Scheme frauduloase la exportul de miez de nucă din Republica Moldova

Scheme frauduloase la exportul de
miez de nucă din Republica Moldova

Miezul de nucă este o marfă solicitată FOTO Dumitru Goncear

De câteva luni, exportatorii sunt verificaţi la sânge de către Fisc şi Vamă. Controlorii îşi motivează acţiunile prin necesitatea de a stabili originea mărfii sau invocă presupuse evaziuni. Agenţii economici susţin însă că inspectorii nu caută acolo unde trebuie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii companiilor exportatoare de miez de nucă se plâng că din septembrie au ajuns „în atenţia deosebită“ a Serviciului Vamal, care pe neaşteptate a început să se intereseze de originea mărfii. Vameşii ar fi suspectat firmele că exportă nuci aduse prin contrabandă din Ucraina via Transnistria.
În consecinţă, livrările peste hotare au devenit mai anevoioase şi, în loc de o zi-două, camioanele cu nuci treceau controlul vamal în patru-cinci zile.

TAXE NEOFICIALE DE 5.000 DE EURO PENTRU UN TIR

Pentru a „urgenta“ procedura, companiile au început să achite taxe suplimentare care ajung la 4-5% din valoarea mărfii. La exportul unui TIR cu miez de nucă, evaluat la 120-130 mii de euro, „taxa“ ajunge la 5.000 de euro.

Ulterior, şi Fiscul a sporit numărul controalelor, iar la multe companii au fost instalate posturi fiscale. Totodată, inspectorii verificau şi persoanele care, conform actelor de achiziţie, au vândut unor firme mici nuci sau miez de nucă. Unele erau suspectate că ar fi implicate în scheme de obţinere ilegală a rambursării TVA de la stat.

PREJUDICII DE 95 DE MILIOANE DE LEI

„Prejudiciul provocat statului prin utilizarea acestor scheme a crescut semnificativ în ultimii ani. Dacă în 2010 statul a pierdut 380.000 de lei din cauza fraudelor comise la achiziţia şi exportul miezului de nucă, apoi anul trecut cifra a urcat la 42 de milioane de lei, iar în zece luni ale acestui an s-a ajuns la 95 de milioane de lei“, a declarat viceministrul Finanţelor Victor Barbăneagră la postul de radio „Vocea Basarabiei“.
Solicitat de „Adevărul“, Serviciul Fiscal a venit cu detalii. Bunăoară, în anii 2011-2012 chiar şi întreprinderi ale societăţilor de invalizi/surzi/orbi, care sunt scutite de TVA, au efectuat livrări către alte firme care, ulterior, au exportat miezul de nucă.

Totodată, au fost înregistrate cazuri când proprietarii unor firme vindeau miezul de nucă altor companii ca persoane fizice, pentru a se eschiva de la plata taxelor, se mai spune în răspunsul de la Fisc.
„Activăm pe piaţă de 18 ani şi nu ne ocupăm cu astfel de scheme. Cumpărăm cea mai mare parte din nuci de la populaţie, dar totul este legal şi cu documente confirmative. Din cauza că cineva se ocupă cu astfel de «afaceri» nu trebuie să sufere şi cei care nu încalcă legea“, afirmă Tudor Slănină, directorul companiei Prometeu-T, unul dintre cei mai mari exportatori de miez de nucă.

Dumitru Vicol, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Republica Moldova, este mai tranşant: „Cu astfel de scheme se ocupă mai degrabă cei care au spete la Fisc, dar suferim toţi“. Omul de afaceri susţine că în urma controalelor excesive efectuate de inspectorii fiscali şi cei vamali companiile nu-şi pot onora la timp contractele externe. „Astfel riscăm să pierdem piaţa de desfacere“, adaugă Vicol.

CERTIFICATE PESTE CERTIFICATE

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, vede problema şi în numărul mare de documente şi certificate pe care le solicită Serviciul Vamal. „Am cerut să fie eliminată obligativitatea permisului de export, eliberat de Ministerul Agriculturii. Este anormal şi inutil ca o firmă de la Briceni să fie nevoită să vină tocmai la Chişinău pentru a obţine un astfel de document“, a explicat ministrul.

Bumacov a solicitat şi simplificarea procedurii de obţinere a certificatelor de origine pentru nucile colectate de la populaţie, pentru care e necesară prezentarea actelor de achiziţie.

Într-o notă trimisă Ministerului Agriculturii, Serviciul Vamal argumentează necesitatea de a menţine aceste cerinţe prin faptul că astfel va fi asigurată respectarea normelor UE şi nu va fi admisă „fraudarea originii mărfii“. 

Potrivit Vămii, în condiţiile în care o mare parte din miezul de nucă ajunge pe piaţa UE, dacă sunt încălcate normele europene,   există riscul „suspendării totale sau parţiale a regimurilor preferenţiale la exportul acestor mărfuri“. ;

Cumpărăm nuci de la populaţie, dar totul este legal şi cu documente confirmative. Din cauza că cineva se ocupă cu scheme nu trebuie să sufere şi cei care nu încalcă legea.
Tudor Slănină director Prometeu-T

59 de milioane de dolari. Aceasta este valoarea exporturilor de nuci şi alune în prima jumătate a anului 2012, de 2,3 mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

Cea mai mare livadă de nuci din Europa

În ultimii trei ani exporturile de nuci şi alune au crescut cu circa 50%, de la 46 de milioane de dolari în 2009 la 71,5 milioane în 2011. Evoluţiile din prima jumătate a anului 2012 arată că am putea trece de cota de 100 de milioane de dolari.

„Această evoluţie spectaculoasă este rezultatul Programului Naţional pentru Dezvoltarea Culturilor Nucifere, care prevede plantarea în fiecare an a câte o mie de hectare de livadă de nuci“, susţine Alexandru Jolondcovschi, preşedintele Uniunii producătorilor de nuci.
În prezent suprafaţa plantaţiilor de nuci este de peste 14.000 hectare. „Cultivarea nucilor este o afacere profitabilă, iar cererea este în continuă creştere. La acest capitol piaţa de desfacere este asigurată“, afirmă Jolondcovschi.

Omul de afaceri Nicolae Ciornîi, fost vicepreşedinte la gigantul rus Lukoil, iar acum patronul grupului AMG, a anunţat că a pus bazele pentru cea mai mare plantaţie de nuci din Republica Moldova, dar şi din Europa, în care a investit circa 25 de milioane de euro. Livada ar urma să aibă o suprafaţă de circa 3.000 de hectare.
Din cauza neomogenităţii nucilor colectate, Moldova exportă doar miez. Circa 40% din livrări ajung în Franţa, 18% în Grecia, 9% în Germania şi 7% în Austria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările