Statele Unite au refuzat să-i ofere azil politic lui Vlad Plahotniuc

Statele Unite au refuzat să-i ofere azil politic lui Vlad Plahotniuc

Satele Unite ale Americii ar fi refuzat să-i ofere azil politic fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Cererea sa a fost respinsă, potrivit unui proces depus în instanţa federală a Statelor Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ianuarie, la patru luni de la depunerea cererii sale, Plahotniuc şi-a revocat viza americană, după ce secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că „acţiunile sale corupte au subminat statul de drept şi au compromis sever independenţa instituţiilor democratice din Moldova”, scrie Europa Liberă, citată de Realitatea.md.

Plahotniuc a trimis în judecată în Curtea de District SUA, la o lună după ce a fost anunţată interdicţia de viză, afirmând că interdicţia l-a privat „de procesul său cuvenit în procedurile de azil pendinte şi, prin urmare, îşi pune viaţa şi libertatea într-un pericol grav".

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunţat luni, 18 mai, că Procuratura a intrat în posesia a noi probe care demonstrează că principalul beneficiar al furtului miliardului de dolari din sistemul bancar al R.Moldova este Vlad Plahotniuc.

Procurorul a subliniat că în privinţa lui Plahotniuc va fi eliberată o nouă ordonanţă de punere sub învinuire şi i se vor încrimina trei capete de acuzare: crearea unei organizaţii criminale, escrocherie şi spălare de bani. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în engleză, acestea vor fi expediate în SUA pentru iniţierea procesului de extrădare şi tragere la răspundere penală a lui Plahotniuc în R.Moldova.

Amintim că Vlad Plahotniuc se află în SUA, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă nu s-a grăbit să dea curs solicitării Chişinăului şi a anunţat că cererea de dare în căutare pe cazul lui Plahotniuc este în examinare.
 
Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.
 

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova imediat ce democraţii au plecat de la guvernare. Politicianul a dat de înţeles că viaţa sa ar fi în pericol dacă s-ar afla la Chişinău. El a spus că are nevoie de o pauză, inclusiv pentru a-şi proteja familia, şi că va reveni în ţară odată ce va fi în siguranţă. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările