O mie de femei se îmbolnăvesc anual de cancer mamar în Republica Moldova

O mie de femei se îmbolnăvesc anual de cancer mamar în Republica Moldova

FOTO arhivă

Numărul femeilor care fac cancer mamar creşte în Republica Moldova. Maladia ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi anual. Aproximativ zece la sută dintre femei pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vârsta medie a persoanelor care se îmbolnăvesc este de 50 de ani, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale.

Dacă în 2015, în Republica Moldova au fost diagnosticate cu această maladie 1.013 paciente noi, în 2016 au fost luate la evidenţă 1.170 de paciente noi, iar în 2017, conform Registrului Naţional de Cancer, s-au înregistrat 1.118 cazuri.

Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, motiv pentru care medicii le recomandă femeilor de peste 20 ani, autoexaminarea, prin palparea sânilor în fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie. Femeilor de peste 35 de ani le este recomandat să efectueze o mamografie cel puţin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase, iar după vârsta de 40 ani – o dată în an.

Anual, în luna octombrie este marcată Luna Internaţională a Conştientizării Cancerului Mamar, instituită de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru a atrage atenţia populaţiei privind prevenirea acestei maladii. În acest context, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în comun cu Institutul Oncologic, pe parcursul lunii octombrie, vor desfăşura un şir de activităţi de informare a populaţiei, la nivel naţional.

Astfel, în fiecare zi de joi, pe parcursul lunii octombrie, în cadrul Institutului Oncologic, vor fi organizate şcoli cu pacienţii, unde medicii mamologi va oferi informaţii despre prevenire, grupuri de risc, tratament şi instruiri de auto-control.
 
În perioada 8-12 octombrie, în municipiile Bălţi, Cahul, şi Comrat, UTA Gagauzia, medicii mamologi vor oferi consultaţii gratuite, iar în săptămâna 15-19 octombrie, în cadrul Asociaţiilor Medico-Teritoriale din sectoarele municipiului Chişinău: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana şi Râşcani. Orarul consultaţiilor fiind în zilele de luni până joi, în intervalul de ore 9.00 la 14.00.
 
De asemenea, în cadrul instituţiilor de învăţământ vor fi organizate seminare şi şedinţe informative, iar în cadrul instituţiilor medicale şi sociale vor fi realizate campanii de informare şi comunicare prin distribuirea materialelor informative şi seminare.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial şi constituie 30% dintre toate neoplaziile feminine. Pe glob la fiecare trei minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una moare din această cauză.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările