Plahotniuc se află în Turcia. Procuratura Generală cere extrădarea acestuia

0
0

Procuratura Generală a confirmat oficial că Vlad Plahotniuc s-a refugiat în Turcia. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat marţi, 29 septembrie, cererea prin care solicită autorităţilor competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.

Procuratura Generală precizează că a decis să solicite extrădarea lui Plahotniuc din Turcia ca urmare a notificării oficiale, recepţionate astăzi, despre intrarea lui Plahotniuc pe teritoriul Turciei, pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla până în prezent.

Întreg setul de acte şi materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenţia europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris.

Amintim că primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că deţine o informaţie verificată, potrivit căreia, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc ar fi fugit din Statele Unite, acolo unde i-a fost respinsă cererea privind oferirea azilului politic. Renato Usatîi susţine că Vlad Plahotniuc se află actualmente în oraşul Istanbul, Turcia, unde s-ar simţi în siguranţă. Politicianul a solicitat de la ministrul de Interne, Pavel Voicu, să facă o interpelare către autorităţile din Turcia pentru a informa cetăţenii dacă e veridică informaţia că Plahotniuc s-a refugit în Turcia. 

Vlad Plahotniuc s-a refugiat în SUA în iunie 2019, imediat ce democraţii au plecat de la guvernare, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri