Alina Mungiu-Pippidi: Moldova greşeşte dacă se inspiră din modelul anticorupţiei româneşti

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

O ştire DW ne informează că a fost declanşat mecanismul de demitere a procurorului general al Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de noul ministru al Justiţiei Sergiu Litvinenco după şedinţa de marţi a Consiliului Suprem de Securitate. Conform aceleiaşi surse, Natalia Gavriliţa, şefa guvernului de la Chişinău, a spus că procurorul general va fi demis.

„Am înregistrat un proiect care vine să modifice legea cu privire la Procuratură, în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activităţii procurorului general şi de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcţie a procurorului general, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor”, a explicat Litvinenco. El a precizat că amendamentele se referă şi la modificarea componenţei CSP.

În alte ştiri, magistraţii spanioli se înghesuie la uşa comisarului pentru justiţie la Bruxelles să se plîngă că Parlamentul vrea să facă modificări ale mecanismului de numire în CSM care vor duce la creşterea influenţei politice asupra acestui organ de autoreglementare a magistraturii.

Nu e curios? Cînd e vorba de o ţară aspirantă, ca Moldova, e bună intervenţia politică la CSM iar evaluarea procurorului general e dinainte cunoscută. Va fi demis! Legea va fi schimbată retrospectiv ca să fie demis, că aşa merge statul de drept. Spania, în schimb, e clar un caz de intervenţie politică, pe urmele Poloniei la luat sancţiuni. E adevărat că una e ţară membru şi alta ţară aspirantă, şi fericiţi cei care pot trăi cu standarde duble fără să-i omoare disonanţa cognitivă sau scrupulele morale.

Am fost de faţă de două ori în România în ultimii 25 de ani la asemenea schimbări cu scopul de a da afară procurori generali, o schimbare chiar constituţională o dată, şi acum, cu beneficiul experienţei, cred că intervenţiile politice pentru a demite procurori generali nu obţin mare lucru, doar întreţin tradiţia eliminării politice a procurorilor generali, care va servi la tot felul de cauze şi guverne. Dintr-o perspectivă mai practică şi policy-oriented cred că Maia Sandu (şi dna prim ministru) au un singur lucru important de înţeles.

Moldova nu va fi curăţată de corupţie de nici un procuror, şi faptul că anticorupţia a urcat pe procurori în Lexusuri ar trebui să le dea de gîndit moldovenilor. Ca şi faptul că nu există vreo ţară care să fi ajuns la buna guvernare în ultimii 50 de ani pe cale judiciară, dacă nu socotim nişte colonii britanice ca Hong Kong sau nişte dictaturi (tot cu sistem legal britanic) ca Singapore. Motivul e foarte simplu. Problema nu poate fi parte din soluţie, iar aparatul judiciar în Moldova e o problemă. E probabil cel mai corupt din lume, deşi concurenţa în spaţiul post-sovietic e mare. Reforma sa e necesară, dar nu cu scopul de a rezolva corupţia: nu doar că va dura prea mult şi rezultatele sunt incerte (şi asta după ce deja vom şti ce e de făcut, ceea ce sper că e cazul, dar mă îndoiesc), dar şi pentru că problema e sistematică. Corupţia va fi rezolvată de reforme, reforme administrative în cazul achiziţiilor publice, reforme în domeniul energiei, reforme în domeniul economic. Justiţia e o arie importantă care trebuie reformată, dar nu instrumentul care va ajuta la reforma celorlalte, cum nu s-a întîmplat nici în Balcani, nici în Ucraina. Nici măcar în România sau Bulgaria. Justiţia va fi ultima unde se vor vedea rezultate, din păcate. Progresele care s-au făcut în Moldova au fost de exemplu reformele din domeniul bancar, şi asemenea reforme trebuie să continue.

Ideea că putem promova cauza statului de drept şi independenţei judiciare cu consilii supreme de apărare şi modificări retrospective ale legii e tentantă, dar nu a funcţionat încă nicăieri. Am auzit că Maia are o mare admiraţie pentru modelul românesc. E un model în care după ce au fost băgaţi n politicieni la închisoare (mai ales unii) primul ministru tot fondul de rezervă îl foloseşte ca să îşi managerizeze popularitatea în partid. Cînd există ţări ca Estonia sau Georgia, să te iei după România e o idee proastă. Chiar dacă deţii serviciile secrete.

Urez succes la doamnele astea din Moldova, o pereche cu care trebuie să ne mîndrim, că arată infinit mai bine decît Iohannis-Cîţu, mai ales după ultimele dezvoltări, dar o să le meargă cu atît mai bine cu cît nu copie minunata experienţă românească şi se inspiră din alte exemple, mai solide, de succes din regiunea post comunistă.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite