Tranzacţiile anului 2012: De la bănci şi asigurări la cosmetice şi cariere de piatră

Tranzacţiile anului 2012: De la bănci şi asigurări la cosmetice şi cariere de piatră

Unibank a fost vândută la Bursă în decurs de patru secunde FOTO Dumitru Goncear

Chiar dacă economia Republicii Moldova este în recesiune, în anul 2012 pe piaţa locală de capital au avut loc câteva achiziţii de ordinul sutelor de milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai mare tranzacţie a anului trecut a fost de departe achiziţia a 26,75% din acţiunile Victoriabank de către omul de afaceri rus Alexandr Korkin. Noul proprietar a preluat pachetul prin intermediul firmei Generashon Financial BV din Olanda, care anterior se numea OTIV Prime Financial BV şi despre care se spune că aparţinea prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Valoarea tranzacţiei nu a fost anunţată. Ţinând însă cont de faptul că este vorba de un pachet important de la cea de-a doua ca mărime bancă din Moldova, preţul poate fi de zeci de milioane de euro.

Vândută în patru secunde

La Bursa de Valori a Moldovei, cea mai importantă tranzacţie a fost preluarea Unibank de către un grup 21 de persoane fizice şi companii, contra sumei de 231 de milioane de lei. Operaţiunea s-a desfăşurat în două etape. Iniţial, a fost vândut un pachet mic de 0,1% pentru a stabili preţul de vânzare, acesta constituind 378,87 de lei pentru o acţiune, aproape dublu faţă de cel nominal de 200 de lei. Apoi, în decurs de numai patru secunde, au fost vândute şi celelalte acţiuni, în 21 de pachete mai mici de cinci procente, pentru a se evita necesitatea de a obţine acordul Băncii Naţionale. Pe surse, proprietar a devenit omul de afaceri Ilan Şor.

Rosgosstrah a renunţat la Moldasig

Pe poziţia a doua în topul tranzacţiilor de la bursă se situează vânzarea de către grupul Rosgosstrah din Rusia a circa 80% din acţiunile Moldasig, cea mai mare companie de asigurări din Republica Moldova, cu circa 195 de milioane de lei. Proprietari au devenit cinci întreprinderi cu capital străin: Trans-Grup (18% din acţiuni), SV-Incoleсt (16%), Stock-Trading (13%), Semgroup-Systems (16%) şi Prolina-Prim (17%).

Despre noii acţionari majoritari se cunosc puţine, dar două din cele cinci firme figurează într-un memoriu al oamenilor de afaceri Viorel şi Victor Ţopa ca fiind folosite în atacuri de tip raider şi la diverse tranzacţii dubioase.

Statul a renunţat la Viorica

Statul a vândut la bursă 95,8% din acţiunile întreprinderii Viorica-Cosmetic din Chişinău, cel mai mare producător de produse cosmetice din Republica Moldova. Fabrica a fost cumpărată de compania DAAC-Hermes, unul dintre cele mai mari grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, care a plătit pentru achiziţie 51,04 milioane de lei.

O altă operaţiune importantă de la Bursa de Valori vizează mai multe pachete de 34,47% din acţiunile Eurocreditbank, vândute cu 25,8 milioane de lei. Potrivit agenţiei Infomarket, acestea au fost cumpărate de Mariana Zisi, care deţinea oficial 24,9% din acţiunile instituţiei financiare. Două tranzacţii în valoare de 16 milioane de lei au avut loc cu acţiunile companiei de asigurări Asito, iar alte cîteva au vizat pachete de acţiuni la Banca de Economii.

Piatră şi carne

Printre tranzacţiile extrabursiere se evidenţiază achiziţia a 81,8% din acţiunile Carierei Micăuţi de către firma 2329083 Ontario Inc din Canada cu 55,7 milioane de lei. Preluarea a avut loc prin aport de capital. Cariera aparţinuse firmei Consimcons, controlată de familia controversatului om de afaceri Piotr Sarî, asasinat în 2003.

Pe piaţa extrabursieră s-au vândut şi 59% din acţiunile producătorului de mezeluri Carmez, care au fost procurate de trei companii - Brasco Assets, Cargus Prod şi Corne Plus - cu peste 25 de milioane de lei. Aparent, acestea nu au nicio legătură între ele, dar, potrivit ziarului Logos Press, toate ar fi controlate de omul de afaceri Vasile Dragan, care deţine câteva fabrici de vinuri din Moldova şi concernul Igristâie Vina, unul dintre cei mai mari producători de vinuri spumante din Rusia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările