Ce este inflaţia şi pe cine afectează

Ce este inflaţia şi pe cine afectează

Situaţia în care la bunuri şi servicii se înregistrează o creştere generală a preţurilor este numită inflaţie. Inflaţia micşorează puterea de cumpărare a banilor, adică cu aceeaşi sumă de bani poţi cumpăra mai puţine lucruri decât înainte. Banii fiind la rândul lor un bun, inflaţia este acea variabilă care determină şi preţul banilor.

Altfel spus, inflaţia determină nivelul ratei dobânzii care în esenţă este „preţul banilor”, aceasta regăsindu-se ulterior în costul mai multor servicii financiare, precum ratele la credite sau ratele la depozite, transmite IPN.

Informaţii despre ce reprezintă inflaţia, dar şi care sunt consecinţele acesteia sunt publicate de către Banca Naţională a Moldovei în contextul campaniei de informare lansate de BNM împreună cu Comisia Naţională a Pieţei Financiare în cadrul proiectului de educaţie financiară „Învaţă. Dă sens banilor”, transmite IPN.

Cauzele inflaţiei pot fi diverse. În cele mai frecvente situaţii se poate vorbi despre creşterea volumului de bani aflaţi în circulaţie, creşterea preţurilor la produsele de import, creşterea cererii de bunuri sau reducerea încrederii în moneda naţională.  Un nivel al inflaţiei de 5% anual este considerat optim pentru dezvoltarea economică a ţării.

În cele mai multe cazuri, inclusiv în Moldova, inflaţia se calculează în baza indicelui preţurilor de consum (IPC). IPC măsoară tendinţa generală a evoluţiei în timp a preţurilor la un coş de produse şi servicii procurate de către toţi. Totodată, se ţine cont de acele produse şi servicii care au o pondere semnificativă în consum, cum ar fi produsele alimentare (pâine, legume, fructe, carne, zahăr, ouă, etc.), mărfurile nealimentare (încălţăminte, îmbrăcăminte medicamente, combustibili, etc.) şi serviciile (energia electrică, servicii comunale, transport de pasageri).

Inflaţia afectează diferite persoane în mod diferit. Salariaţii pot câştiga sau pierde în funcţie de viteza cu care angajatorii adaptează salariile la rata inflaţiei. Pensionarii, şomerii, beneficiarii de asistenţă sociale pierd atunci când îndemnizaţiile nu sunt indexate la timp. Aceste categorii de persoane primesc plăţi fixe, în timp ce valoarea banilor, de obicei, continuă să scadă. Totodată, persoanele defavorizate şi cele cu venituri mici sunt mult mai afectate de inflaţie decât cele cu venituri mari. Pentru aceste categorii, cea mai mare parte a cheltuielilor o reprezintă cele pentru hrană, iar creşterea preţurilor reduce din cantitatea produselor alimentare ce pot fi procurate.

Materialele din cadrul campaniei vor fi difuzate în următoarele două luni şi vor fi disponibile pe paginile web ale instituţiilor implicate în informare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: