Cetatea Soroca va fi reabilitată de compania românească Iasicon SA, care a restaurat şi Cetatea Neamţ

Cetatea Soroca va
fi reabilitată de compania românească Iasicon SA, care a restaurat şi Cetatea
Neamţ

Cetatea Soroca îşi va închide porţile pe durata lucrărilor de restaurare. FOTO Dumitru Goncear

La licitaţia pentru restaurarea fortăreţii de pe malul Nistrului au participat patru firme, dintre care trei româneşti şi una moldovenească, iar câştigător a fost desemnat Iasicon SA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit preşedintelui raionului Soroca, Victor Său, Iasicon SA are experienţa restaurării monumentelor istorice. În perioada 2007-2009, compania a efectuat lucrări similare la Cetatea Neamţ, iar ulterior a reabilitat Palatul Culturii şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. „Sperăm că vor face lucrări la cel mai înalt nivel. Imediat ce semnăm contractul, vor începe lucrările de reconstrucţie“, a declarat pentru „Adevărul“ Moldova Victor Său.

Totodată, a fost desemnată firma ce va reabilita două drumuri inportante din oraş ce duc spre cetate – Independenţei şi Alexandru cel Bun. În total, pentru restaurarea cetăţii, reabilitarea drumurilor şi amenajarea unui parc nou de arbuşti în zona fortăreţii vor fi cheltuiţi 2 milioane de euro, bani europeni prevăzuţi în cadrul proiectului transfrontalier „Bijuterii medievale“.

Nicolae Bulat, directorul muzeului de la Soroca, instituţie ce include şi fortăreaţa, a menţionat că restaurarea cetăţii va dura 6 luni, perioadă în care cetatea va fi inchisă. Acesta a mai spus că vor fi amenajate şi cele două parcuri din imediata vecinătate a monumentului, copacii fiind defrişaţi, iar în locul lor vor fi plantaţi arbuşti. De asemenea, în zona cetăţii vor apăra buticuri de suveniruri.

Societatea Iasicon a fost acuzată că a executat lucrări necalitative la Palatul Culturii şi că ar fi "abonată la banii Culturii". Firma a obţinut lucrări de restaurare a instituţiilor de cultură din judeţul Iaşi în valoare de aproape 22 milioane de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările