Expert politic: Asistăm la un război politic al Preşedinţiei, Guvernului şi majorităţii PAS împotriva lui Stoianoglo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dionis Cenuşa, expert politic
Dionis Cenuşa, expert politic

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că „asistăm la un război politic al Preşedinţiei, Guvernului şi majorităţii PAS împotriva Procuraturii şi a lui Stoianoglo.” Declaraţia a fost făcută în contextul în care, în ultima vreme, majoritatea parlamentară a PAS şi preşedintele Maia Sandu aduce tot mai multe critici la adresa procurorului general, solicitând demisia acestuia.

„Asistăm la un război politic al preşedinţiei, Guvernului şi majorităţii PAS împotriva Procuraturii şi a lui Stoianoglo. Cel din urmă se apără cu legea în vigoare, care deoacamdată este de parte sa. Între timp, este totalmente neclară tăcerea UE pe acest subiect, în condiţiile când anterior aceasta a criticat tentativa Socialiştilor de a face presiune asupra Curţii Constituţionale”, a declarat Dionis Cenuşă într-o postare pe Facebook. 

Expertul a menţionat că Legea procuraturii trebuie îmbunătăţită, dar trebuie exclusă orice formă de politizare a mecanismului de evaluare a procurorului general, inclusiv prin atragerea experţilor europeni şi a Comisiei de la Veneţia.

„Legea nu trebuie grăbită în luna August, când mulţi din structurile europene sunt în vacanţă. Este necesară publicarea stenogramei cu pricină de către preşedinţie, iar războiul declaraţiilor trebuie încetat pentru a omite populismul, a stabili un dialog inter-instituţional şi a nu prejudicia imaginea instituţiilor (preşedinţie, procuratură etc.) şi procesele importante pentru ţară (atragerea asistenţei externe, investigarea cazurilor)”, a spus Cenuşa.

Analistul politic a comentat şi refuzul procurorului general de a se prezenta la audierile parlamentare de vineri, unde urma să prezinte informaţii despre evoluţia anchetei în dosarul „furtul miliardului”.

„Audierile parlamentare de astăzi nu sunt incluse în niciun act normativ. Doar anexa la memorandumul de asistenţă macro-financiară face referinţă la audierea pe marginea investigaţiei furtului miliardului. Mai exact, Memorandumul spune despre “prevederea unei raportări a Procurorului General o dată la 6 luni”. Aşadar, cu UE s-a convenit asupra creării unui mecanism de raportare a procuraturii, dar acest mecanism încă nu este inserat în lege. (...) Aşadar, deşi Stoianoglo ar fi putut veni la Parlament pentru a-şi apăra poziţia şi a raporta pe progresul în investigarea furtului miliardului, acesta nu este obligat să o facă de nicio lege în vigoare. El face referinţă în continuare la lege şi refuză să fie atras în procese politice”, a adăugat Cenuşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite