Ajutorul unic de 700 de lei va putea fi ridicat din primele zile ale lunii ianuarie

Ajutorul unic de 700 de lei va putea fi ridicat din primele zile ale lunii ianuarie

Persoanele care beneficiază de pensii şi alocaţii sociale de stat vor primi ajutor financiar unic de 700 de lei. Suportul financiar va putea fi ridicat de către beneficiari începând cu primele zile ale lunii ianuarie 2020 şi până la finele anului. Acest proiect de lege, dar şi alte iniţiative, printre care şi majorarea pensiei de urmaş, au fost votate în două lecturi de Parlament, transmite IPN.

Beneficiari de ajutorul unic de 700 de lei vor fi persoanele care primesc pensii şi alocaţii sociale de stat ce nu depăşesc două mii de lei. De suport financiar vor beneficia persoanele care primesc pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate, pensii de urmaş, pensii pentru vechime în muncă, pensii pentru unele categorii de angajaţi, pensii ale militarilor în termen şi membrilor lor de familie, pensii ale participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, precum şi beneficiarii de alte alocaţii sociale stabilite în sistemul public de pensii până la 1 ianuarie 2020. Achitarea ajutorului va fi efectuată de Casa Naţională de Asigurări Sociale, prin intermediul prestatorului de servicii de plată care asigură plata pensiilor şi alocaţiilor sociale.

Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede extinderea numărului de potenţiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 de mii de persoane. În acest sens, va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat de la 1,95 la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obţinerea acestui ajutor.

De asemenea, a fost votată o iniţiativă cu privire la acordarea îndemnizaţiei în cazul decesului unuia dintre soţ, care are drept scop garantarea de către stat a unui termen de minimum cinci ani pentru primirea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soţul sau soţia va primi indemnizaţia lunară în mărimea pensiei pentru limită de vârstă, până la expirarea perioadei de cinci ani de la data obţinerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.

O altă iniţiativă legislativă votată se referă la majorarea cu 25 puncte procentuale a pensiei de urmaş pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani. Totodată, în cazul copiilor care învaţă la liceu aceasta va fi plătită până la finalizarea studiilor liceale, chiar dacă vor depăşi vârsta de 18 ani.

Deputaţii au mai votat un proiect prin care se propune ca asiguratul încadrat într-un grad de dizabilitate severă cauzată de o afecţiune generală să beneficieze de o pensie de dizabilitate în raport cu stagiul de cotizare efectiv realizat, dar nu mai puţin de doi ani. Totodată, se instituie cuantumul alocaţiei persoanelor cu dizabilităţi severe până la vârsta de 23 de ani să fie de 100% din cuantumul pensiei minime stabilit anual de către Guvern.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: