Plahotniuc: Ce au făcut Dodon, PSRM şi ACUM este o lovitură de stat. Am făcut şi eu greşeli, dar nu mi-am trădat ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO agora.md
FOTO agora.md

Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, susţine că „ceea ce au făcut astăzi, 8 iunie, Igor Dodon, PSRM şi Blocul ACUM este o evidentă lovitură de stat”. Potrivit politicianului, aceştia „au încălcat deliberat Constituţia şi hotărârile Curţii Constituţionale”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, susţinut sâmbătă seara, transmite IPN.

„Igor Dodon şi PSRM nu au legitimitatea să mai participe la formarea unei majorităţi constituţionale şi a Guvernului, din moment ce există dovezi multiple că au fost finanţaţi din exteriorul ţării atât în campania electorală, cât şi în rest”, a spus liderul PDM. 

Potrivit lui, ceea ce s-a întâmplat în Parlament este doar „o încercare disperată a liderului de facto al PSRM de a prelua forţat puterea în Republica Moldova în interesul lui sau a celor din spatele lui”.

Vlad Plahotniuc spune că Partidul Democrat nu recunoaşte „legalitatea a tot ceea ce s-a întâmplat în Parlament – începând de la modul ilegal în care a fost convocată şedinţa plenului – până la toate voturile care au fost astăzi făcute”.

El spune că PDM va face toate acţiunile legale şi democratice pentru ca „planul de preluare ilegală a instituţiilor să nu aibă loc, pentru ca Republica Moldova să nu ajungă într-o criză mai mare decât cea în care au băgat-o până acum PSRM şi ACUM”. Vlad Plahotniuc spune că, în zilele următoare va prezenta date suplimentare privind lipsa de legitimitate a voturilor, dar şi alte probe care să clarifice cum PSRM a „orchestrat tentativa de uzurpare a puterii în stat”.

Liderul democrat menţionează că PDM va insista în continuare pe alegeri prezidenţiale anticipate, concomitent cu alegerile parlamentare şi ca acestea să fie achitate din banii partidelor.

„Puterea acum nu e la nici un partid, avem un guvern interimar şi un parlament nefuncţional”, a spus politicianul.

Vorbind despre negocierile cu Igor Dodon, Vlad Plahotniuc le-a confirmat, spunând că, timp de trei luni de zile cei doi avut multe discuţii şi au încercat să găsească o formulă de parteneriat tehnic între PDM şi PSRM. Potrivit lui, în mare parte găseau consens, dar discuţiile intrau în impas pentru că apăreau diferite cerinţe noi, în special pe filiera geopolitică pe care PDM nu le putea accepta.

Deputaţii Blocului ACUM şi cei din Partidul Socialiştilor s-au înţeles cu privire la crearea unei majorităţi parlamentare şi au anunţat convocarea şedinţei Parlamentului pentru ziua de sâmbătă, 8 iunie, ora 12.30. Anunţul vine în contextul în care Curtea Constituţională a decis că data limită a formării unei majorităţi este de 7 iunie. Din acest motiv, Democraţii lui Vlad Plahotniuc au anunţat că şedinţa este neconstituţională.

Curtea Constituţională a declarat toate deciziile de astăzi ale Parlamentului ca fiind neconstituţionale, inclusiv numirea în funcţia de preşedinte al Parlamentului a Zinaidei Greceanîi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite