Procuratura R. Moldova cere extrădarea lui Vlad Plahotniuc din alte două state

Procuratura R. Moldova cere extrădarea lui Vlad Plahotniuc din alte două state

FOTO Agora.md

Procuratura Generală nu a primit deocamdată niciun răspuns de la autorităţile turce cu privire la cererea de extărdarea a lui Vlad Plahotniuc. Anunţul a fost făcut joi, 22 octombrie, de către procurorul general Alexandru Stoianoglo.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui Stoianoglo, Procuratura a expediat cerere de extrădare pe numele lui Plahotniuc din alte doua state, după ce procurorii au obţinut informaţia că acesta ar fi părăsit teritoriul Turcia. Mai exact, este vorba despre Cipru şi Arabia Saudită.

Procurorul general a comunicat că Arabia Saudită deja a informat Chişinăul că Vlad Plahotniuc nu a intrat pe teritoriul său. Răspunsul autorităţilor din Cipru încă este în aşteptare.

Amintim că Procuratura Generală a confirmat oficial că Vlad Plahotniuc s-a refugiat în Turcia. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat marţi, 29 septembrie, cererea prin care solicită autorităţilor competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că deţine o informaţie verificată, potrivit căreia, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc ar fi fugit din Statele Unite, acolo unde i-a fost respinsă cererea privind oferirea azilului politic. 

Vlad Plahotniuc s-a refugiat în SUA în iunie 2019, imediat ce democraţii au plecat de la guvernare, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului.
 
Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.
 

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările