conștiință pogromuri la Iași și la Odesa, ca să nu mai vorbim de asasinate legionare. Nu au dreptul să candideze cei care cred că asemenea acțiuni au fost bune, că ne putem trezi că le reproduc.

Democrațiile care nu se apără pier. PNL ar trebui să iasă să explice de ce antisemitismul nu e bun, în loc să discrediteze CCR. Legea a fost trecută sub patronajul lui Klaus Iohannis. Da, o să spuneți că Dan Nica și Bogdan Licu sunt apărători improbabili ai democrației. Corect. Și politica și CCR sunt pline de oameni nevrednici, dar există grade de nevrednicie. Există, sau ar trebui să existe, bariere comportamentale.

Madam asta și clica ei, care urlă în filmul Youtube că ”oile moare” sunt dincolo de orice barieră. Orice curățenie trebuie să înceapă de undeva, și e foarte bine că începe cu ei. Cu cine vor vota lumpenii? Au cu cine, e plin de candidați la președinție, dintre care și suveraniști, deci nu au de ce să pună mâna pe arme.

Nu e nicio lovitură dată democrației când se aplică o lege, și nici o opinie legitimă nu a fost eliminată dintre alegerile pe care electoratul le va avea de făcut.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite