Salariile judecătorilor Curţii Constituţionale se majorează cu 34%. Doar PAS a sprijinit proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională Moldova
Curtea Constituţională Moldova

Salariul judecătorilor Curţii Constituţionale se majorează, începând cu anul viitor, cu circa 13 mii de lei, ceea ce reprezintă 34%. Deputaţii au votat o modificare în acest sens la politica bugetar-fiscal pentru anul 2022, care iniţial propunea o majorare de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii, transmite IPN.

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Dumitru Alaiba, a declarat că au fost examinate obiecţiile preşedintelui Maia Sandu la politica bugetar-fiscală, în special cele cu privire la majorarea salariilor judecătorilor Curţii Constituţionale. Şi Guvernul a dat aviz negativ în acest sens, precizând că propunerea nu are acoperire financiară.

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Dumitru Alaiba, a menţionat că, după examinarea obiecţiilor, o creştere parţială a fost menţinută.

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vasile Bolea, a precizat că majorarea constituie 34%. „La 44 de mii de lei, se mai adaugă 15 (mii), aproximativ vor fi 59 de mii, plus minus. Să cunoască toţi cetăţenii Republicii Moldova”, a remarcat socialistul.

„Aproximativ. Nu sunteţi prea departe de adevăr, dar asta tare aproximativ. Mie nu-mi place să mă joc cu aproximările, de aceea eu m-am abţinut de la o cifră prea exactă”, i-a replicat Dumitru Alaiba.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că este mai bine că judecătorii CC să fie plătiţi de stat decât de bandiţi. „Îi mai bine să-i plătească statul decât kuliokarii şi bandiţii. Fiindcă atunci când îi plăteşte statul, ei sunt responsabili în faţa statului. Şi toţi oamenii din statul acesta care muncesc să fie plătiţi de stat, dar nu de bandiţi”, a mai spus Igor Grosu.

Proiectul a fost aprobat cu 59 de voturi ale deputaţilor Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit Parlamentului, Legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislaţia bugetar-fiscală 2022, pe motiv că nu a existat avizul Guvernului la amendamentul cu privire la salarizarea angajaţilor Curţii Constituţionale. Preşedintele Parlamentului, unul dintre autorii amendamentului ce vizează dublarea salariilor judecătorilor Curţii Constituţionale, a explicat votul Parlamentului, menţionând că: „a avut senzaţia că Guvernul a dat aviz pozitiv”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite