Avocaţii Baroului Chişinău avertizează cu grevă generală

Avocaţii Baroului Chişinău avertizează cu grevă generală

Adunarea Generală a Baroului Chişinău îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu degradarea situaţiei ce ţine de aplicarea excesivă de către instanţele judecătoreşti a măsurilor preventive excepţionale sub formă de arest şi arest la domiciliu.

În acest sens, majoritatea absolută a avocaţilor Baroului Chişinău a decis să înainteze un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie şi preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, ca să fie revizuită această practică în sensul diminuării aplicării măsurilor excepţionale. În caz contrar, avocaţii vor organiza o grevă generală, transmite IPN.
 
Potrivit unui comunicat de presă al Baroului Chişinău, Republica Moldova şi-a asumat obligaţia de a garanta şi respecta inviolabilitatea libertăţii individuale şi siguranţei persoanei odată cu semnarea Convenţiei europene a drepturilor omului. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis multiple hotărâri împotriva Republicii Moldova în care au fost găsite violări ale dreptului la libertate şi la siguranţă din cauza aplicării de către instanţele naţionale a măsurii preventive sub formă de arest sau arest la domiciliu.
 
În pofida obligaţiilor convenţionale, constituţionale şi legale ce revin instanţelor de judecată, avocaţii Baroului Chişinău constată faptul că judecătorii Curţii de Apel Chişinău, care au menirea să verifice legalitatea aplicării măsurilor preventive excepţionale sub formă de arest sau arest la domiciliu, pe de o parte sistemic resping recursurile avocaţilor, iar pe de cealaltă parte, sistemic admit recursurile procurorilor împotriva încheierilor judecătorilor de instrucţie. În aceste condiţii se creează impresia că în astfel de procese rolul avocatului se reduce la simpla prezenţă pentru a crea aparenţa unui proces echitabil. Or, instituţia avocaturii este unul din pilonii de bază fără de care nu este posibilă asigurarea respectării drepturilor fundamentale.
 
În aceste condiţii, avocaţii Baroului Chişinău au înaintat un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie şi preşedintelui Curţii de Apel Chişinău prin care solicită: renunţarea la practica respingerii sistemice a recursurilor declarate împotriva aplicării arestării preventive sau arestului la domiciliu şi admiterii sistemice a recursurilor procurorilor împotriva măsurilor non-privative de libertate, redarea caracterului excepţional al măsurilor preventive (arestarea şi arestul la domiciliu) şi restabilirea caracterului echitabil al procedurilor de examinare a recursurilor împotriva măsurilor preventive aplicate sau neaplicate.
 
Avocaţii Baroului Chişinău au cerut admiterea solicitărilor enumerate mai sus în termen de 15 zile. În caz contrar, şi-au rezervat dreptul la declanşarea unei greve generale a avocaţilor Baroului Chişinău, manifestată prin refuzul de a participa la examinarea aplicării măsurilor preventive sub formă de arest şi de arest la domiciliu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările