Ambasada Republicii Moldova din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Decizia a fost aprobată de Guvernul Filip

Ambasada Republicii Moldova din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Decizia a fost aprobată de Guvernul Filip

FOTO gov.md

Guvernul în exerciţiu de la Chişinău, condus de premierul Pavel Filip, a aprobat în şedinţa de marţi, 11 iunie, o hotărâre prin care s-a decis că Ambasada Republicii Moldova din Israel va fi transferată de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cabinetul de miniştri a mai hotărât să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului pentru construcţia Ambasadei SUA în Republica Moldova.
 
„Am ţinut în mod de urgenţă să aprobăm aceste două proiece, luând în consideraţie şi situaţia incertă politică pe care o avem în ţară. Cu atât mai mult, luând în consideraţie că unul dintre partidele politice a tot încercat pe acest parcurs să blocheze aceste proiecte, vorbesc de Partidul Socialiştilor. Acestea au fost două angajamente luate de acest Guvern în faţa SUA şi să fim siguri că această situaţie va rămâne una stabilă, indiferent de rezultatul pe care îl vom avea la alegerile parlamentare anticipate”, a menţionat premierul Pavel Filip, după şedinţa Guvernului.

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că decizia Guvernului Filip de marţi, 11 iunie, de a muta Ambasada Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim şi hotărârea de a semna Acordul cu privire la vânzarea terenului pentru construcţia Ambasadei SUA în Republica Moldova „denotă disperare” şi este „sunt ofensă la adresa SUA”.

Până în acest moment, doar două ambasade şi-au mutat sediile de la Tel Aviv la Ierusalim. Este vorba despre SUA şi Guatemala.

Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. Preşedintele interimar, Pavel Filip, a semnat decretul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate - 6 septembrie 2019. Parlamentul a declarat în afara legii Guvernul Filip şi cere intervenţia Consiliului de Securitate al ONU în situaţia din Republica Moldova. De asemenea, cei 61 de deputaţi ACUM-PSRM nu recunosc deciziile Curţii Constituţionale.
 
Igor Dodon a declarat că Democraţii nu vor să transmită pe cale paşnică puterea. În acest sens, preşedintele a spus că singura soluţie ar putea fi mobilizarea masivă în stradă a cetăţenilor.
 
Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că Parlamentul nu mai recunoaşte Curtea Constituţională, iar deciziile acesteia sunt ilegale şi la comanda lui Vlad Plahotniuc.
 

Secretarul general al Consiliul Europei, Thorbjørn Jagland, a anunţat duminică, 9 iunie, că va cere opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la acţiunile Curţii Constituţionale de la Chişinău din ultima perioadă, inclusiv în ceea ce priveşte decizia de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Deciziile sunt greu de înţeles şi par arbitrare.

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, spune că nimeni şi niciodată nu are dreptul să se pronunţe referitor la hotărârile emise de Curtea Constituţională a altui stat. Acest lucru, dacă se întâmplă, poate fi calificat drept interferenţă în sistemul de drept din ţara respectivă.

Curtea Constituţională a condamnat „presiunile politice la care este supusă”: Cei care îndeamnă la dizolvarea Curţii sunt inamicii democraţiei

În urma unei sesizări depuse de deputaţii democraţi, Curtea Constituţională a decis duminică, 9 iunie, că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului creează circumstanţe de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării. În asemenea situaţie, potrivit Curţii, interimatul şefului statului va fi asigurat de premierul Pavel Filip, care va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

Parlamentul din Republica Moldova s-a convocat sâmbătă, la ora 13:00, într-o şedinţă, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.
 
Deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului, în frunte cu Zinaida Greceanîi, şi au acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, inclusiv învestirea noului Guvern.
 
În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. 
 
Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament. Potrivit lui, Dodon s-a aliat pe ultima sută de metri cu ACUM pentru a se răzbuna pe democraţi, din cauza refuzului primit de a accepta o coaliţie în conformitate cu conţiţiile impuse de Moscova.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: